Σχεδόν Καθόλου Ρωσικό Πετρέλαιο δεν Πωλείται Κάτω από το Πλαφόν των 60 Δολαρίων

Σχεδόν Καθόλου Ρωσικό Πετρέλαιο δεν Πωλείται Κάτω από το Πλαφόν των 60 Δολαρίων
energia.gr
Τρι, 14 Νοεμβρίου 2023 - 13:52

Το ανώτατο όριο τιμών στις πωλήσεις πετρελαίου της Ρωσίας από τις ΗΠΑ καταστρατηγείται σχεδόν πλήρως, σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους και στοιχεία για τις ρωσικές εξαγωγές, αναγκάζοντας τις χώρες να διερευνήσουν τρόπους για να ενισχύσουν μία από τις βασικές οικονομικές κυρώσεις κατά της Μόσχας. Ένας υψηλόβαθμος ευρωπαίος κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι «σχεδόν καμία» από τις αποστολές αργού από τη θάλασσα τον Οκτώβριο δεν εκτελέστηκε κάτω από το όριο των 60 δολαρίων το βαρέλι

που η G7 και οι σύμμαχοί της προσπάθησαν να επιβάλουν. «Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι θα πρέπει να γίνουμε πιο σκληροί, δεν υπάρχει απολύτως καμία όρεξη να αφήσουμε τη Ρωσία να συνεχίσει να το κάνει αυτό», είπε ο αξιωματούχος.

Αξιωματούχοι της ΕΕ διεξήγαγαν συζητήσεις τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την ενίσχυση του ανώτατου ορίου, συμπεριλαμβανομένων επιλογών για την ενίσχυση της επιβολής ή τον περιορισμό της πρόσβασης της Ρωσίας στην αγορά των δεξαμενόπλοιων μεταχειρισμένου πετρελαίου.

Οι ανησυχίες μεταξύ των δυτικών αξιωματούχων επιβεβαιώνονται από τα επίσημα ρωσικά στατιστικά στοιχεία για τις πωλήσεις πετρελαίου τον Οκτώβριο, τα οποία δείχνουν ότι η μέση τιμή που έλαβε η Μόσχα, ήταν πάνω από 80 δολάρια το βαρέλι. Ενώ οι ρωσικές οικονομικές στατιστικές αμφισβητήθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου, το επίπεδο που καταγράφηκε είναι η βάση για το πόσο φορολογεί η Μόσχα τις εξαγωγές πετρελαίου.
Το άλμα στις ρωσικές τιμές έχει προκαλέσει πλήγμα στις προσπάθειες της G7 να περιορίσουν τα κεφάλαια που ρέουν στο Κρεμλίνο για να χρηματοδοτήσει την πλήρη εισβολή του στην Ουκρανία και έρχεται καθώς το Κίεβο έχει σημειώσει περιορισμένη μόνο πρόοδο στην αντεπίθεσή του.



Τα μέλη της G7 και η Αυστραλία εισήγαγαν τα μέτρα ανώτατης τιμής για το αργό πετρέλαιο τον περασμένο Δεκέμβριο, με στόχο να συμπιέσουν τα έσοδα της Ρωσίας διακόπτοντας την πρόσβαση σε δυτικές υπηρεσίες, όπως η ναυτιλία και η ασφάλιση, εκτός εάν οι έμποροι τηρήσουν το όριο των 60 δολαρίων.
Ενώ τα μέτρα είχαν κάποια αρχική επιτυχία, η Ρωσία έχει αποδειχθεί ικανή να τα αντιμετωπίσει, δημιουργώντας τον λεγόμενο «σκιώδη στόλο» γερασμένων πετρελαιοφόρων για να παρακάμψει, για παράδειγμα, τις δυτικές αγορές.

Η μέση τιμή των Urals, της κύριας κατηγορίας εξαγωγών της Ρωσίας, κινήθηκε πάνω από το όριο των 60 δολαρίων αυτό το καλοκαίρι, καθώς οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν λόγω των περικοπών προσφοράς από τη Σαουδική Αραβία και τη Μόσχα με το ευρύτερο καρτέλ του ΟΠΕΚ+, αλλά ένα σημαντικό μέρος συνέχισε να διαπραγματεύεται κάτω από αυτό το επίπεδο.

Αλλά μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, οι FT ανέφεραν ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα όλων των θαλάσσιων ροών αργού ρωσικού πετρελαίου ταξίδεψαν χωρίς δυτική ασφάλιση τον Αύγουστο, ένα βασικό σημάδι ότι όλο και περισσότεροι άρχισαν να παρακάμπτουν το ανώτατο όριο.
Τον Οκτώβριο, μόνο 37 από τα 134 πλοία που έστειλαν ρωσικό πετρέλαιο είχαν δυτική ασφάλιση και αξιωματούχοι λένε ότι ο αριθμός που δραστηριοποιούνται κάτω από το ανώτατο όριο είναι πλέον πιθανό να είναι πολύ χαμηλότερος.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι ορισμένοι δυτικοί ασφαλιστικοί φορείς έχουν λάβει ψευδείς δηλώσεις από ρωσικές εταιρείες πετρελαίου ή εμπόρους, οι οποίοι πρέπει να παρέχουν γραπτές διαβεβαιώσεις ότι το αργό πετρέλαιο κοστολογείται κάτω από 60 δολάρια. Ένας μηχανισμός με τον οποίο αυτό είχε επιτευχθεί στο παρελθόν είναι η διόγκωση του κόστους αποστολής.

Δυτικοί αξιωματούχοι λένε ότι παραμένουν προσηλωμένοι στο ανώτατο όριο τιμών, παρόλο που αναγνωρίζουν ότι λίγα βαρέλια εξακολουθούν να διαπραγματεύονται κάτω από αυτό.

Αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ είπε ότι ο στόχος δεν ήταν απλώς μια προσπάθεια «να ταξιδέψουν όσο το δυνατόν περισσότερα βαρέλια πετρελαίου κάτω από το όριο», αλλά και «να αλλάξουν τα κίνητρα της Ρωσίας με τρόπο που θα της βάλει δύσκολες επιλογές». Η στροφή προς την πώληση πετρελαίου σε μεγάλο βαθμό χωρίς δυτική ασφάλιση έχει προκαλέσει «μεγάλο κόστος» στο Κρεμλίνο.

Ο Jeffrey Sonnenfeld, καθηγητής στο Yale School of Management που έχει συμβουλέψει το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ για το ανώτατο όριο τιμών, είπε ότι τα μεγαλύτερα ταξίδια για τα ρωσικά πετρελαιοφόρα, τα υψηλότερα ασφάλιστρα, οι προσθήκες στη χωρητικότητα του λιμανιού και οι νέες κεφαλαιουχικές δαπάνες είχαν προσθέσει περίπου 36 δολάρια το βαρέλι, ως κόστος των πωλήσεων ρωσικού πετρελαίου, περιορίζοντας τα κέρδη της Μόσχας.

Τα μέλη της G7 έχουν ήδη αρχίσει να εντείνουν την επιβολή του ανώτατου ορίου. Την περασμένη εβδομάδα το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλε κυρώσεις στην Paramount Energy & Commodities DMCC, μία εταιρεία με έδρα το Ντουμπάι, λέγοντας ότι είχε «χρησιμοποιηθεί από τη Ρωσία για να αμβλύνει το πλήγμα των κυρώσεων που σχετίζονται με το πετρέλαιο».

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ αυτό το μήνα ζήτησε πληροφορίες από 30 εταιρείες διαχείρισης πλοίων για 98 πλοία που υποπτεύεται ότι παραβίασαν το ανώτατο όριο, δήλωσε άτομο που γνωρίζει το θέμα. Το αίτημα αναφέρθηκε αρχικά από το Reuters.

Από τις 30 εταιρείες διαχείρισης πλοίων με τις οποίες ήρθαν σε επαφή, οι 17 από αυτές βρίσκονταν σε χώρες του συνασπισμού G7. Έξι βρίσκονταν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ άλλοι στην Ινδία, την Τουρκία, την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και την Ινδονησία, είπε ένα άτομο που γνωρίζει το θέμα.

Η τιμή που παίρνει η Ρωσία για το πετρέλαιο της εξακολουθεί να είναι κάτω από το Brent, το σημείο αναφοράς του αργού που ήταν κατά μέσο όρο 89 δολάρια το βαρέλι τον Οκτώβριο.

Ωστόσο, η Ρωσία κατάφερε να μειώσει την έκπτωση που προσφέρεται στο πετρέλαιο της από 40 δολάρια το βαρέλι νωρίτερα φέτος σε λιγότερο από 10 δολάρια το βαρέλι τον περασμένο μήνα.
Το ανώτατο όριο τιμής σχεδιάστηκε για να διατηρήσει τη ροή του ρωσικού αργού στις παγκόσμιες αγορές, καθώς τα μέλη της G7 προσπάθησαν να αποφύγουν τη συρρίκνωση της προσφοράς και την άνοδο των τιμών που θα ωφελούσε τη Μόσχα.

 

Οι δυτικοί φορείς χάραξης πολιτικής που αντιμετωπίζουν εκλογές είναι επίσης πρόθυμοι να διατηρήσουν τις τιμές υπό έλεγχο για να βοηθήσουν στη μείωση του πληθωρισμού. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αντιμετωπίζει μια πιθανή μάχη επανεκλογής εναντίον του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ το επόμενο έτος, έχει δεσμευτεί να προσπαθήσει να διατηρήσει τις τιμές της αντλίας χαμηλά στη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης καυσίμων στον κόσμο.

Η Ρωσία έχει επίσης θέσει περιορισμούς στις εξαγωγές διυλισμένων καυσίμων, κατηγορώντας τις εγχώριες ελλείψεις, αλλά αυξάνοντας τους φόβους ότι η Μόσχα θα μπορούσε να οπλίσει τις προμήθειες πετρελαίου.