Ένας τόνος κινδύνου σε όλες τις αγορές επιβάρυνε το κλίμα. Αυτό επιδεινώθηκε από τις ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα. Ο χαλκός οδήγησε τα βασικά μέταλλα σε πτώση εν μέσω συνεχιζόμενων ανησυχιών για τη ζήτηση στην Κίνα. Η εμφάνιση της πτώσης των τιμών καταναλωτή νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα έριξε ένα βαρίδι στον κλάδο που

πάλευε να κινηθεί ανοδικά. Η διάθεση δεν βοηθήθηκε από τα επιθετικά σχόλια του προέδρου της Fed Jerome Powell. Προειδοποίησε ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα διστάσει να αυξήσει ξανά τα επιτόκια εάν χρειαστεί.

Ωστόσο, η υποστήριξη θα μπορούσε να προέλθει από περαιτέρω μέτρα στήριξης από το Πεκίνο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιδηρομεταλλεύματος κέρδισαν την περασμένη εβδομάδα εν μέσω ενδείξεων βελτίωσης στον κινεζικό τομέα ακινήτων. Δεκαέξι μεγάλες πόλεις αφαίρεσαν τα ανώτατα όρια τιμών στις δημοπρασίες γης, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει τις επενδύσεις. Οποιαδήποτε βελτίωση θα απαιτούσε σημαντική ανανέωση των πρώτων υλών, με τα ασθενή περιθώρια να ωθούν τα χαλυβουργεία να μειώσουν το απόθεμα.

Ο χρυσός αισθάνθηκε την πίεση την περασμένη εβδομάδα εν μέσω της απειλής περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων. Η αγορά καταφυγίου που προέκυψε μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ έχει επίσης μειωθεί σημαντικά. Ενώ οι κερδοσκοπικές αγορές έχουν σταματήσει, οι αγορές κεντρικών τραπεζών είναι πιθανό να παραμείνουν ισχυρές. Τα στοιχεία την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι τα αποθέματα χρυσού της PBoC αυξήθηκαν σχεδόν 8% m/m στα 71,2 εκατομμύρια ουγγιές τον Οκτώβριο.

Το αργό πετρέλαιο κατέγραψε την τρίτη εβδομαδιαία πτώση του εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για τη ζήτηση. Η κατανάλωση βενζίνης στις ΗΠΑ έφτασε σε χαμηλό 20 ετών, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΙΑ. Η συνολική ζήτηση πετρελαίου αναμένεται τώρα να συρρικνωθεί φέτος στα 20,15mb/d. Η ασθενής βιομηχανική δραστηριότητα επιβαρύνει τη ζήτηση για ντίζελ και νάφθα στην Ευρώπη. Τα κινεζικά διυλιστήρια ζήτησαν επίσης λιγότερο αργό πετρέλαιο για τον Δεκέμβριο, προκαλώντας ανησυχίες για τη ζήτηση στον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή στον κόσμο. Αυτό αντιστάθμισε τη στήριξη μετά από σχόλια από τη Σαουδική Αραβία ότι η ζήτηση πετρελαίου είναι υγιής. Ο υπουργός Ενέργειας της κατηγόρησε επίσης τους κερδοσκόπους για την πρόσφατη πτώση των τιμών. Μια παρόμοια προειδοποίηση εκδόθηκε τον Μάιο του 2023, η οποία ακολουθήθηκε γρήγορα από μεταγενέστερη μείωση της παραγωγής.

Το ευρωπαϊκό αέριο σημείωσε πτώση παρά τις ενδείξεις για μεγαλύτερη ζήτηση. Διαδοχικές αναλήψεις αποθεμάτων σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά από τον Απρίλιο, καθώς η περιοχή οδεύει προς την περίοδο θέρμανσης. Ωστόσο, η αγορά παραμένει πεπεισμένη ότι τα υψηλά επίπεδα αποθήκευσης θα την προστατεύσουν από τυχόν ελλείψεις. Το LNG της Βόρειας Ασίας ήταν επίσης υπό πίεση, καθώς ο κορυφαίος εισαγωγέας της Κίνας άρχισε να επαναπωλεί φορτία σε άλλους Ασιάτες καταναλωτές. Οι έμποροι παρακολουθούν στενά τους νομοθέτες της ΕΕ, αφού προέτρεψαν το μπλοκ να επιβάλει πλήρη απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικού LNG.

Οι ευρωπαϊκές τιμές άνθρακα σημείωσαν την πρώτη τους εβδομαδιαία άνοδο μέσα σε ένα μήνα, εν μέσω κάποιας σύντομης κάλυψης. Επίσης αυξάνονται οι εικασίες ότι η αγορά μπορεί να πλησιάζει σε σημείο καμπής μετά από μια μηνιαία πτώση. Οι πιστωτικές μονάδες άνθρακα της Αυστραλίας παραμένουν σταθερές, διαπραγματεύονται περίπου 31 USD/τόνο καθώς η αύξηση της προσφοράς λειτουργεί μέσω της αγοράς. Η Woodside Energy Group δήλωσε ότι επιδιώκει να δημιουργήσει ένα χαρτοφυλάκιο με περισσότερες από 20 εκατομμύρια πιστώσεις άνθρακα έως το 2050. Το μεγαλύτερο μέρος θα προέλθει από έργα βιοαποδέσμευσης, ενώ σημαντικές θα είναι και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η ενεργειακή απόδοση.