LNG: Οι Τιμές Spot στην Ασία Παραμένουν Σταθερές Λόγω Υψηλών Αποθεμάτων και Μειωμένης Ζήτησης

LNG: Οι Τιμές Spot στην Ασία Παραμένουν Σταθερές Λόγω Υψηλών Αποθεμάτων και Μειωμένης Ζήτησης
energia.gr
Σαβ, 18 Νοεμβρίου 2023 - 13:37

Οι τιμές του ασιατικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) σημείωσαν μικρή μεταβολή αυτή την εβδομάδα, ενώ βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα τα αποθέματα στην ανατολική Ασία που κράτησαν τη ζήτηση από την περιοχή σε ύφεση. Η μέση τιμή LNG για παραδόσεις Ιανουαρίου στη βορειοανατολική Ασία ήταν 16,70 $ ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtu), σύμφωνα με πηγές του κλάδου, έναντι 16,50 $/mmBtu την περασμένη εβδομάδα

«Η ζήτηση από τους τελικούς χρήστες στη βορειοανατολική Ασία παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό αδύναμη, με τους συμμετέχοντες στην αγορά να επισημαίνουν τα συνεχιζόμενα υψηλά αποθέματα τερματικών σταθμών στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία ειδικότερα», δήλωσε ο Samuel Good, επικεφαλής του τομέα τιμολόγησης LNG στην εταιρεία τιμολόγησης εμπορευμάτων Argus.

Ο πρόσφατος κρύος καιρός και οι προβλέψεις για το Τόκιο τις επόμενες εβδομάδες ελάχιστα συνέβαλαν ώστε να υπάρξει σημαντική δραστηριότητα στην αγορά spot από Ιάπωνες αγοραστές, πρόσθεσε ο Good, ενώ η Σεούλ αναμένει θερμοκρασίες άνω του μέσου όρου μέχρι το τέλος του έτους, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχουν μικρά  περιθώρια για σημαντική ανάκαμψη στη ζήτηση ηλεκτρισμού και θέρμανσης.

«Το Πεκίνο προβλέπει επίσης κρύο καιρό μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, προτού υποχωρήσουν οι θερμοκρασίες... Αλλά οι ισχυρές παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω αγωγών και η αύξηση του συμβολαιοποιημένου LNG βάρυνε στην ανάγκη των αγοραστών να εισέλθουν στην αγορά spot για πρόσθετες προμήθειες».

Η αποθήκευση φυσικού αερίου της Κίνας είναι πιθανό να είναι σε θέση να αντέξει πιθανές διακοπές του εφοδιασμού από την Κεντρική Ασία αυτόν τον χειμώνα, δήλωσε ο ανώτερος αναλυτής της Rystad Energy, Wei Xiong σε σημείωμά του.

Χώρες της Κεντρικής Ασίας, συμπεριλαμβανομένου του Καζακστάν και του Ουζμπεκιστάν, είχαν στο παρελθόν περικόψει τις ροές φυσικού αερίου προς την Κίνα για μερικούς μήνες κατά τη διάρκεια του χειμώνα.Ο όγκος του LNG που διακινούνται από ιαπωνικές εταιρείες μειώθηκε κατά 7% σε ετήσια βάση, φτάνοντας τους 102,12 εκατομμύρια μετρικούς τόνους το οικονομικό έτος 2022/23 καθώς η τοπική ζήτηση μειώθηκε, όπως ανακοίνωσε ο κρατικός Ιαπωνικός Οργανισμός για τα Μέταλλα και την Ενεργειακή Ασφάλεια (JOGMEC) τη Δευτέρα.

Από την πλευρά της, η S&P Global Commodity Insights αξιολόγησε το ημερήσιο σημείο αναφοράς της τιμής δείκτη βορειοδυτικής Ευρώπης LNG Marker (NWM) για φορτία παράδοσης Ιανουαρίου με βάση το πλοίο (DES) στα 14,046 $/mmBtu στις 16 Νοεμβρίου, επίπεδο που συνιστά έκπτωση κατά 0,95 $/mmBtu στην τιμή του φυσικού αερίου για παραδόσεις Ιανουαρίου

στον ολλανδικό κόμβο TTF. «Οι ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου και LNG παρέμειναν καλά εφοδιασμένες με τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου να εξακολουθούν να κυμαίνονται πάνω από το 99% ακόμη και ενώ υπάρχουν καθαρές αποσύρσεις σε πολλές χώρες»,  η Shermaine Ang, επικεφαλής του τομέα παγκόσμιων αγορών LNG.

Η Spark Commodities εκτίμησε την τιμή στα 13,801 $/mmBtu, ενώ η Argus την εκτίμησε στα 14,2 $/mmBtu.

«Ενώ οι προβλέψεις για τις νυχτερινές θερμοκρασίες της βορειοδυτικής Ευρώπης έως τον Δεκέμβριο έχουν αναθεωρηθεί ελαφρώς χαμηλότερα, μεγάλο μέρος της περιοχής πρόκειται να έχει μια ήπια χειμερινή περίοδο τις επόμενες ημέρες, πράγμα που θα μετρήσει σημαντικά στη ζήτηση θέρμανσης», πρόσθεσε ο Good της Argus.

Εν τω μεταξύ, οι ναύλοι στο spot LNG μειώθηκαν για πρώτη φορά εδώ και τέσσερις εβδομάδες, δήλωσε ο αναλυτής της Spark Commodities, Qasim Afghan.

Οι ναύλοι για τον Ατλαντικό υποχώρησαν στα 160.750 $/ημέρα την Παρασκευή, ενώ οι αντίστοιχοι του Ειρηνικού μειώθηκαν στα 151.750 $/ημέρα.