Ιορδανία: Δεν Υπογράφει για «Ενέργεια Έναντι Νερού» Λόγω της Ισραηλινής Εισβολής στη Γάζα

Ιορδανία: Δεν Υπογράφει για «Ενέργεια Έναντι Νερού» Λόγω της Ισραηλινής Εισβολής στη Γάζα
energia.gr
Παρ, 17 Νοεμβρίου 2023 - 17:39

Η Ιορδανία ανακοίνωσε ότι δεν θα υπογράψει συμφωνία με το Ισραήλ για ανταλλαγή ηλιακής ενέργειας με αφαλατωμένο νερό υπό το φως του πολέμου του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς. «Η συμφωνία για ενέργεια έναντι νερού υποτίθεται ότι είχε συναφθεί τον περασμένο μήνα, αλλά δεν πρόκειται να την υπογράψουμε», δήλωσε την Πέμπτη ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών Ayman Al-Safadi στο ειδησεογραφικό κανάλι Al Jazeera με έδρα το Κατάρ

«Δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη συμφωνία “ενέργεια έναντι νερού” γιατί κανένας Ιορδανός υπουργός δεν μπορεί να καθίσει δίπλα σε έναν Ισραηλινό υπουργό για να υπογράψει συμφωνία ενώ σκοτώνουν τα αδέρφια μας στη Γάζα», πρόσθεσε.

Σχετικά με τα αιτήματα των Ιορδανών πολιτών και του κοινοβουλίου της χώρας για ακύρωση της ειρηνευτικής συμφωνίας Ιορδανίας-Ισραήλ, ο Αλ Σαφάντι είπε ότι η Ιορδανία δεν θα διστάσει να κάνει οτιδήποτε θα βοηθήσει τον παλαιστινιακό λαό, προσθέτοντας ότι «αυτή η συμφωνία θα είναι τώρα ένα έγγραφο καλυμμένο με σκόνη σε ένα από τα

ράφια».«Το Ισραήλ σπρώχνει ολόκληρη την περιοχή στην κόλαση και αυτός ο πόλεμος δεν μπορεί να συνεχιστεί», τόνισε.«Βλέπουμε ότι η Δυτική Όχθη καίγεται, και βλέπουμε την τρομοκρατία των εποικισμών και το βόρειο μέτωπο με τον Λίβανο να κλιμακώνεται...και αυτό που κάνει το Ισραήλ έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον μίσους μέσα στο οποίο δεν μπορούν να υπάρχουν κανονικές, ειρηνικές σχέσεις».

«Έχουμε έναν λαό που σεβόμαστε. Έχουμε κοινή γνώμη και έχουμε θέσεις ως ιορδανικό κράτος», είπε. «Υπογράψαμε την ειρηνευτική συμφωνία το 1994 μετά την υπογραφή των Συμφωνιών του Όσλο ως μέρος μίας συλλογικής αραβικής κίνησης για την επίτευξη μιας συνολικής ειρήνης βασισμένης στη λύση των δύο κρατών. Δεν έχει επιτευχθεί συνολική ειρήνη που να βασίζεται σε λύση δύο κρατών. Αντιθέτως, βλέπουμε τώρα το Ισραήλ να ανακαταλαμβάνει τη Γάζα και να αποκηρύσσει όλες τις υποχρεώσεις του. Όπως είπα, σε αυτήν την ατμόσφαιρα, η συμφωνία θα είναι προς το παρόν ένα έγγραφο που θα μαζεύει σκόνη στο ράφι», πρόσθεσε. Υπενθυμίζεται ότι η Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ υπέγραψαν μια αρχική Δήλωση Προθέσεων τον Νοέμβριο του 2021 για να διερευνήσουν τη σκοπιμότητα του έργου «ενέργεια έναντι νερού». Η Ιορδανία αποφάσισε να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ στις αρχές Νοεμβρίου με φόντο τον πόλεμο του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Αλ-Σαφάντι είχε δηλώσει τότε ότι «η επιστροφή του πρέσβη θα συνδεθεί με το ότι το Ισραήλ θα σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα και την ανθρωπιστική καταστροφή που προκαλεί μαζί με όλα τα μέτρα που στερούν τους Παλαιστίνιους από το δικαίωμά τους σε τροφή, νερό και φάρμακα και ασφαλή και σταθερή ζωή στο εθνικό τους έδαφος».