Η ανακοίνωση πριν από μερικές εβδομάδες (βλέπε www.energia.gr 8/8/08) των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) εξέπληξαν ευχάριστα την αγορά μέσα σε μία περίοδο όπου το γενικότερο οικονομικό κλίμα γίνεται βαρύτερο κάθε ημέρα. Η καθαρή κερδοφορία των ΕΛΠΕ στα 227 εκατ. ευρώ για το Α΄ εξάμηνο του έτους υπερέβη κατά πολύ τις προσδοκίες των αναλυτών.

Η ανακοίνωση πριν από μερικές εβδομάδες (βλέπε www.energia.gr 8/8/08) των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) εξέπληξαν ευχάριστα την αγορά μέσα σε μία περίοδο όπου το γενικότερο οικονομικό κλίμα γίνεται βαρύτερο κάθε ημέρα. Η καθαρή κερδοφορία των ΕΛΠΕ στα 227 εκατ. ευρώ για το Α΄ εξάμηνο του έτους υπερέβη κατά πολύ τις προσδοκίες των αναλυτών. Τα Ελληνικά Πετρέλαια εξελίσσονται πλέον στη μεγαλύτερη, από πλευράς κύκλου εργασιών (άνω των 10,0 δισεκ. το 2008 σύμφωνα με εκτιμήσεις) και πιο κερδοφόρα Ελληνική βιομηχανική επιχείρηση.

Εδώ και εννέα μήνες τα ηνία της ΕΛΠΕ ευρίσκονται στα ικανά χέρια του Γιάννη Κωστόπουλου ο οποίος ήδη από τον Ιούνιο το 2003, ως μέλος του Δ.Σ, συμμετέχει στην διοίκηση της εταιρείας. Ο κ. Γιάννης Κωστόπουλος γεννήθηκε το 1956 στην Αίγυπτο. Είναι κάτοχος πτυχίου Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών (BSc.) από το Πανεπιστήμιο του Southampton και απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Σικάγου με μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (Μ.Β.Α.).

Από το 1979 μέχρι το 1982 εργάστηκε στη Procter & Gamble Γενεύης.  Από το 1982 μέχρι το 1986 ανέλαβε διευθυντικές θέσεις στην Chase Manhattan Bank, τόσο στη Νέα Υόρκη όσο και στο Λονδίνο, στους τομείς Χρηματοδότησης και Χρηματοοικονομικής Αναδιάρθρωσης Επιχειρήσεων.  Την  περίοδο 1986 μέχρι και 1991 διετέλεσε ανώτερο στέλεχος της διεθνούς εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων Booz Allen & Hamilton με έδρα το Λονδίνο, όπου διεύθυνε διάφορα έργα για μεγάλες Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, στους τομείς ανάπτυξης και εφαρμογής επιχειρησιακών στρατηγικών, αναδιαρθρώσεων, εξαγορών και βελτιστοποίησης διαδικασιών και συστημάτων.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα το 1991, ανέλαβε διάφορες διευθυντικές θέσεις:  Διευθύνων Σύμβουλος της ΜΕΤΑΞΑ ΑΕΒΕ (1991 – 1997). Διευθύνων Σύμβουλος της Johnson & Johnson Hellas Α.Ε. και Περιφερειακός Διευθυντής της Johnson & Johnson Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (1998 – 2000). Από το 2001 έως το 2003 ήταν Διευθύνων Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος Δ.Σ. της ΠΕΤΡΟΛΑ ΕΛΛΑΣ ΑΕΒΕ, μέχρι την συγχώνευσή της στην ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. Από τον Σεπτέμβριο του 2003 ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, τον Ιούνιο του 2006 ορίστηκε Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας και στη συνέχεια το Δεκέμβριο του 2007 ανέλαβε Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε.

Είναι μέλος και αναπληρωτής του Προέδρου στο Συμβούλιο Στρατηγικού Σχεδιασμού της Εταιρείας, καθώς και Πρόεδρος της Εκτελεστικής της Επιτροπής.

Επίσης είναι μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας «ΦΟΥΡΛΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.», μέλος του Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΟΒΕ.

Ο κ. Κωστόπουλος είναι έγγαμος με δύο παιδιά και ομιλεί εκτός από την ελληνική, την αγγλική και τη γαλλική γλώσσα.