Παλαιογιάννης στο 27ο «Ενέργεια & Ανάπτυξη»: Να γίνει η Ελλάδα Trading Hub Φ. Αερίου- Αντιδράσεις

Παλαιογιάννης στο 27ο «Ενέργεια & Ανάπτυξη»: Να γίνει η Ελλάδα Trading Hub Φ. Αερίου- Αντιδράσεις
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Πεμ, 16 Νοεμβρίου 2023 - 09:23

Η δημόσια πρόταση του κ. Σπύρου Παλαιογιάννη, πρώην CEO της ΔΕΠΑ, για τη δημιουργία ενός trading hub φυσικού αερίου και ανανεώσιμων αερίων στην χώρα μας, που κατέθεσε στην ομιλία του στο 27ο Εθνικό Συνέδριο «Ενέργεια & Ανάπτυξη» του ΙΕΝΕ, στάθηκε αφορμή για μια αποκαλυπτική ανταλλαγή απόψεων με την Διευθύνουσα Σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ, Μαρία Ρίτα Γκάλι

στο πλαίσιο της 9ης συνεδρίας με θέμα «Ο στρατηγικός ρόλος του φυσικού αερίου και του LNG στην παγκόσμια και περιφερειακή ενεργειακή προμήθεια. Ο κ. Παλαιογιάννης, ιδρυτής και managing partner της εταιρείας συμβούλων, Metgas & More Services Ltd υποστήριξε ότι είναι «χρυσή ευκαιρία» για την Ελλάδα να προχωρήσει σε ένα τέτοιο βήμα, χάρη στο παράθυρο που ανοίγουν οι γεωπολιτικές σσυνθήκες στην περιοχή μας.

«Πρέπει να αποτελέσει εθνικό στόχο» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι ένα τέτοιο project χρειάζεται χρόνο, βούληση και σχέδιο για να πραγματοποιηθεί.

Από την πλευρά της, η CEO του ΔΕΣΦΑ, αντέτεινε πως η χώρα διαθέτει ένα trading point στο Χρηματιστήριο Ενέργειας και πως θα ήταν περιττό να επιδιώξει να δημιουργήσει τις υποδομές ενός εμπορικού κόμβου «Δεν το χρειαζόμαστε» τόνισε, αφού όπως υποστήριξε, σήμερα δεν υπάρχει κάτι που να λείπει από την εγχώρια αγορά φυσικού αερίου.

Η κα Γκάλι είπε ότι η Ελλάδα γίνεται σιγά-σιγά σημείο εισόδου φυσικού αερίου για τις χώρες της περιοχής και τόνισε ότι αποτελεί ισχυρό πλεονέκτημα το γεγονός ότι έχει εξασφαλίσει διαφοροποιημένες πηγές για την τροφοδοσία της Επομένως, πρόσθεσε, το βάθρο εμπορίας φυσικού αερίου στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας που λειτουργεί από τον Μάρτιο του 2022, είναι υπεραρκετό για τα μεγέθη και τη δυναμική της εγχώριας αγοράς.  

Σύμφωνα με την CEO του ΔΕΣΦΑ, για να δημιουργήσουμε στην Ελλάδα έναν πραγματικό ενεργειακό κόμβο πρέπει να  συντρέχουν ορισμένες  προϋποθέσεις, όπως είναι για παράδειγμα η ουσιαστική επέκταση των δυνατοτήτων εισαγωγής, η αύξηση της εξαγωγικής ικανότητας και η επένδυση σε σταθμούς συμπιεστών και αγωγούς και η αποθήκευση.

Η κα Γκάλι μίλησε, τέλος, για αυξημένο ενδιαφέρον εισαγωγών του ορυκτού από τρίτες χώρες, όπως αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι η πλειονότητα της χωρητικότητας της Ρεβυθούσας, έχει ήδη πωληθεί έως το 2026. Όπως είπε, η Ρεβυθούσα θα συνεχίσει να παίζει ζωτικό ρόλο τόσο για την ελληνική αγορά όσο και για τις εξαγωγές, επειδή πολλοί Έλληνες εισαγωγείς μεταπωλούν φορτία φυσικού αερίου στο εξωτερικό.

Ο κ. Παλαιογιάννης στην ομιλία του, αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθεια της Ρωσίας να δημιουργήσει trading hub στην Τουρκία, προκειμένου να αποφύγει τις κυρώσεις σε βάρος της και για να μπορεί να εξάγει μέσω τρίτων το αέριο που παράγει. Πρόσθεσε δε ότι εκτός χώρα transit φυσικού αερίου, η γείτονα χώρα φιλοδοξεί να γίνει και καθαρός πωλητής του ορυκτού καυσίμου, γι’ αυτό και  έκανε αμέσως δεκτή την πρόταση Πούτιν!  

Ωστόσο, η Δύση αντιτάσσεται στο σχέδιο και εκτός τούτου, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με το ατελές ρυθμιστικό πλαίσιο που υπάρχει στην Τουρκία, κατέληξε ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ.

Στην ίδια συνεδρία, μίλησε και ο κ. Γιώργος Πολυχρονίου, συντονιστής διευθυντής δραστηριτήτων στρατηγικής και ανάπτυξης της ΔΕΠΑ Εμπορίας ο οποίος αναφέρθηκε στον κομβικό ρόλο που θα παίξει το φυσικό αέριο στην πορεία προς την απανθρακοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής. Αυτό συμβαίνει, εξήγησε, επειδή η Ευρώπη έχει μεγάλη εξάρτηση από το φυσικό αέριο, ακόμη και αν όλα τα projections για το 2020 και το 2050 αναφέρονται σε σημαντική μείωση του μεριδίου του στο μείγμα καυσίμων, όπως είπε χαρακτηριστικά και κατέληξε λέγοντας πως οι ενεργειακές εταιρείες θα πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτή τη νέα πραγματικότητα.