Shell και BP Καλούν Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες να Παρέμβουν σε Διαμάχη για Συμβάσεις LNG

Shell και BP Καλούν Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες να Παρέμβουν σε Διαμάχη για Συμβάσεις LNG
energia.gr
Δευ, 13 Νοεμβρίου 2023 - 12:11

Η Shell και η BP ζήτησαν από την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες να παρέμβουν σε μια σκληρή διαμάχη με την Venture Global LNG, προειδοποιώντας ότι η άρνηση της εταιρείας να τιμήσει συμβάσεις προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων απειλεί την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Σε αλληλογραφία που είδαν οι Financial Times, οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες κατηγορούν τον πάροχο LNG των ΗΠΑ για «ανάρμοστη συμπεριφορά»

για παρακράτηση φορτίου που είχε συμφωνηθεί στο πλαίσιο μακροπρόθεσμων συμβάσεων προμήθειας και αντ' αυτού πουλά LNG στην αγορά spot.

Η Shell ισχυρίζεται ότι η «καιροσκοπική» δράση της Venture Global της έδωσε τη δυνατότητα να αποκομίσει απροσδόκητα κέρδη 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων λόγω της εκτίναξης των τιμών του φυσικού αερίου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ μείωσε την ικανότητά της να καλύψει κρίσιμες ανάγκες ενεργειακού εφοδιασμού στην Ευρώπη.

Οι κατηγορίες έχουν πυροδοτήσει έναν πόλεμο λέξεων, με την Venture Global να χαρακτηρίζει ως «εξωφρενικό» το «αίτημα παρέμβασης» των εταιρειών από τις κυβερνήσεις σε δεσμευτικά συμβόλαια.

Οι Κολοσσοί, μαζί με την ισπανική Repsol και την ιταλική Edison, είναι μεταξύ πολλών πελατών που εμπλέκονται σε διαιτησία συμβάσεων με την Venture Global. Οι πελάτες συμφωνούν σε μακροπρόθεσμα συμβόλαια που βοηθούν τους παρόχους LNG να προσελκύουν χρηματοδότηση για την κατασκευή των έργων τους.

Οι ευρωπαϊκοί ενεργειακοί όμιλοι επιδιώκουν όλοι να αναγκάσουν την αμερικανική εταιρεία να παραδώσει το συμβατικό φορτίο ή να πληρώσει οικονομικές κυρώσεις στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που μπορεί να διαρκέσει χρόνια.

Η έκκληση για παρέμβαση της κοινής Task Force ΕΕ-ΗΠΑ για την ενεργειακή ασφάλεια — που δημιουργήθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία για να τονώσει τις εξαγωγές αερίου των ΗΠΑ στην Ευρώπη — σηματοδοτεί μια σημαντική κλιμάκωση της διαμάχης. Επικεφαλής του σώματος είναι ανώτεροι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένης της Ditte Juul Jørgensen, γενικής διευθύντριας για την ενέργεια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και του Amos Hochstein, ανώτερου συμβούλου του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden για θέματα ενέργειας.

Η Shell ανέφερε σε επιστολή προς τους αξιωματούχους που είδαν οι FT: «Τέτοια κοντόφθαλμη, άνευ προηγουμένου συμπεριφορά δημιουργεί ανησυχητικό προηγούμενο που θα μπορούσε να διαβρώσει την εμπιστοσύνη της αγοράς και να καθυστερήσει τις επενδύσεις στην υποδομή εξαγωγής LNG των ΗΠΑ που εξακολουθεί να είναι κρίσιμη για την υποστήριξη της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης. ”

Η επιστολή που συντάχθηκε από τον Steve Hill, εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Shell Energy, με ημερομηνία 27 Οκτωβρίου, προτρέπει την ομάδα εργασίας να πιέσει την Venture Global να σταματήσει τις «αδικαιολόγητες και επιζήμιες» ενέργειές της και να τιμήσει τις μακροπρόθεσμες συμφωνίες προμήθειας.

Μια ξεχωριστή επιστολή από την BP συμφωνούσε με τη θέση της Shell. «Η συμπεριφορά της Venture Global έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία των αμερικανικών προμηθευτών LNG σε μια κρίσιμη στιγμή», έγραψε η Carol Howle, εκτελεστική αντιπρόεδρος εμπορίας και ναυτιλίας της BP.

Στη δική της επιστολή προς τους αξιωματούχους, με ημερομηνία 10 Νοεμβρίου, η Venture Global δήλωσε ότι «τιμά τις συμβατικές της υποχρεώσεις προς τους μακροπρόθεσμους πελάτες της σε αυστηρή συμμόρφωση με τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις της».

"Δεν είναι τίποτα άλλο από την τελευταία σε μια σειρά αποτυχημένων προσπαθειών να εκφοβίσουν έναν νεοφερμένο στον κλάδο να παραιτηθεί από τα συμβατικά του δικαιώματα προκειμένου να αυξήσει τα κέρδη του πέρα από τα πρόσφατα υψηλά ρεκόρ", ο Mike Sabel, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας και ο Bob Pender, συνδιευθύνων σύμβουλος, έγραψαν.

Η πρώτη εγκατάσταση LNG της Venture Global, Calcasieu Pass, που βρίσκεται στην ακτή του Κόλπου στη Λουιζιάνα, ξεκίνησε την παραγωγή LNG τον Ιανουάριο του 2022 και εξήγαγε το πρώτο της φορτίο δύο μήνες αργότερα. Ωστόσο, η εταιρεία υποστηρίζει ότι δεν έχει ακόμη ξεκινήσει τις πλήρεις εμπορικές δραστηριότητες και δεν είναι υποχρεωμένη να προμηθεύει τους πελάτες έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες και τη θέση σε λειτουργία.

Έχει κηρύξει «ανωτέρα βία» στις συμβατικές της δεσμεύσεις με το σκεπτικό ότι ο εξοπλισμός τροφοδοσίας της εγκατάστασης χρειάζεται επισκευή.

Η Shell είπε ότι η δικαιολογία της εταιρείας δεν αντέχει σε έλεγχο, καθώς η εγκατάσταση έχει παραδώσει περισσότερες από 200 αποστολές φορτίου σε πελάτες. Η περίοδος σχεδόν 600 ημερών θέσης σε λειτουργία του Calcasieu Pass αψηφά τα πρότυπα του κλάδου, πρόσθεσε.

Στην επιστολή της, ισχυρίζεται ότι η συμπεριφορά της Venture Global «απειλεί να υπονομεύσει τους ίδιους τους στόχους» της ειδικής ομάδας, που είναι η ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης. Η Venture Global απάντησε ότι ως μία από τις λίγες εταιρείες που χρηματοδοτεί, εμπορευματοποιεί και χτίζει με επιτυχία παραγωγική ικανότητα ήταν «αναπόσπαστο» στην αύξηση των εξαγωγών φυσικού αερίου των ΗΠΑ.

Ο Έντισον έστειλε επίσης επιστολή στην ειδική ομάδα ζητώντας της να «χρησιμοποιήσει όλες τις δυνάμεις της» για να αναγκάσει την Venture Global να προμηθεύσει το φορτίο. Κατηγόρησε την εταιρεία για «κερδοσκοπία» σε βάρος των ευρωπαίων πελατών.

Ο Edison επικαλείται έκθεση της Wood Mackenzie, η οποία προβλέπει ότι η Venture Global θα κερδίσει 17,5 δισ. δολάρια από τις βραχυπρόθεσμες πωλήσεις στην αγορά, σε σύγκριση με 2,8 δισ. δολάρια που θα λάμβανε με μακροπρόθεσμες συμβάσεις με πελάτες του ιδρύματος.

«Αυτό το ζήτημα δεν είναι πλέον μια ιδιωτική διαφορά μεταξύ εταιρειών», είπε ο Έντισον σε επιστολή που είδαν οι FT. «Μάλλον επιδεινώνει μια ενεργειακή κρίση που επηρεάζει τις ζωές των ευρωπαίων πολιτών. Δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί».