Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι σκότωσε τον επικεφαλής μιας βασικής μονάδας εκτόξευσης πυραύλων της Χαμάς σε στοχευμένη αεροπορική επιδρομή

Την ίδια ώρα, χιλιάδες Παλαιστίνιοι εγκατέλειψαν τη βόρεια Γάζα με τα πόδια, ανεμίζοντας λευκές σημαίες και κινούμενοι προς τα νότια σε αναζήτηση καταφυγίου, ενώ το Ισραήλ συνεχίζει να πλήττει ολόκληρο τον παλαιστινιακό θύλακα με αεροπορικές επιδρομές.

Ο ΟΗΕ ανέφερε χθες Τετάρτη ότι 15.000 Παλαιστίνιοι είχαν εγκαταλείψει τη βόρεια Γάζα την προηγούμενη ημέρα, χρησιμοποιώντας την κύρια αρτηρία κυκλοφορίας, την οδό Σάλαχ αλ Ντιν. Ο αριθμός αυτός ήταν τριπλάσιος από αυτόν που είχε εκτιμηθεί τη Δευτέρα.

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε στους κατοίκους της βόρειας Γάζας περιθώριο τεσσάρων ωρών για να φύγουν την Τετάρτη.

Ανταποκριτής του Al Jazeera, επικαλούμενος τον ισραηλινό στρατό, ανέφερε ότι έχουν απομείνει περίπου 100.000 άνθρωποι στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, σε σύγκριση με ένα εκατομμύριο προπολεμικά. Το Ισραήλ δήλωσε ότι οι χερσαίες δυνάμεις του έχουν περικυκλώσει την πόλη της Γάζας και εμπλέκονται σε αψιμαχίες με μαχητές παλαιστινιακών ομάδων. Οι Παλαιστίνιοι λένε ότι καμία γωνιά της Λωρίδας δεν είναι ασφαλής από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, ενώ περισσότερο από το 70% των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας έχουν εκτοπιστεί.

Τουλάχιστον 10.812 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας στον ελεγχόμενο από τη Χαμάς θύλακα. Μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται 4.412 παιδιά και 2.918 γυναίκες, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Λευκός Οίκος: Τετράωρες καθημερινές παύσεις

To Ισραήλ θα ξεκινήσει να εφαρμόζει τετράωρες παύσεις σε περιοχές της Βόρεας Γάζας κάθε ημέρα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, την Πέμπτη. 

Tο Ισραήλ θα κάνει μια ανακοίνωση τρεις ώρες πριν την εφαρμογή των παύσεων, πρόσθεσε σύμφωνα με το Marketwatch ο Κίρμπι.

Ο ίδιος σημείωσε ότι οι παύσεις έχουν στόχο να διευκολυνθεί η απομάκρυνση αμάχων, να αυξηθεί η ροή ανθρωπιστικής βοήθειας και να επιτραπεί η απελευθέρωση ομήρων. 

To γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου διέψευσε τη δήλωση του αντιπροσώπου του Λευκού Οίκου ότι το Ισραήλ συμφώνησε σε ένα τέτοιο μέτρο. 

Oι Times of Israel σημειώνουν ότι μολονότι αυτή είναι η πρώτη φορά που ανακοίνωσαν το εν λόγω μέτρο οι ΗΠΑ, το Ισραήλ ερφαμόζει αυτές τις παύσεις από την Κυριακή. Ωστόσο, αναφέρεται στην πολιτική αυτή ως «ανθρωπιστικό διάδρομο» και όχι ως «ανθρωπιστικές παύσεις».

Τριήμερη κατάπαυση πυρών ζητά ο Μπάιντεν

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΟ Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι έχει ζητήσει τουλάχιστον τριήμερη παύση στη Γάζα προκειμένου να ελευθερωθούν οι όμηροι που κρατούνται από τη Χαμάς.

Ο Μπάιντεν δήλωσε επίσης ότι Ηνωμένες Πολιτείες θα πλήξουν ξανά εάν χρειαστεί στόχους που συνδέονται με τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης, το επίλεκτο σώμα του ιρανικού στρατού, και οργανώσεις που συνδέονται μ' αυτό, μετά το πλήγμα του αμερικανικού στρατού σε κτίριο στη Συρία και έπειτα από το κύμα επιθέσεων εναντίον στρατευμάτων των ΗΠΑ και του συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών στη Συρία και στο Ιράκ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έκρινε επίσης ότι δεν υπάρχει «καμιά πιθανότητα» εκεχειρίας στη Γάζα. Όταν ρωτήθηκε εάν πιστεύει ότι υπάρχουν πιθανότητες για κατάπαυση του πυρός, ο Δημοκρατικός πρόεδρος, ο οποίος έως τώρα αντιτίθεται σ' αυτή την εκδοχή, δήλωσε: «Καμιά, καμιά πιθανότητα».

Διαπραγματεύσεις για απελευθέρωση ομήρων

Οι επικεφαλής της CIA και της Μοσάντ συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό του Κατάρ στην Ντόχα για να συζητήσουν τις παραμέτρους μιας συμφωνίας για την απελευθέρωση ομήρων και μια παύση στον πόλεμο Χαμάς-Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πηγή που ενημερώθηκε για τη συνάντηση. Δεν είναι σαφές το αποτέλεσμα των συνομιλιών.Το Κατάρ, όπου αρκετοί πολιτικοί ηγέτες της Χαμάς έχουν τη βάση τους, ηγείται των προσπαθειών διαμεσολάβησης ανάμεσα στην οργάνωση και Ισραηλινούς αξιωματούχους για την απελευθέρωση των ομήρων που συνέλαβαν οι μαχητές της Χαμάς όταν επέδραμαν στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας 1.400 ανθρώπους.

Ο Νταβίντ Μπαρνέα, επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ, ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς και ο πρωθυπουργός του Κατάρ σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπτνουλραχμάν αλ-Θάνι είχαν τη συνάντηση αυτή αφού Καταριανοί μεσολαβητές συνάντησαν αξιωματούχους από το πολιτικό γραφείο της Χαμάς χθες Τετάρτη βράδυ και συζήτησαν παραμέτρους μιας ενδεχόμενης συμφωνίας.

Σκοπός της τριμερούς συνάντησης ήταν να φέρει τα τρία μέρη μαζί σ' ένα τραπέζι σε πραγματικό χρόνο, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία, ανέφερε η πηγή.

Οι συνομιλίες περιλάμβαναν επίσης συζήτηση ώστε να επιτραπούν οι ανθρωπιστικές εισαγωγές καυσίμων στη Γάζα, τις οποίες αρνείται μέχρι τώρα το Ισραήλ, για να μην εκτραπούν στη Χαμάς, όπως λέει, για πολεμικούς σκοπούς.

Πηγή δήλωσε στο Reuters χθες, Τετάρτη, πως οι συνομιλίες αφορούσαν την απελευθέρωση 10-15 ομήρων σε αντάλλαγμα για μια ανθρωπιστική παύση μίας έως δύο ημερών στον πόλεμο που καταστρέφει τη Γάζα.

Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται σε συνεννόηση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, πρόσθεσε η πηγή.

Απέρριψε συμφωνία κατάπαυσης πυρός ο Νετανιάχου

O Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε χωρίς συζήτηση συμφωνία με παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες στη Γάζα για πενήθημερη κατάπαυση πυρός με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ομήρων, σύμφωνα με πηγές της Guardian.

Oι πηγές ανέφεραν ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός δεν αποδέχτηκε τη συμφωνία στο ξεκίνημα των διαπραγματεύσεων μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν εκ νέου μετά την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης του Ισραήλ στις 27 Οκτωβρίου, αλλά οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι ο Νετανιάχου εξακολουθεί να τηρεί σκληρή στάση σε προτάσεις για κατάπαυση πυρός με αντάλλαγμα ομήρους.

Άλλες πηγές επισήμαναν ότι οι διαπραγματεύσεις που έλαβαν χώρα πριν την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης περιλάμβαναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό ομήρων, με τη Χαμάς να προτείνει την απελευθέρωση δεκάδων ξένων υπηκόων που κρατούνται αιχμάλωτοι στη Γάζα.

Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Δεν έφυγαν ούτε ξένοι ούτε τραυματίες

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με το AFP, κανένας Παλαιστίνιος τραυματίας, αλλοδαπός ή πολίτης με διπλή υπηκοότητα δεν επιτράπηκε να περάσει χθες Τετάρτη από τη Λωρίδα της Γάζας στην Αίγυπτο μέσω της διέλευσης στη Ράφα, καθώς οι εσπευσμένες απομακρύνσεις διακόπηκαν για δεύτερη φορά από την 1η Νοεμβρίου, δήλωσε Παλαιστίνιος αξιωματούχος.

Η διέλευση, η μοναδική έξοδος από τη Λωρίδα της Γάζας που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ, παρέμεινε κλειστή εξαιτίας της άρνησης των ισραηλινών αρχών να εγκρίνουν τον κατάλογο των τραυματιών που επρόκειτο να διακομιστούν από τις αρχές της Χαμάς στην αιγυπτιακή επικράτεια, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος αρμόδιος για τις συνοριακές διελεύσεις στον θύλακο.

Το φυλάκιο παρέμεινε επίσης κλειστό την 3η και την 4η Νοεμβρίου, για τον ίδιο λόγο.

Η Αίγυπτος απορρίπτει τον μελλοντικό ρόλο στην εσωτερική ασφάλεια της Γάζας

Και ενώ οι ΗΠΑ προσπαθούν να καταρτίσουν ένα σχέδιο για την «επόμενη ημέρα» μιας ενδεχόμενης ήττας της Χαμάς στη Γάζα, η Wall Street Journal αναφέρει ότι ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι απέρριψε την πρόταση να αναλάβει η χώρα του τη διαχείριση της ασφάλειας στον παλαιστινιακό θύλακα μέχρι να αναλάβει η Παλαιστινιακή Αρχή.

Η ανταλλαγή απόψεων έγινε κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ του διευθυντή της CIA Ουίλιαμ Μπερνς, ο οποίος επισκέπτεται αυτή την περίοδο την περιοχή της Μέσης Ανατολής, και του Ελ Σίσι.

Το δημοσίευμα της WSJ προσθέτει ότι η Αίγυπτος απέρριψε επίσης οποιονδήποτε ρόλο στην εξάλειψη της Χαμάς, επειδή χρειάζεται την ομάδα για να βοηθήσει στη διατήρηση της ασφάλειας στα σύνορα Αιγύπτου-Γάζας.

Το Ισραήλ πιθανότατα θα διατηρήσει μια «αρχική» δύναμη ασφαλείας στη Γάζα
Εξάλλου, η κυβέρνηση Μπάιντεν φαίνεται να αναγνωρίζει πως το Ισραήλ θα διατηρήσει «πιθανότατα» έναν βαθμό ελέγχου της ασφάλειας στη Λωρίδα της Γάζας μετά τον πόλεμο με τη Χαμάς.

«Νομίζω ότι όλοι μας μπορούμε να προβλέψουμε μια χρονική περίοδο μετά το τέλος της σύρραξης, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις πιθανότατα θα εξακολουθούν να βρίσκονται στη Γάζα και θα έχουν κάποιες αρχικές ευθύνες ασφαλείας», δήλωσε στο CNN ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.

Ο ίδιος διευκρίνισε πάντως ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι θα ήταν «λάθος»  για το Ισραήλ να επανακαταλάβει το έδαφος.

Νέα πλήγματα στη Συρία

Και ενώ συνεχίζονται οι μάχες Ισραηλινών-Χαμάς, τρεις φιλοϊρανοί μαχητές σκοτώθηκαν κατά τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε το Ισραήλ στη νότια Συρία, όπως ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιώματων. Οι αεροπορικές επιδρομές είχαν στόχο θέσεις της λιβανέζικης Χεζμπολάχ -συμμάχου της Δαμασκού- και της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Τρεις φιλοϊρανοί μαχητές, όχι Σύροι, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών (…) εναντίον θέσεων της Χεζμπολάχ κοντά στην Άκραμπα και τη Σαγιέντα Ζεϊνάμπ», δήλωσε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο εδρεύει το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά διατηρεί δίκτυο ενημέρωσης στη Συρία.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν επίσης θέσεις της αντιαεροπορικής άμυνας στη νότια Συρία, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή.

Χτύπημα και από τις ΗΠΑ
Ταυτόχρονα, και για δεύτερη φορά μέσα σε δύο εβδομάδες, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ έπληξαν από αέρος «εγκατάσταση αποθήκευσης όπλων» στη Συρία συνδεόμενη, κατ’ αυτές, με το Ιράν, σε αντίποινα για τις επιθέσεις εναντίον αμερικανικών δυνάμεων στη συριακή και στην ιρακινή επικράτεια.

Οι επιθέσεις εναντίον βάσεων όπου μετασταθμεύουν αμερικανικές δυνάμεις έχουν πολλαπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες στη Συρία και στο Ιράκ, με φόντο τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς οι ΗΠΑ προσφέρουν στρατιωτική υποστήριξη στο εβραϊκό κράτος.

«Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις διεξήγαγαν σε νόμιμη άμυνα πλήγμα εναντίον εγκατάστασης στην ανατολική Συρία που χρησιμοποιείτο από τους Φρουρούς της Επανάστασης και οργανώσεις συνδεόμενες με αυτούς», σύμφωνα με ανακοίνωση του Πενταγώνου που υπογράφεται από τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν. Κατά το δελτίο Τύπου, δυο μαχητικά F-15 έπληξαν «αποθήκη όπλων».

Η επιδρομή έγινε σε «αντίδραση στη σειρά επιθέσεων εναντίον του αμερικανικού (σ.σ. στρατιωτικού) προσωπικού στο Ιράκ και στη Συρία», που η Ουάσιγκτον αποδίδει σε φιλοϊρανικές οργανώσεις.

Ο κ. Όστιν διεμήνυσε πως εάν οι επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων συνεχιστούν, οι ΗΠΑ είναι «καθ’ όλα έτοιμες» να «λάβουν περαιτέρω αναγκαία μέτρα» για να τα «προστατεύσουν».

«Εννιά άνθρωποι που εργάζονταν για οργανώσεις υποστηριζόμενες από το Ιράν σκοτώθηκαν σε αμερικανικά πλήγματα σε εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούσαν φιλοϊρανικές οργανώσεις» στη Ντέιρ Εζούρ, είπε από την πλευρά του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

(πηγή: Al Jazeera, Haaretz, Times of Israel, WSJ, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ - από euro2day.gr)