Το σχέδιο της κυβέρνησης Μπάιντεν για αύξηση της υπεράκτιας δυναμικότητας παραγωγής αιολικής ενέργειας έως το 2030 δεν θα εκπληρωθεί, δήλωσαν στελέχη των μεγαλύτερων κατασκευαστών ανεμογεννητριών στον κόσμο, προειδοποιώντας ότι ο τομέας χρειάζεται επαναφορά για να γίνει οικονομικά βιώσιμος. Ο Λευκός Οίκος έχει θέσει ως στόχο να εγκαταστήσει 30 γιγαβάτ

υπεράκτιας αιολικής ισχύος έως το 2030 - αρκετά για να τροφοδοτήσει 10 εκατομμύρια σπίτια - και έχει καταστήσει τον στόχο κεντρικό στα σχέδιά του για μείωση της ρύπανσης από άνθρακα.

Αλλά όπως αναφέρουν οι FT, οι πρόσφατες ακυρώσεις έργων, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης της Δανικής Ørsted να αποσύρει δύο υπεράκτια έργα στο Νιου Τζέρσεϊ, και το αυξανόμενο κόστος είχαν φέρει ολόκληρη τη στρατηγική σε κίνδυνο, ανέφεραν στελέχη της αγοράς.

Ο στόχος του 2030 «αναγνωρίστηκε ευρέως και δυστυχώς» ως μη ρεαλιστικός, δήλωσε ο Josh Irwin, ανώτερος αντιπρόεδρος της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στη Vestas, τον μεγαλύτερο κατασκευαστή υπεράκτιων αιολικών στον κόσμο.

«Αυτές οι ακυρώσεις και οι καθυστερήσεις ξεπερνούν τους αυξανόμενους στόχους», είπε ο Irwin στους Financial Times, προσθέτοντας ότι η Vestas δεν είχε τη βεβαιότητα που απαιτείται για να προχωρήσει στα σχέδια για την κατασκευή ενός εργοστασίου στις ΗΠΑ.

«Η βιομηχανία των ΗΠΑ βρίσκεται στη μέση μιας θεμελιώδους επαναφοράς για την αποκατάσταση της οικονομικής βιωσιμότητας».

Ο Richard Voorberg, διευθύνων σύμβουλος της Siemens Energy North America, έκανε παρόμοια σχόλια αυτή την εβδομάδα, λέγοντας ότι ο υπεράκτιος αιολικός στόχος της κυβέρνησης για το 2030 ήταν πλέον μια «υψηλή παραγγελία».

«Η αγορά έχει πρόβλημα. Κοιτάτε τη Siemens Energy, κοιτάζετε τη GE, κοιτάζετε τη Vestas, τους μεγάλους παίκτες, όλοι χάνουμε χρήματα». . . Αυτό δεν είναι ένα βιώσιμο μοντέλο», δήλωσε ο Voorberg στη σύνοδο κορυφής Investing in America των FT που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Τρίτη.

Οι προειδοποιήσεις από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ανέμου ήρθαν καθώς οι προγραμματιστές κινούνται να ακυρώσουν ή να επαναδιαπραγματευτούν συμβόλαια αφού υπέστησαν μεγάλες απώλειες. Εκτός από την Ørsted, η Avangrid και η Shell έχουν ακυρώσει έργα και η BP και η Equinor ανέφεραν απομειώσεις 840 εκατομμυρίων δολαρίων το περασμένο τρίμηνο από τα δύο έργα τους στη Νέα Υόρκη, αφού η Πολιτεία απέρριψε τα αιτήματά τους για επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων.

Μόνο ένα υπεράκτιο αιολικό έργο βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία στις ΗΠΑ, που παράγει 30 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως στα ανοικτά των ακτών της πολιτείας του Ρόουντ Άιλαντ.

Οι καθυστερήσεις θέτουν σε κίνδυνο τα σχέδια των ΗΠΑ να μειώσουν στο μισό τις εκπομπές τους έως το 2030, καθώς και τη φιλοδοξία του Προέδρου Τζο Μπάιντεν να δημιουργήσει έναν εγχώριο κλάδο παραγωγής αιολικής υπεράκτιας - μια προσπάθεια δημιουργίας θέσεων εργασίας, ενώ παράλληλα να σπάσει την εξάρτηση από ξένες αλυσίδες εφοδιασμού.

Ο νόμος της κυβέρνησης για τη μείωση του πληθωρισμού, ο οποίος πέρασε από το Κογκρέσο πέρυσι, περιελάμβανε κίνητρα αξίας περίπου 370 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την τόνωση της εγχώριας παραγωγής καθαρής τεχνολογίας. Τουλάχιστον 10 υπεράκτια λιμάνια αιολικής ενέργειας και πέντε έργα για την κατασκευή σκαφών και κατασκευών για υπεράκτια αιολική ενέργεια έχουν ανακοινωθεί μετά την ψήφιση του IRA.

Ωστόσο, το αυξανόμενο κόστος του έργου και οι προσδοκίες ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα βλάπτουν τις προοπτικές του κλάδου, λένε οι αναλυτές.