Ένας τόνος κινδύνου στις αγορές, που προκλήθηκε από χαμηλότερα στοιχεία για τον πληθωρισμό βοήθησε στην ενίσχυση του κλίματος. Ο χρυσός κατέγραψε ράλι μετά τον πληθωρισμό των ΗΠΑ χαμηλότερα από το αναμενόμενο. Αυτό προκάλεσε πτώση του δολαρίου ΗΠΑ, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν επίσης. 

Τα στοιχεία είναι πιθανό να απομακρύνουν την πίεση από τη Fed για περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής φέτος. Αυτό πυροδότησε ορισμένες ισχυρές αγορές για το πολύτιμο μέταλλο και είναι πιθανό να στηρίξει περαιτέρω επενδυτική ζήτηση χρυσού. Βλέπουμε επίσης τις γεωπολιτικές εντάσεις να γίνονται ένα επαναλαμβανόμενο χαρακτηριστικό, στο οποίο θα πρέπει να ενσωματώνεται ένα διαρθρωτικό ασφάλιστρο κινδύνου.

Η προσπάθεια των κεντρικών τραπεζών να διαφοροποιήσουν τα αποθέματά τους είναι χαρακτηριστικό της αγοράς χρυσού από τις αρχές του 2022. Οι αυξανόμενοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι θα τροφοδοτήσουν αυτήν την τάση. Αυτό θα μειώσει την επιβάρυνση της φυσικής και επενδυτικής ζήτησης για την εκκαθάριση του πλεονάσματος της αγοράς.

Το φάσμα του τερματισμού του κύκλου σύσφιξης βοήθησε στην ώθηση των βασικών μετάλλων ψηλότερα. Οι αυξήσεις των επιτοκίων έχουν επηρεάσει την οικονομική ανάπτυξη στις ανεπτυγμένες οικονομίες, εγείροντας ανησυχίες για τη ζήτηση για χαλκό και άλλα μέταλλα. Αυτό ήταν ένα θέμα που συζητούσαν αυτή την εβδομάδα οι συμμετέχοντες στο Asia Copper Week. Ωστόσο, έχει δημιουργηθεί αισιοδοξία ότι η υποστήριξη για τον ταλαιπωρημένο τομέα ακινήτων της Κίνας θα αρχίσει να έχει αντίκτυπο. Η χώρα σχεδιάζει να παράσχει 1 τρισεκατομμύριο CNY χρηματοδότησης χαμηλού κόστους για προγράμματα ανακαίνισης αστικών χωριών και οικονομικά προσιτή στέγαση.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιδηρομεταλλεύματος έφτασαν τα 130 USD/τόνο για πρώτη φορά από τον Μάρτιο στο φάσμα της ισχυρότερης ζήτησης από τον τομέα των ακινήτων. Αυτό υποβοηθήθηκε από τα χαμηλά αποθέματα στα κινεζικά χαλυβουργεία και τις προσδοκίες για ανανέωση των αποθεμάτων πριν από τις διακοπές του σεληνιακού νέου έτους του Φεβρουαρίου. Το πρόσφατο ράλι των τιμών ανέβασε το φάσμα της κυβερνητικής παρέμβασης. Η China Mineral Resources Group, η κρατική εταιρεία που ιδρύθηκε για να ενοποιήσει τις αγορές σιδηρομεταλλεύματος της χώρας, δήλωσε ότι οι τιμές σιδηρομεταλλεύματος είχαν φτάσει σε παράλογα επίπεδα.

Το αργό πετρέλαιο σημείωσε επίσης ράλι. Ωστόσο, εγκατέλειψε πολλά από αυτά τα κέρδη αργά στη συνεδρίαση, καθώς οι ανησυχίες για τα θεμελιώδη στοιχεία επανήλθαν στο προσκήνιο. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε ότι οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου δεν θα είναι τόσο σφιχτές όσο αναμενόταν αυτό το τρίμηνο, καθώς η ζήτηση υπερβαίνει τις αναβαθμίσεις στις προμήθειες. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ανάπτυξης προέρχεται από τις ΗΠΑ. Τόνισε επίσης ότι τα περιθώρια διύλισης μειώθηκαν από μήνα σε μήνα τον Οκτώβριο, με τις περισσότερες περιφέρειες να επιδιώκουν επιστροφή σε επίπεδα κερδοφορίας αργά το δεύτερο τρίμηνο. Ωστόσο, βλέπει τη ζήτηση πετρελαίου να παραμένει υγιής. Αύξησε τις προβλέψεις της λόγω της καλύτερης από την αναμενόμενη κατανάλωση στην Κίνα.

Οι παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου παρέμειναν σταθερές εν μέσω συνεχιζόμενων ζητημάτων από την πλευρά της προσφοράς. Οι τιμές εκτινάχθηκαν νωρίτερα την εβδομάδα μετά τη δραματική πτώση της ηλεκτρικής ενέργειας στο τερματικό εξαγωγής LNG του Freeport στο Τέξας. Ωστόσο, η τροφοδοσία αερίου φαίνεται να επανήλθε σε κανονικά επίπεδα την Τρίτη. Οι ροές φυσικού αερίου του Ισραήλ προς την Αίγυπτο αναμένεται επίσης να επανέλθουν στα προπολεμικά επίπεδα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας μετά την επανεκκίνηση της παραγωγής μεγάλου υπεράκτιου κοιτάσματος για την άμβλυνση των ανησυχιών για την ασφάλεια.