Ο υπουργός Οικονομίας κ. Κων/νος Χατζηδάκης διαρρηγνύει τα ιμάτια του - κι ορθώς - ό,τι «οι επιχειρηματίες στην Ελλάδα ζούν με λιγώτερα (σ. σ.: δηλούμενα στην Εφορία) εισοδήματα από τους υπαλλήλος τους»! Τα δημόσια έσοδα από τη φορολόγηση τους αντιστοιχούν στο 0,8% του Ακ. Εθν. Εισοδήματος έναντι 2,1% των εργαζομένων

Ευλόγως, αφού οι αυτοαπασχολούμενοι (αν και περισσότεροι εν Ελλάδι απ’ ό,τι στην Ευρώπη) είναι λιγότεροι των υπαλλήλων. Το ζήτημα δεν είναι εκεί αλλά ότι περισσότεροι επιτηδευματίες δηλώνουν 10.000 ευρώ καθαρό ετήσιο εισόδημα – κάτω του ορίου της φοροαπαλλαγής. φοροδιαφεύγουν αφού η οργανωτική δομή της φορολογικής διοίκησης το επιτρέπει.

Τώρα, με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης , καθιερούται τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα που ξεκινάει από 11 000 ευρώ και φθάνει στις 14.000 περίπου, κατά περίπτωση. Μικροέμποροι, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, τεχνίτες, οικοδόμοι, οικονομολόγοι και λογιστές θα κληθούν να πληρώσουν 1.182.4 ευρώ ετήσιο φόρο ενώ οι νεαροί δικηγόροι, αναλόγως επαγγελματικών κριτηρίων και τόπου ασκήσεως του επαγγέλματος περί τα 1.752 ευρώ μαζί με το «τέλος επιτηδεύματος».

Δικαίως συνεπώς ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ.Δημ. Βερβεσός διαμαρτύρεται ότι ο νόμος Χατζηδάκη είναι χειρότερος εκείνου του Κατρούγκαλου, που θεωρείται το σοβαρότερο αίτιο καταψηφίσεως του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές - κι αυτό πρέπει να προσέξει ο Κυρ, Μητσιτάκης εν όψει των Ευρωεκλογών τον προσεχή Ιούνιο. Διότι, όπως ο «πεινασμένος καρβέλια βλέπει», έτσι και ο απένταρος τιμωρεί με την ψήφο του τους φορορμπήχτες.

Ο κ. Χατζηδάκης προετείνει ρήτρα διαφυγής για «τους δηλωμένους αρρώστους, σπουδαστές, φυλακισμένους και ά ν ε ρ γ ο υ ς. Αυτοί θ’απαλλάσσονται της φορολογίας αλλά φέρουν το βάρος της αποδείξεως όπως ανήκουν στις αφορολόγητες ομάδες». ΄Ιδομεν.

Οι εργαζόμενοι στην «μαύρη εργασία» (λαθρομετανάστες, ασύλητοι και «ντελιβεράδες») με μικρότερο φορολογητέο εισόδημα θα φορολογούνται τεκμαρτώς και μετά θα προσφεύγουν στην αρμοδία υπηρεσία επιλύσεως φοροδιαφορών, που θα τους κάνει έλεγχο όχι μόνο για την ετησία χρήση αλλά και για τα περασμένα έτη. Το ίδιο θα ισχύει για επαγγελματίες «με μπλοκάκι» και για τις εξατομικευμένες υπηρεσίες (ονόματα παραλείπονται). Αν είναι γραφειοκρατικώς δυνατόν.

Το έργο το έχουμε ξαναδεί.Η νέα ρύθμιση πρόκειται στην πραγματικότητα για μία γενίκευση του «φόρου επιτηδεύματος» σε όλες τις κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών και γι’αυτό ξεσήκωσε διαμαρτυρίες που μπορούν να φθάσουν μέχρις «πανελλαδικών απεργιών» ολοκλήρων κλάδων, όπως των εστιατόρων, των μικροξενοδόχων, μικροεισαγωγέων και επ’ ευκαιρία εξαγωγέων κλπ.

Χωρίς να υπολογίζεται ο επιχειρηματικός μισθός ως δαπάνη της επιχειρήσεως, παρά μόνον για την άσφαλιστική εισφορά στο ΕΦΚΑ, η νέα φορολογική επιβάρυνση των επιτηδευματιών μπορεί να γίνη και δυσβάστακτη.

Θα καθιερωθή άλλο ένα περίπλοκο κι εν πολλοίς άδικο φορολογικό σύστημα εξ αφορμής μιας δικαίας υποθέσεως, της μεγάλης απωλείας δημοσίων εσόδων από ελευθέρους επιτηδευματίες. Οι οποίοι υποχρεούνται σε προκαταβολή φόρου εισοδήματος 80%. Εάν ήσαν απολύτως ειλικρινείς θα πέθαιναν εξ ασιτίας κατά την έναρξη του επαγγελματος τους.

Το ζήτημα όμως είναι άλλο: Τι θα εισπράξει επιπλέον ο κ. Χατζηδάκις όταν όλοι οι επαγγελματίες βγούν στην α ν ε ρ γ ί α; Σχετικώς ένα επίκαιρο ανέκδοτο:

Ένας σουλτάνος κάλεσε τον Νασρεντίν Χότζα στο σαράϊ και του είπε:

- Δεν άντεχω να μην πληρώνουν φόρους οι τεμπέληδες.Τους επέβαλα χαράτζι. Τράβα στο Τεμπελχανιό να δείς τι κάνουν.

Ο Χότζας πήγε κι όταν επέστρεψε στο σαράϊ, είπε στον σουλτάνο.

Παντισάχ, σε βρίζουν και σε καταριούνται οι τεμπελχανάδες.
Αν έτσι είναι,θα τους βάλω κι υποχρεωτική εισφορά για την συντήρηση του Τελμπεχανιού. Σύρε ,τώρα Χότζα μου να μάθεις πώς το βλέπουν οι ένοικοι.
Ο Χότζας πήγε κι όταν γύρισε περίφροντις, ανέφερε στον σουλτάνο:

-Πολυχρονεμένε μου αφέντη, ούτε φωνή μήτε διαμαρτυρία στο Τεμπελχανιό για φόρους. Αλλ’ αυτό δεν είναι το πρόβλημα.

-Γιατί, ρώτησε ο σουλτάνιος.

-Το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν θα πληρώσει το χαράτζι. Γιατί όλοι βγήκαν στην ανεργία, είπε ο Χότζας.