Σύμφωνα με πληροφορίες, η ιταλική ΕΝΙ θέλει να είναι οι πρώτοι που θα καταφέρουν να αντλήσουν φυσικό αέριο από τον κυπριακό βυθό

Βήματα στα ενεργειακά αναμένονται από το νέο χρόνο καθώς η ιταλική ΕΝΙ, η οποία δραστηριοποιείται μαζί με την γαλλική ΑΟΖ σε θαλασσοτεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, φαίνεται να θέλει να μπει το… αέριο στο αυλάκι. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η ιταλική ΕΝΙ, η οποία έχει και την επιχειρησιακή ευθύνη για τη δραστηριοποίηση των αδειοδοτημένων από την Κυπριακή Δημοκρατία θαλασσοτεμαχίων, εκτιμά πως με το νέο χρόνο και μετά τα αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης στον Κρόνο, που αναμένονται τον Ιανουάριο, θα μπορεί να διαμορφώσει το σχέδιο ανάπτυξης του κοιτάσματος και να προχωρήσει στην αξιοποίησή του. Θα πρόκειται για το πρώτο κοίτασμα που θα αξιοποιηθεί από την κυπριακή ΑΟΖ.

Κι αυτό αναφέρεται και υπογραμμίζεται από τους Ιταλούς, που μαζί με τους Γάλλους, θέλουν να είναι οι πρώτοι που θα καταφέρουν να αντλήσουν φυσικό αέριο από τον κυπριακό βυθό. Σημειώνεται ότι, με βάση τους σχεδιασμούς της κοινοπραξίας ΕΝΙ-ΤΟΤΑΛ, το κυπριακό αέριο μαζί με εκείνο του ΖΟΡ θα μεταφέρεται στην Αίγυπτο για υγροποίηση. Εταιρείες, πάντως, που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ δεν αποκλείουν, αναλόγως και της πορείας των εξελίξεων και των αποθεμάτων, να κατασκευάσουν σταθμό υγροποίησης στην Κύπρο.

(η συνέχεια στο slpress.gr)