Το Τουρκμενιστάν Επαναφέρει την Ιδέα για Αγωγό που θα Στέλνει Φ. Αέριο στην Ευρώπη

Το Τουρκμενιστάν Επαναφέρει την Ιδέα για Αγωγό που θα Στέλνει Φ. Αέριο στην Ευρώπη
energia.gr
Δευ, 6 Νοεμβρίου 2023 - 08:34

Το Τουρκμενιστάν επανεξέτασε την προοπτική κατασκευής ενός αγωγού Trans-Caspian που θα συνδέει τα εκτεταμένα κοιτάσματα φυσικού αερίου του με την ευρωπαϊκή αγορά για να καλύψει το κενό που αφήνουν οι ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου στα δυτικά έθνη. Οι συζητήσεις για τον αγωγό Trans-Caspian, που θα συνέδεε το Τουρκμενιστάν με την Ευρώπη, άρχισαν από τη δεκαετία του 1990

αλλά αντιμετώπισαν επίμονες προκλήσεις στην εφαρμογή και όχι μόνο.

Επιστρέφοντας στο παρόν, ο ηγέτης του Τουρκμενιστάν Serdar Berdymukhamedov, απευθυνόμενος σε ενεργειακό φόρουμ στην πρωτεύουσα Ασγκαμπάτ,  ανακοίνωσε το ανανεωμένο ενδιαφέρον της χώρας του για την έναρξη νέων ενεργειακών έργων, συμπεριλαμβανομένου του φιλόδοξου αγωγού φυσικού αερίου Trans-Caspian.

Διαθέτοντας τα τέταρτα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο, το Τουρκμενιστάν οραματίζεται τον αγωγό ως ένα πολλά υποσχόμενο εγχείρημα για την παροχή φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκές χώρες.

Ο προτεινόμενος αγωγός, ο οποίος θα εκτείνεται κάτω από την Κασπία Θάλασσα για να συνδεθεί με έναν υπάρχοντα τερματικό σταθμό στην Τουρκία, αντιμετώπισε την αντίθεση της Ρωσίας, που κατείχε (έως την εισβολή της στην Ουκρανία) ηγετικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά, αλλά και οι ανησυχίες σχετικά με τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας του αγωγού έπαιξαν επίσης ρόλο στην καθυστέρηση της ανάπτυξής του.

Το Τουρκμενιστάν διοχετεύει παραδοσιακά το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών του φυσικού αερίου στην Κίνα. Ωστόσο, υπό το φως των συνεχιζόμενων συγκρούσεων στην Ουκρανία και την επιθυμία των ευρωπαϊκών χωρών να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό αέριο, το Τουρκμενιστάν έχει αρχίσει να διερευνά τη δυνατότητα διαφοροποίησης των προορισμών εξαγωγής φυσικού αερίου.

Η αναβίωση του έργου Trans-Caspian Gas Pipeline υπογραμμίζει τη μεταβαλλόμενη δυναμική στο παγκόσμιο ενεργειακό τοπίο καθώς τα έθνη επιδιώκουν να εξασφαλίσουν τον ενεργειακό τους εφοδιασμό και να μειώσουν την εξάρτηση από μία μόνο πηγή.

Καθώς η πρόταση κερδίζει δυναμική, θα αντιμετωπίζεται τόσο με ευκαιρίες όσο και προκλήσεις στο εξελισσόμενο γεωπολιτικό και οικονομικό πλαίσιο.