Πληθωρισμός, Γεωπολιτικές Κρίσεις, οι Μεγάλες Προκλήσεις

Πληθωρισμός, Γεωπολιτικές Κρίσεις, οι Μεγάλες Προκλήσεις
των Μάλκολμ Σκοτ, Ρεβεκκά Τσονγκ Γουιλκινς Και Τσάνιάπορν Τσάντζάροεν / Reuters
Σαβ, 18 Νοεμβρίου 2023 - 08:47

Ο πόλεμος, οι γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις και ρήξεις, καθώς και ο πληθωρισμός, συγκαταλέγονται μεταξύ των σοβαρών προκλήσεων που ανέφεραν πολιτικοί και επικεφαλής επιχειρήσεων από όλο τον κόσμο, μιλώντας χθες στο Φόρουμ Νέας Οικονομίας του Bloomberg στη Σιγκαπούρη

Ο κόσμος βρίσκεται ενώπιον ενός «περιστατικού κινδύνου» με τους πολέμους στην Ουκρανία και στη Γάζα, καθώς και περιπλοκών, που θα προξενούσαν συγκρούσεις στην Ταϊβάν και στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Σιγκαπούρης, Βίβιαν Μπαλακρισνάν, κατά την έναρξη της τριήμερης εκδήλωσης. «Η κατάσταση είναι ιδιαζόντως άβολη», όπως προσέθεσε η ίδια. Ωστόσο, πέραν των κρίσιμων απειλών υπήρξαν και φωτεινές ενδείξεις αισιοδοξίας, μιας και ορισμένα από τα νυν προβλήματα θα μπορούσαν να λυθούν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αναμένεται να συναντήσει τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού στο Σαν Φρανσίσκο, ενώ ο Κινέζος αντιπρόεδρος Χαν Ζενγκ είπε ότι οι πρόσφατες διακρατικές συναντήσεις υψηλού επιπέδου στέλνουν ένα θετικό μήνυμα στη διεθνή κοινότητα. «Ο πραγματισμός βγαίνει στην επιφάνεια», τόνισε ο Χαλίντ Αλ Φαλίχ, υπουργός Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, σχετικά με τις αυξανόμενες συνδιαλέξεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

Συν τοις άλλοις, τόνισε πως οι συνομιλίες της Σαουδικής Αραβίας για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ παραμένουν στο τραπέζι, αλλά πάντα «εξαρτώνται από την πορεία προς μια ειρηνική επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος». Οπως προσέθεσε ο ίδιος, «προφανώς η οπισθοδρόμηση του τελευταίου μήνα διασαφήνισε το για ποιο λόγο η Σαουδική Αραβία έδειχνε τόσο ανένδοτη στο ότι η επίλυση της παλαιστινιακής σύγκρουσης πρέπει να αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης εξομάλυνσης της κατάστασης στη Μέση Ανατολή». Σήμερα και αύριο η Σ. Αραβία αναμένεται να συγκαλέσει χωριστές συνόδους κορυφής με αραβικές, αφρικανικές και ισλαμικές χώρες. Αξίζει να σημειωθεί πως ο στόχος αυτών των διοργανώσεων καθώς και άλλων, που διεξάγονται υπό την αιγίδα του Ριάντ και σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα είναι, όπως διαμηνύει ο Αλ Φαλίχ, να διευθετηθεί ειρηνικά η σύγκρουση. Από την πλευρά του το Ισραήλ έχει τέσσερα σχεδόν αντιφατικά καθήκοντα στον συνεχιζόμενο πόλεμο με τη Χαμάς, δήλωσε ο Τομ Νιντς, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισραήλ και βετεράνος της Wall Street. Περιλαμβάνουν την απομάκρυνση της Χαμάς από τη Γάζα, απαραίτητη για την ασφάλεια τόσο του Ισραήλ όσο και της ευρύτερης περιοχής, την εύρεση των ομήρων, που πιθανώς κρατούνται σε σήραγγες κάτω από τη Γάζα, τη μη εμπλοκή της Χεζμπολάχ, που υποστηρίζεται από το Ιράν, καθώς και την προστασία των αθώων ζωών.

«Το να ξεπεράσουμε τις άμεσες προκλήσεις θα είναι κρίσιμο», υπογράμμισε η υπουργός Εξωτερικών της Σιγκαπούρης, Βίβιαν Μπαλακρισνάν. «Αν έχουμε έναν κόσμο παγιδευμένο σε πολέμους, τότε θα έχουμε έναν κόσμο ασταθή, υπερπληθωριστικό και διαταραγμένο. Τώρα, αν μπορούμε να πάρουμε μια βαθιά ανάσα και με κάποιο τρόπο να το ξεπεράσουμε τους επόμενους έξι μήνες έως ένα χρόνο, αποφεύγοντας αυτή την καταστροφή, τότε στην πραγματικότητα υπάρχουν αναλαμπές ελπίδας». Στο επενδυτικό μέτωπο η άμβλυνση των σχέσεων ΗΠΑ - Κίνας θα μπορούσε να δώσει στις κατεστραμμένες κινεζικές μετοχές μια ευκαιρία για κέρδη, σύμφωνα με τον επικεφαλής επενδύσεων της Templeton Global Equity Investments. Επιπροσθέτως, μία συνάντηση Σι - Μπάιντεν «θα μπορούσε να προσφέρει ένα προσωρινό κατώτατο όριο στις κινεζικές μετοχές», επισήμανε ο Μανράτζ Σέκον σε συνέντευξη στην τηλεόραση του Bloomberg στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης. Τέλος, κατά τον Τζον Γουόλντρον, διευθυντή και πρόεδρο της Goldman Sachs Group Inc, ο πληθωρισμός παραμένει ο μοναδικός μεγάλος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")