Η Energy Source έκανε ένα οδικό ταξίδι από το Χιούστον του Τέξας μέχρι τη λίμνη Charles της Λουιζιάνας την περασμένη εβδομάδα για να ρίξει μια ματιά σε μερικές από τις εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου που έχουν ωθήσει τις ΗΠΑ να γίνουν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας καυσίμου στον κόσμο. Το εμπόριο LNG έχει γίνει μια βιομηχανία πολλών δισ., δολαρίων και βοήθησε την Ευρώπη να απομακρυνθεί από το ρωσικό φ. αέριο, αλλά έχει περιβαλλοντικό κόστος -πράγμα  προφανές έπειτα από την έκρηξη μεθανίου σε εγκαταστάσεις στην ακτή του Κόλπου. Σε αντίθεση με άλλους ρύπους το μεθάνιο είναι άοσμο και άχρωμο

Είναι επίσης υπεύθυνο για σχεδόν το ένα τρίτο της αύξησης των παγκόσμιων θερμοκρασιών που προκαλούνται από τις εκπομπές ρύπων από την αρχή της βιομηχανικής εποχής, σύμφωνα με έκθεση της Wood Mackenzie.

Η έκθεση με τίτλο Mission Invisible: Αντιμετώπιση της πρόκλησης του μεθανίου στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, η οποία πρόκειται να δημοσιευθεί αυτή την εβδομάδα, θα πρέπει να προσφέρει μια κλήση αφύπνισης στην παγκόσμια εξορύξεων ορυκτών καυσίμων. Η εταιρεία συμβούλων λέει ότι ο τομέας είναι υπεύθυνος για το ένα τέταρτο των εκπομπών μεθανίου που προκαλούνται από τον άνθρωπο.

Οι εταιρείες που εδρεύουν στις ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν σύντομα σκληρούς κανόνες και κυρώσεις για εκπομπές από μεγάλης κλίμακας γεγονότα εκτόξευσης και εξαέρωσης, καθώς και απώλειες από αναρίθμητες μικρές, μη ανιχνεύσιμες ή μη αναφερόμενες διαρροές.

Ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού του Προέδρου Τζο Μπάιντεν θα εισαγάγει χρέωση 900 $ ανά τόνο μεθανίου που εκπέμπεται το 2024, αυξάνοντας στα 1.500 $ ανά τόνο το 2026. Η ΕΕ εργάζεται επίσης για νόμους (σήμερα συμφώνησαν οι ''27'') για την πρόληψη των σκόπιμων απωλειών μεθανίου.

Το μεθάνιο είναι ένα κύριο συστατικό του φυσικού αερίου και παράγεται σχεδόν από κάθε έργο πετρελαίου και φυσικού αερίου παγκοσμίως. Όταν δεν είναι οικονομικά αποδοτικό να το συλλάβουν, οι εταιρείες το απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα μέσω εξαερισμού ή το καίνε μέσω καύσης, το οποίο το μετατρέπει σε διοξείδιο του άνθρακα.

Το μεθάνιο είναι περισσότερο από 28 φορές πιο ισχυρό από το CO2 στην παγίδευση θερμότητας στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, η οποία έχει προτείνει να σταματήσουν σχεδόν όλες οι εκρήξεις και οι εξαερισμοί από τις εταιρείες.

«Οι εκπομπές μεθανίου αποτελούν τεράστια απειλή για την κλιματική αλλαγή και το μεθάνιο είναι πολύ πιο ισχυρό από το CO2», δήλωσε η Έλενα Μπελέτι, συν-συγγραφέας της έκθεσης Wood Mackenzie, η οποία προειδοποιεί ότι η ρύθμιση γίνεται σοβαρή για πρώτη φορά.

Το αίνιγμα των μετρήσεων

Το COP28 θα είναι κομβικό για τις παγκόσμιες προσπάθειες για την καταστολή των εκπομπών μεθανίου, καθώς οι κυβερνήσεις αξιολογούν σωστά τις προσπάθειες μείωσης για πρώτη φορά μετά τη συμφωνία του Παρισιού, είπε ο Belletti. Αυτό θα υπογραμμίσει μια σημαντική έλλειψη σε εξέλιξη, σύμφωνα με τον Wood Mackenzie.

Ωστόσο, οι κυβερνήσεις και η βιομηχανία αντιμετωπίζουν μια μεγάλη πρόκληση όσον αφορά τη μέτρηση, επειδή η υπάρχουσα τεχνολογία δεν είναι σε θέση να παρέχει πλήρη κάλυψη ή ακρίβεια στις εκπομπές, αναφέρει η έκθεση.

Ενώ η απελευθέρωση μεγάλης κλίμακας μπορεί να εντοπιστεί από δορυφορική τεχνολογία, αεροσκάφη, drones, περιφερειακούς αισθητήρες και κάμερες απεικόνισης οπτικού αερίου δεν υπάρχει ακόμη ένα εκτεταμένο δίκτυο τέτοιου εξοπλισμού λόγω του υψηλού κόστους εγκατάστασης. Μικρότερες διαρροές, οι οποίες συνήθως προκαλούνται από ελαττωματικές ή χαλαρές βαλβίδες και εξαερισμό από δεξαμενές και κεφαλές φρεατίων, είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν και να μετρηθούν με τις τρέχουσες τεχνολογίες.

Το μεθάνιο είναι επίσης εξαιρετικά διασπειρόμενο: ένα μόριο μεθανίου μπορεί να ταξιδέψει από τη Βόρεια Αμερική στη Νότια Ασία σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, επιτείνοντας την πρόκληση της μέτρησης.

Η πολυπλοκότητα της μέτρησης των εκπομπών υποδηλώνει ότι οι απώλειες μεθανίου είναι πολύ μεγαλύτερες από τις τρέχουσες εκτιμήσεις. Μια μελέτη του 2022 από τη Royal Society of Chemistry υπολόγισε ότι οι πραγματικές εκπομπές μεθανίου από τον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσαν να είναι πέντε φορές περισσότερες από τις τρέχουσες εκτιμήσεις.

Η Wood Mackenzie πάντως αναφέρει ότι έρχονται καλύτερες τεχνολογίες μέτρησης. Το επόμενο έτος, το Environmental Defense Fund, ένας μη κερδοσκοπικός όμιλος των ΗΠΑ, σχεδιάζει να εκτοξεύσει το MethaneSAT — έναν δορυφόρο που μπορεί να παρέχει κάλυψη υψηλής ανάλυσης των εκπομπών μεθανίου από τουλάχιστον το 80% των παγκόσμιων εγκαταστάσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ωστόσο, η εταιρεία συμβούλων συνιστά ότι η βιομηχανία δεν πρέπει να περιμένει και κάλεσε όλους τους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου να «μειώσουν το turbo» του μεθανίου, σημειώνοντας ότι είναι ένας από τους πιο εφικτούς τρόπους για τις εταιρείες να μειώσουν σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Η μείωση του εξαερισμού και του καψίματος είναι ένα πιεστικό έργο που δεν απαιτεί τεχνολογικές βελτιώσεις και η δέσμευση αυτού του μεθανίου και η διοχέτευσή του στις πωλήσεις μπορεί να δημιουργήσει έσοδα και να αντισταθμίσει το κόστος μείωσης. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει επίσης να προχωρήσουν δραστικά επιβάλλοντας σωστά νέους κανονισμούς, συνεργαζόμενες με τη βιομηχανία για στόχους και υποστηρίζοντας τη χρηματοδότηση για νέα τεχνολογία μέτρησης και μείωσης, σύμφωνα με τους συγγραφείς.

«Η παρακολούθηση και η αντιμετώπιση του μεθανίου δεν φαινόταν ποτέ πιο επείγουσα», δήλωσε ο Τζέιμι Σμιθ της Wood Mackenzie. 

Ν. Παλ.