Τα καθαρά κέρδη της Saudi Aramco ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών, καθώς είχαν θετικό αντίκτυπο οι περικοπές της παραγωγής αυτό το καλοκαίρι, αφού το Ριαντ κινήθηκε για να στηρίξει την τιμή του πετρελαίου. Η κρατική εταιρεία, η οποία αντλεί σχεδόν το 10% των παγκόσμιων προμηθειών πετρελαίου, ανέφερε καθαρά κέρδη 32,6 δισ. δολαρίων για τους τρεις μήνες

έως τις 30 Σεπτεμβρίου, υπερβαίνοντας τη μέση πρόβλεψη των 31,8 δισ. δολαρίων από τους αναλυτές.

Ενώ τα κέρδη μειώθηκαν κατά 23% σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, όταν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εκτόξευσε τις τιμές της ενέργειας, αυξήθηκαν από 30,1 δισ. δολάρια το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, παρά την πτώση του όγκου παραγωγής.

Η Σαουδική Αραβία συνεργάστηκε με τη Ρωσία και τον ευρύτερο όμιλο ΟΠΕΚ+ για να προβεί σε μεγαλύτερες περικοπές στην παραγωγή αργού πετρελαίου το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, με σκοπό την ενίσχυση της τιμής του πετρελαίου παγκοσμίως, παρά την κριτική από χώρες που μάχονται με τον πληθωρισμό.

Οι πωλήσεις της Saudi Aramco μειώθηκαν κατά 22% στα 424 δισ. SR (113 δισ. δολάρια) το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, με την Aramco να λέει ότι η πτώση «αντανακλά κυρίως τον αντίκτυπο των χαμηλότερων τιμών του αργού πετρελαίου και του όγκου πωλήσεων».

Οι τιμές του Brent μειώθηκαν στα τέλη του περασμένου έτους και στις αρχές του 2023, αλλά έχουν αυξηθεί σημαντικά από τη στιγμή που το Ριάντ οδήγησε τον ΟΠΕΚ+ στη μείωση της παραγωγής αυτό το καλοκαίρι, συμπεριλαμβανομένης της πρόσθετης εθελοντικής μείωσης της παραγωγής που επέκτεινε μέχρι το τέλος του έτους.

Ο διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο ντε φάκτο κυβερνήτης του βασιλείου, πιστεύεται ευρέως ότι ανέθεσε στον ετεροθαλή αδελφό του —τον υπουργό ενέργειας πρίγκιπα Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν— να στηρίξει τις τιμές του πετρελαίου για να χρηματοδοτήσει τις φιλόδοξες οικονομικές του μεταρρυθμίσεις.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Saudi Aramco, Amin Nasser, ο οποίος είναι υπεύθυνος της εταιρείας, είπε ότι «τα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα ενισχύουν την ικανότητα της Aramco να παράγει σταθερή αξία για τους μετόχους μας».

Το «Όραμα 2030» της Σαουδικής Αραβίας, που στοχεύει στη διαφοροποίηση και τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας, είναι πιθανό να συγκεντρώσει ακόμη μεγαλύτερη προσοχή μετά την απονομή για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA 2034 στο βασίλειο την περασμένη εβδομάδα.

Η Saudi Aramco είπε ότι θα διατηρήσει την τριμηνιαία βασική της πληρωμή μερίσματος στα 19,5 δισ. δολάρια το τέταρτο τρίμηνο με ένα δεύτερο μέρισμα 9,9 δισ. δολαρίων που συνδέεται με την απόδοση που θα καταβληθεί με βάση τις αποδόσεις από το 2022, ενισχύοντας τα ταμεία του κράτους.

Τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, τα μερίσματα ανήλθαν συνολικά σε 68,4 δισ. δολάρια σε σύγκριση με 56,3 δισ. δολάρια την ίδια περίοδο πέρυσι.

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας κατέχει περισσότερο από το 90% των μετοχών της Aramco με ένα άλλο 8% που κατέχει το κρατικό επενδυτικό ταμείο του βασιλείου, αλλά ένα κομμάτι μετοχών εισήχθη στο Ριάντ το 2019.

Η χρηματιστηριακή της αξία είναι 2,16 τρισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας την, την τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο πίσω μόνο από την Apple και τη Microsoft.

Ο αναλυτής της RBC Capital Markets, Biraj Borkhataria, δήλωσε ότι η Saudi Aramco αύξησε με επιτυχία την παραγωγή φυσικού αερίου καθώς και ενίσχυσε τις τιμές του αργού της. Η εταιρεία έλαβε κατά μέσο όρο περίπου 3,50 δολάρια το βαρέλι σε σχέση με την τιμή αναφοράς του αργού πετρελαίου Brent «καθοδηγούμενη από τις πωλήσεις στην Ασία», δήλωσε ο Borkhataria.