Εντονες διακυμάνσεις χαρακτήρισαν και τη χθεσινή ημέρα στις διεθνείς αγορές αργού, με την προσοχή να απομακρύνεται από την οικονομία και τα θεμελιώδη μεγέθη προσφοράς και ζήτησης και τις προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων να εγείρουν φόβους για επανάληψη του τραγικού περάσματος του τυφώνα Κατρίνα από τον Κόλπο του Μεξικού, το 2005.

Εντονες διακυμάνσεις χαρακτήρισαν και τη χθεσινή ημέρα στις διεθνείς αγορές αργού, με την προσοχή να απομακρύνεται από την οικονομία και τα θεμελιώδη μεγέθη προσφοράς και ζήτησης και τις προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων να εγείρουν φόβους για επανάληψη του τραγικού περάσματος του τυφώνα Κατρίνα από τον Κόλπο του Μεξικού, το 2005.

Οι τιμές υποχώρησαν ώς και κάτω από τα 113 δολάρια το βαρέλι, για να αναρριχηθούν στη συνέχεια πάνω από τα 117, όταν μετεωρολογικές προβλέψεις έκαναν λόγο για πιθανό πέρασμα του τυφώνα Γκούσταβ, το Σαββατοκύριακο, από την περιοχή όπου παράγεται περισσότερο από το ένα πέμπτο του αμερικανικού πετρελαίου και το 15% του φυσικού αερίου.

Η αρχική πτώση -της τάξης ώς και των 2,75 δολαρίων στη Νέα Υόρκη, όπου η τιμή υποχώρησε ώς και στα 112,36 δολάρια- υπήρξε εν μέρει αποτέλεσμα της ενίσχυσης του δολαρίου στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου εξαμήνου έναντι του ευρώ, αλλά και της επανέναρξης λειτουργίας του αγωγού Μπακού - Τσεϊχάν, η οποία είχε διακοπεί λόγω πυρκαγιάς στην ανατολική Τουρκία.

Οπως έγινε γνωστό, δύο πετρελαιοφόρα στο λιμάνι Τσεϊχάν φόρτωναν χθες αργό της Κασπίας από τον αγωγό αυτό για πρώτη φορά μετά την 5η Αυγούστου. Ο αγωγός Μπακού - Τσεϊχάν μεταφέρει περισσότερα από 1 εκατ. βαρέλια αργού υψηλής ποιότητας και η αποκατάσταση των εργασιών σε αυτόν πυροδότησε προς στιγμή προσδοκίες για πτώση των τιμών ίσως και κάτω από τα 110 δολάρια.

Ωστόσο, η απειλή του τυφώνα μετέστρεψε το κλίμα. Οι μετεωρολογικές προβλέψεις έκαναν λόγο χθες για πέρασμά του μεταξύ Κούβας και Χερσονήσου του Γιουκατάν, στο Μεξικό, στις 31 Αυγούστου, καθ’ οδόν προς τον Κόλπο. Η Royal Dutch Shell ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να απομακρύνει από σήμερα, Τετάρτη, από τις εγκαταστάσεις της στον Κόλπο μέλη του βοηθητικού προσωπικού της. Αλλες εταιρείες που εκμεταλλεύονται εγκαταστάσεις στην περιοχή παρακολουθούσαν τις εξελίξεις, προφανώς έτοιμες να πράξουν κάτι παρόμοιο. Ετσι, στη Νέα Υόρκη, η τιμή του αργού έφθασε το απόγευμα ώς και τα 117,89 δολάρια το βαρέλι, για να υποχωρήσει αργότερα στα 116,83, με άνοδο 1,72 δολαρίου. Στο Λονδίνο, η τιμή του Brent κατέγραφε την ίδια ώρα κέρδη 1,39 δολαρίου, στα 115,42 δολάρια το βαρέλι.

Υπενθυμίζεται ότι οι τυφώνες Κατρίνα και Ρίτα προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Κόλπου, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2005. Λόγω της Κατρίνα, έκλεισε το 95% των υπεράκτιων εγκαταστάσεων της περιοχής, ενώ το 19% της παραγωγικής δυνατότητας των αμερικανικών διυλιστηρίων έμεινε ανεκμετάλλευτο λόγω ζημιών και διακοπών ρεύματος, τις οποίες προκάλεσαν οι δυο τυφώνες. Οι τιμές του αργού εκτινάχθηκαν σε ιστορικά υψηλά, ενώ η αποκατάσταση των ζημιών διήρκεσε μήνες και το ράλι των τιμών συνεχίστηκε ώς το 2006.

Αναλυτές και κύκλοι των αγορών, πάντως, επισημαίνουν ότι και ο γεωπολιτικός παράγοντας των επιδεινούμενων σχέσεων Ρωσίας - Δύσης με αφορμή τη στάση της Μόσχας ως προς την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία αναμφίβολα εγείρει τον κίνδυνο διακοπής της προσφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 27/08/2008)