Ιράκ, KRG θα προσαρμόσουν τις συμβάσεις με τις IOC, για να συνεχίσουν τις εξαγωγές πετρελαίου

Ιράκ, KRG θα προσαρμόσουν τις συμβάσεις με τις IOC, για να συνεχίσουν τις εξαγωγές πετρελαίου
energia.gr
Τετ, 15 Νοεμβρίου 2023 - 10:14

Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ Hayyan Abdul-Ghani δήλωσε τη Δευτέρα στο δίκτυο Rudaw ότι τόσο η Ερμπίλ (η πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν) όσο και η Βαγδάτη εργάζονται για την προσαρμογή των συμβάσεων της Περιφέρειας με τις Διεθνείς Εταιρείες Πετρελαίου (IOC) στο ιρακινό σύνταγμα και εξέφρασε αισιοδοξία για την ταχεία επανέναρξη των εξαγωγών κουρδικού πετρελαίου. Ο Abdul-Ghani έφτασε στην Ερμπίλ την Κυριακή συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία του ιρακινού υπουργείου πετρελαίου

και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του κουρδικού θύλακα (KRG), Masrour Barzani και τον υπουργό Φυσικών Πόρων Kamal Muhammad Salih, για να συζητήσουν τα εκκρεμή ζητήματα μεταξύ της περιοχής και της Βαγδάτης σχετικά με την επανέναρξη των εξαγωγών κουρδικού πετρελαίου.

Ο υπουργός Πετρελαίου είπε στο Rudaw ότι κατά τις συναντήσεις του με Κούρδους αξιωματούχους συζητήθηκε η φύση των συμβάσεων της Περιφέρειας με τις IOC, σημειώνοντας ότι το υπουργείο φυσικών πόρων της KRG παρουσίασε μια «πλήρη εξήγηση» του οικονομικού μοντέλου και των λεπτομερειών των συμβάσεων .

Οι IOC και η KRG δεσμεύονται από Συμβάσεις Καταμερισμού Παραγωγής (PSC), τις οποίες ο Abdul-Ghani σημείωσε ότι είναι αντίθετες στο ιρακινό σύνταγμα, προσθέτοντας ότι η ιρακινή κυβέρνηση αδειοδοτεί εταιρείες βάσει Συμβάσεων Διαμοιρασμού Κέρδους.

«Έχουμε ένα σχέδιο προσαρμογής αυτών των συμβάσεων με τους νόμους που επιτρέπονται από το ιρακινό σύνταγμα», είπε ο Abdul-Ghani.

Σύμφωνα με το μοντέλο PSC της περιοχής του Κουρδιστάν, οι IOC καλύπτουν ολόκληρο το κόστος παραγωγής, ενώ η KRG λαμβάνει τη μερίδα του λέοντος στα κέρδη από επιτυχημένα έργα.

Τον Αύγουστο, ο Μάιλς Κάγκινς, εκπρόσωπος του Συνδέσμου της Βιομηχανίας Πετρελαίου του Κουρδιστάν (APIKUR) είπε στο Rudaw English ότι τα μέλη της ένωσης δεν θα παράγουν πετρέλαιο εάν δεν υπάρξει συμφωνία και πλήρης κατανόηση του ποσού που θα αμείβονται.

Ο Caggins είπε ότι οι εταιρείες πετρελαίου θα λάβουν 6 δολάρια το βαρέλι με βάση τις συζητήσεις που έχουν γίνει με τη Βαγδάτη, τονίζοντας ότι αυτό «δεν είναι αρκετό». Προειδοποίησε ότι εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, τα μέλη της APIKUR θα παραπέμψουν το θέμα σε διαιτητικό δικαστήριο του Λονδίνου.

Ο Abdul-Ghani είπε ότι το υπουργείο Πετρελαίου συμφώνησε με τους αξιωματούχους της KRG να πραγματοποιήσει συναντήσεις με τους εκπροσώπους των ΔΟΕ στην περιοχή του Κουρδιστάν, προσθέτοντας ότι θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε μια λύση που να ικανοποιεί όλα τα μέρη.

Ο Ιρακινός αξιωματούχος είπε ότι στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης η επανέναρξη των εξαγωγών κουρδικού πετρελαίου μέσω του λιμανιού Τζεϊχάν της Τουρκίας, τονίζοντας ότι και οι δύο πλευρές «είχαν σοβαρά υπόψη την επανεκκίνηση της παραγωγής και των εξαγωγών πετρελαίου» και εκφράζοντας αισιοδοξία ότι οι εξαγωγές πετρελαίου θα ξαναρχίσουν σύντομα.

Οι εξαγωγές πετρελαίου της περιοχής του Κουρδιστάν μέσω του αγωγού Ιράκ-Τουρκίας έχουν σταματήσει από τις 23 Μαρτίου όταν ένα διαιτητικό δικαστήριο με έδρα το Παρίσι αποφάσισε υπέρ της Βαγδάτης κατά της Άγκυρας, λέγοντας ότι η Τουρκία παραβίασε μια συμφωνία του 1973 επιτρέποντας στο Erbil να ξεκινήσει ανεξάρτητες εξαγωγές πετρελαίου το 2014.

Σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό του Ιράκ, η περιοχή του Κουρδιστάν υποχρεούται να παραδίδει, σε καθημερινή βάση, τουλάχιστον 400.000 βαρέλια αργού πετρελαίου στον Κρατικό Οργανισμό Εμπορίας Πετρελαίου του Ιράκ (SOMO) για εξαγωγή μέσω του λιμανιού Τζεϊχάν της Τουρκίας ή στην εγχώρια χρήση σε περίπτωση δεν εξάγεται.

Υπήρξαν αρκετές συναντήσεις μεταξύ Τούρκων, Ιρακινών και Κούρδων αξιωματούχων μετά την απόφαση του δικαστηρίου, αλλά οι εξαγωγές δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει. Πριν από τη διακοπή, περίπου 400.000 βαρέλια την ημέρα εξάγονταν από την Erbil μέσω της Άγκυρας, επιπλέον των περίπου 75.000 βαρελιών πετρελαίου του Κιρκούκ καθημερινά μέσω του ίδιου αγωγού.

Η KRG εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδα από το πετρέλαιο και η αδυναμία να πουλήσει το αργό της έχει επηρεάσει σοβαρά την οικονομία της. Η Erbil έχει χάσει δισεκατομμύρια δολάρια από τότε που σταμάτησαν οι εξαγωγές.