Ο υπόγειος λαβύρινθος της Χαμάς φαίνεται ότι είναι ακόμη πιο δαιδαλώδης, απ’ όσο πίστευε το Ισραήλ, όταν ξεκινούσε τον πόλεμο με στόχο τον αφανισμό της οργάνωσης

Στα τούνελ, στα οποία κατά πάσα πιθανότητα παραμένουν παγιδευμένοι εκατοντάδες όμηροι, μοιάζει να  έχει παγιδευτεί και η στρατηγική Νετανιάχου, όπως και κάθε διπλωματική προσπάθεια.

Βαθαίνει το χάσμα με τις ΗΠΑ

«Οι Παλαιστίνιοι  που έχουν χάσει τη ζωή τους είναι πάρα πολλοί», δήλωσε χθες ο Βlinken, ένα ακόμη σημάδι αλλαγής ρητορικής από τον Λευκό Οίκο, ο οποίος προτάσσει πλέον το ζήτημα των ανθρώπινων απωλειών. Μάλιστα η Barbara Leaf, αναπληρώτρια υφυπουργός Εξωτερικών για τη Μέση Ανατολή, είπε σε επιτροπή του Κογκρέσου ότι ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα μπορεί να είναι «ακόμη μεγαλύτερος». Από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μιλώντας στο Fox News παραδέχθηκε ότι ο πόλεμος διαρκεί περισσότερο από το αναμενόμενο, επανέλαβε ότι το Ισραήλ θα παραμείνει στη μεταπολεμική Γάζα και απέρριψε την πρόταση πολυεθνικής δύναμης, εδώ.

Ο χρόνος μέτρα αντίστροφα

«Το κύριο ζήτημα τώρα είναι ο χρόνος», είπε  στη Wall Street Journal ο Matan Vilnai, πρώην επικεφαλής της νότιας διοίκησης του Ισραήλ, ενώ ο ερευνητής στο Royal United Services Institute, Ed Arnold, υποστήριξε πως οι ισραηλινές δυνάμεις, καθώς πλησιάζουν τα στρατηγεία της Χαμάς, μπορεί να γίνουν πιο ευάλωτες σε ενέδρες και  επιθέσεις αυτοκτονίας. Η μεγάλη διάρκεια θα οδηγήσει σε νέα γενιά μαχητών της Χαμάς, προειδοποίησε ο Αμερικανός  επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Charles Braun. Αλλά και οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ αμφιβάλλουν σύμφωνα με την εφημερίδα, ότι  το Ισραήλ μπορεί να πετύχει την πλήρη εξόντωση της Χαμάς. «Ίσως αγοράσουμε ασφάλεια για μερικά χρόνια, αλλά όχι για πάντα», είπε ένας αξιωματούχος του Κογκρέσου, εδώ.

Η σύναξη του Ριάντ

Μετά το Κατάρ, η σκυτάλη των διπλωματικών διαβουλεύσεων περνά στη Σαουδική Αραβία. Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο και οι γείτονές του «φοβούνται ένα πράγμα: Την  ευρύτερη και ανεξέλεγκτη κλιμάκωση», δήλωσε ο αναλυτής του think tank Chatham House, Elham Fakhroτου στο France 24. Η αναμενόμενη συμμετοχή του Ιρανού προέδρου στην αυριανή σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, ανεβάζει κατακόρυφα το ενδιαφέρον καθώς η Τεχεράνη υποστηρίζει όχι μόνο τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ, αλλά και τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι βρίσκονται σε πόλεμο με έναν στρατιωτικό  συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας από το 2015. Το βασίλειο «προσπαθεί να τοποθετηθεί στρατηγικά πάνω στη μάχη, προσβλέποντας στην επόμενη μέρα», δήλωσε ο καθηγητης Bader al-Saif, στο Πανεπιστήμιο του Κουβέιτ, εδώ.

(από kreport.gr)