Πριν από την έναρξη της διάσκεψης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, cop28, από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, εγκαινιάστηκε το 2GW Al Dhafra Solar PV project, το μεγαλύτερο ηλιακό ''εργοστάσιο'' παραγωγής ενέργειας στον κόσμο, το οποίο παράγει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να εκτοπίσει 2,4 εκατομμύρια τόνους CO2 κάθε χρόνο από την ατμόσφαιρα. Η Masdar (Abu Dhabi Future Energy Company) ανέπτυξε το έργο με τους εταίρους της,

EDF Renouvelables, Abu Dhabi National Energy Company (TAQA) και Jinko Power Technology Co., Ltd. μαζί με την Emirates Water and Electricity Company (EWEC).

Σε απόσταση 35 χιλιομέτρων από την πόλη του Άμπου Ντάμπι, το ηλιακό εργοστάσιο-ορόσημο, κατασκευάστηκε σε μία φάση και παράγει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να τροφοδοτήσει σχεδόν 200.000 σπίτια. Το Al Dhafra Solar PV εκτείνεται σε περισσότερα από 20 τετραγωνικά χιλιόμετρα ερήμου και δημιούργησε 4.500 θέσεις εργασίας κατά την κορύφωση της φάσης κατασκευής. Χρησιμοποιεί σχεδόν 4 εκατομμύρια ηλιακούς συλλέκτες που αναπτύσσουν καινοτόμο τεχνολογία διπλής όψης, διασφαλίζοντας ότι το ηλιακό φως συλλαμβάνεται και στις δύο πλευρές των πάνελ για μεγιστοποίηση της απόδοσης.

"Αυτό το παγκόσμιο ηγετικό έργο ηλιακής ενέργειας επιδεικνύει αξιοσημείωτη πρόοδο στην απόδοση ηλιακής ενέργειας, την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα κόστους - θέτοντας ένα νέο χαμηλό τιμολόγιο", δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας των ΗΑΕ, Masdar Πρόεδρος και υποψήφιος Πρόεδρος της COP28 Sultan Al Jaber. «Για να δημιουργήσει το Al Dhafra, η Masdar συγκέντρωσε τρεις εταίρους από όλο τον κόσμο: TAQA, EDF της Γαλλίας και JinkoPower της Κίνας. Μόλις απομένουν λίγες μέρες πριν από την έναρξη της COP28, θα ζητήσω από τον κόσμο να ενωθεί και να προσφέρει την ενεργειακή μετάβαση τριπλασιάζοντας τη χωρητικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και διπλασιάζοντας την ενεργειακή απόδοση μέχρι το 2030», είπε.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της EDF Renewables, Bruno Bensasson, δήλωσε ότι η EDF είναι πεπεισμένη ότι για να οικοδομηθεί ένα μέλλον ουδέτερο από άνθρακα, διατηρώντας παράλληλα την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία, ο κόσμος χρειάζεται, σταδιακά αλλά ταχύτερα, να εξελιχθεί προς ένα μείγμα λύσεων χαμηλών εκπομπών CO2. Αυτός ο συνδυασμός λύσεων θα πρέπει να περιλαμβάνει φυσικά ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και ενεργειακή απόδοση, πυρηνική ενέργεια, δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα καθώς και καθαρό H2, είπε, προσθέτοντας: «Με αυτόν τον τρόπο θα συνδυάσουμε την ανάγκη των παραγωγών ενέργειας και των καταναλωτών ενέργειας, για πλουσιότερους και φτωχότερες χώρες, της οικονομίας και της οικολογίας».