Στον πυρήνα του Κάθετου Διαδρόμου βρίσκεται το FSRU της Αλεξανδρούπολης, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει τον Ιανουάριο του 2024, ενώ και το δεύτερο FSRU της Gastrade, το «LNG Thrace» εκτιμάται ότι θα μπορούσε να είναι έτοιμο το 2025 ή το 2026. Αυτό επισήμανε ο  τεχνικός διευθυντής της εταιρείας, Γιώργος Κοπανάκης, μιλώντας στο 7ο Southeast Energy Forum, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη

Κατά τον κ. Κοπανάκη, το πλοίο που μετατρέπεται στη μονάδα FSRU πρόκειται να αναχωρήσει από τη Σιγκαπούρη για την Ελλάδα εντός του Νοεμβρίου, ώστε στη συνέχεια να φτάσει στο σημείο της εγκατάστασής του και να λειτουργήσει τον Ιανουάριο του 2024. 

Παράλληλα, οι εργασίες επί της ακτής εκτιμάται ότι θα έχουν επίσης ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός. Πρόκειται όπως είπε, για ένα πρότζεκτ που θα αναβαθμίσει για 30 χρόνια την ασφάλεια των προμηθειών και την ενεργειακή διαφοροποίηση για την Ελλάδα -που μέσω των ενεργειακών υποδομών της τίθεται στο επίκεντρο των γεωπολιτικών εξελίξεων- και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Μέλος της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για το Καθαρό Υδρογόνο είναι ήδη η ΙCGB, καθώς μπορεί στην παρούσα φάση να υπάρχει μεγάλη ζήτηση για φυσικό αέριο, αλλά «πρέπει να δούμε και πώς θα γίνουμε πιο "πράσινοι" και "hydrogen- ready" (έτοιμοι για χρήση υδρογόνου)», επισήμανε ο executive officer και μέλος διοικητικού συμβουλίου της ICGB AD, Γιώργος Σάτλας. 

Η Τεοντόρα Γκεοργκίεβα, επίσης  executive officer και μέλος διοικητικού συμβουλίου της ICGB AD, επισήμανε ότι λίγους μήνες έπειτα από την έναρξη της λειτουργίας του τον Οκτώβριο του 2022, ο IGB είχε ήδη δεσμευμένο περίπου το 90% της δυναμικότητάς του. Η κα Γκεοργκίεβα εξέφρασε ακόμα την πεποίθηση ότι ο Διασυνδετήριος Αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας και το FSRU της Αλεξανδρούπολης είναι «σαν αδέρφια» στην προσπάθεια που γίνεται για τον Κάθετο Διάδρομο και ένα καλό παράδειγμα για το πώς μπορεί αυτός να λειτουργήσει με εξαιρετικό τρόπο.