Χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από μια πόλη στην Ισλανδία καθώς εντείνονται οι φόβοι για πιθανή ηφαιστειακή έκρηξη που θα μπορούσε να είναι η τελευταία σε μια μακρά ιστορία δραματικών εκρήξεων. Η Ισλανδία έχει δημιουργηθεί από τη θερμότητα του πυρήνα της Γης. Αυτή τη στιγμή, η λάβα που βρίσκεται 800 μέτρα κάτω από

το ψαροχώρι Γκρίνταβικ αναμένεται να φτάσει στην επιφάνεια εντός των επομένων ημερών, με την τελευταία σε μια μακρά ιστορία εκρήξεων.

Περίπου 4.000 κάτοικοι απομακρύνθηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου έπειτα από ένα σμήνος σεισμών που καταγράφηκαν σε μια μικρή περιοχή. Υπήρξαν πάνω από 1.000 δονήσεις μέσα σε λίγες μόνο ώρες, που προκλήθηκαν από το μάγμα που αναγκάστηκε να ανέβει.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι έχει συγκεντρωθεί τώρα σε μια σήραγγα 10 μιλίων στον βράχο, που εκτείνεται από το εσωτερικό του νησιού μέχρι τη θάλασσα.

Το ηφαιστειακό σύστημα Reykjanes απέχει μόλις 35 μίλια από την πρωτεύουσα, το Ρέικιαβικ. Ήταν αδρανές για 800 χρόνια έως ότου εξερράγη δημιουργώντας μια ρωγμή τον Μάρτιο του 2021. Το σιντριβάνι λάβας έγινε τουριστικό αξιοθέατο σε διάστημα έξι μηνών.

Από τότε έχουν σημειωθεί άλλες δύο εκρήξεις στην ίδια περιοχή.

Αλλά η ποσότητα του λιωμένου πετρώματος ακριβώς κάτω από την επιφάνεια αυτή τη φορά πιστεύεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερη.

Είναι πιθανό η έκρηξη να είναι μόνο στην ξηρά, οπότε η επαφή μεταξύ λάβας και νερού θα ήταν εκρηκτική και σχεδόν σίγουρα θα παράγει ένα σύννεφο τέφρας.

Είναι απίθανο να είναι τόσο μεγάλο όσο το σύννεφο που προκλήθηκε από την έκρηξη Eyjafjallajokull το 2010, το οποίο προκάλεσε εκτεταμένη διακοπή στις πτήσεις σε όλη την Ευρώπη - αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς.

Η Ισλανδία βρίσκεται στο σημείο του Ατλαντικού, όπου οι τεκτονικές πλάκες της Βόρειας Αμερικής και της Ευρασίας διαχωρίζονται κατά 2 εκατοστά το χρόνο.

Κατά τη διάρκεια εκατομμυρίων ετών, οι τεράστιες ποσότητες λάβας που ξεχύθηκαν από το ρήγμα, που τελικά έσπασε την επιφάνεια του ωκεανού  σχημάτισαν ένα νησί.

Κατά μέσο όρο, υπάρχει μια έκρηξη από ένα από τα 32 ενεργά ηφαίστεια της Ισλανδίας κάθε τέσσερα ή πέντε χρόνια, με ποτάμια λάβας να διαμορφώνουν το έντονο τοπίο.

Μερικές από τις εκρήξεις ήταν καταστροφικές.

Το 1783 περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού σκοτώθηκε έπειτα από έκρηξη του ηφαιστείου Λάκι/Σκαφταρελντάρ.

Σήμεραη μεγαλύτερη ανησυχία είναι για την Κάτλα, η οποία εξερράγη για τελευταία φορά το 1918. Βρίσκεται κάτω από εκατοντάδες μέτρα πάγου και οποιαδήποτε έκρηξη είναι πιθανό να προκαλέσει εκτεταμένες πλημμύρες.