Την ανιούσα πήραν ξανά οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, εν μέσω προβλέψεων για επιδείνωση των καιρικών συνθηκών με φόντο τις γεωπολιτικές εντάσεις στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής, μετά την κατάσχεση πλοίου από τους υποστηριζόμενους από την Τεχεράνη αντάρτες Χούτι

Τα σημάδια, ωστόσο, από τους κορυφαίους πετρελαιοπαραγωγούς είναι άκρως διφορούμενα, με το πετρέλαιο να παραμένει σε bear market, παρά τη χθεσινή ανοδική κίνηση των τιμών.

Τα προθεσμιακά φυσικού αερίου στο Άμστερνταμ διέκοψαν την καθοδική πορεία των προηγούμενων τεσσάρων συνεδριάσεων, παρουσιάζοντας ενδοσυνεδριακά άνοδο περίπου 7%, πάνω από τα 48 δολάρια η μεγαβατώρα, καθώς οι θερμοκρασίες στη βορειοδυτική Ευρώπη αναμένεται να υποχωρήσουν κάτω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα προς το τέλος του μηνός, εξέλιξη που αναμένεται να αυξήσει τη ζήτηση για θέρμανση. Την ίδια στιγμή, το πλοίο ιαπωνικών συμφερόντων που έχουν κατασχέσει οι αντάρτες Χούτι από την Κυριακή εγείρει ανησυχίες ότι ο πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς θα μπορούσε να οδηγήσει σε διακοπή της ναυσιπλοΐας σε βασικές θαλάσσιες οδούς, προκαλώντας νέες διαταραχές στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, με συνεπαγόμενη άνοδο των τιμών.

Ο πόλεμος

Μέχρι στιγμής, ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή δεν έχει επηρεάσει τη μεταφορά ενέργειας. Ωστόσο, η Ερυθρά Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένης της Διώρυγας του Σουέζ, είναι από τις πιο πολυσύχναστες θαλάσσιες διαδρομές, με τα τάνκερ από το Κατάρ, κορυφαίο εξαγωγό LNG, να διέρχονται αυτή τη θάλασσα στον δρόμο προς την Ευρώπη. «Πιθανόν, η διένεξη να διευρυνθεί και να προκαλέσει διακοπές στην ομαλή ροή ενέργειας από το Κατάρ προς την Ευρώπη, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια ένδειξη ότι επίκειται να συμβεί κάτι τέτοιο», αναφέρει ο Γιόναθαν Στερν, αναλυτής του Oxford Institute for Energy Studies. Ορισμένες ναυτιλιακές ενδεχομένως να αποφασίσουν να αποφύγουν την περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας για λόγους ασφαλείας, που σημαίνει πρόσθετο κόστος και επιπλέον καθυστερήσεις. Οι αποθηκευτικοί χώροι της Ευρώπης παραμένουν γεμάτοι, όμως η γηραιά ήπειρος είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε κινδύνους σε επίπεδο προσφοράς μετά την περσινή ενεργειακή κρίση.

Ο ΟΠΕΚ+

Στο επίκεντρο παραμένουν και οι επόμενες κινήσεις των κορυφαίων πετρελαιοπαραγωγών χωρών εν όψει της συνάντησης των υπουργών Πετρελαίου από τις χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ+ στις 26 Νοεμβρίου. Το «κλειδί» είναι η Σαουδική Αραβία και το εάν θα παρατείνει και το νέο έτος την εθελοντική μείωση της παραγωγής της κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Και ενώ η απόφαση παραμένει αβέβαιη, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν ήδη συμφωνήσει να αυξήσουν τον στόχο παραγωγής τους στα 3,075 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Ιανουάριο, που σημαίνει 135.000 βαρέλια περισσότερα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Το Άμπου Ντάμπι εξασφάλισε αυτόν τον συμβιβασμό στην τελευταία συνάντηση του Ιουνίου, οπότε είχε υποστηρίξει ότι τα όρια στην παραγωγή του ΟΠΕΚ δεν του επέτρεψαν να αναγνωρίσει τις αυξήσεις που έκανε τα τελευταία έτη. Ωστόσο, η αλλαγή αυτή της ποσόστωσης δεν σημαίνει απαραιτήτως και αύξηση της συνολικής παραγωγής του καρτέλ.

Οι τιμές πετρελαίου αυξήθηκαν χθες περίπου 2,5%, συνεχίζοντας το ράλι 4% της περασμένης Παρασκευής, εν μέσω φημολογιών ότι ο ΟΠΕΚ+ θα παρατείνει τις μειώσεις στην παραγωγή του. Από τα τέλη Σεπτεμβρίου, οι τιμές έχουν υποχωρήσει περίπου 20%, όμως εάν συμφωνηθούν περαιτέρω μειώσεις στην παραγωγή, τότε οι τιμές ενέργειας θα βρουν ξανά στήριγμα, όμως σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα τίποτε δεν μπορεί να είναι βέβαιο. Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης και τις ροές του ρωσικού αργού αφότου η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις σε τρία πλοία που μετάφεραν ρωσικό αργό στην Ινδία.

Εκτός των διενέξεων

Ωστόσο, ο κορυφαίος σύμβουλος του Λευκού Οίκου σε θέματα ενέργειας, Άμος Χοχστέιν, εξέφρασε χθες την πεποίθηση, σε δηλώσεις του στους «FT», ότι οι αραβικές πετρελαιοπαραγωγές χώρες δεν θα χρησιμοποιήσουν ως όπλο την ενέργεια, παρά την κλιμακούμενη οργή κατά του Ισραήλ για τον βομβαρδισμό της Γάζας. Ο Χοχστέιν ανέφερε ότι το επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και των παραγωγών του Κόλπου, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, υπήρξε «πολύ ισχυρό» τα προηγούμενα δύο έτη σε ό,τι αφορά την αποφυγή ενεργειακών κρίσεων. Οι κορυφαίες χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ+ από την περιοχή του Κόλπου έχουν απορρίψει μέχρι στιγμής τα αιτήματα του Ιράν για επιβολή εμπάργκο στο Ισραήλ για τις στρατιωτικές τακτικές που ακολουθεί στη Γάζα.

Εξασκούνται πιέσεις στο Ριάντ

Πηγές προσκείμενες με τον τρόπο σκέψης του Ριάντ αναφέρουν ότι η πτώση των τιμών πετρελαίου σε χαμηλό τεσσάρων μηνών, στα 77 δολάρια το βαρέλι την προηγούμενη εβδομάδα, και η κλιμακούμενη δυσαρέσκεια μεταξύ των χωρών-μελών του καρτέλ για τα τεκταινόμενα στη Γάζα, είναι πολύ πιθανόν να ωθήσουν το Ριάντ να αποφασίσει περαιτέρω μείωση της παραγωγής του. Πηγές αναφέρουν ότι η Σαουδική Αραβία δεν έχει λάβει ακόμη τελική απόφαση, παρότι το Ριάντ επιμένει ότι οι αποφάσεις του βασίζονται στις συνθήκες στις αγορές και όχι σε πολιτικά κίνητρα. Ο πρίγκιπας και υπουργός Ενέργειας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν τα έβαλε πρόσφατα με αντισταθμιστικά ταμεία τα οποία αύξησαν τα στοιχήματά τους σε πτώση του πετρελαίου, εν μέσω προβλέψεων ότι η αγορά θα παρουσιάσει μικρό πλεόνασμα το επόμενο έτος, εξαιτίας της εξασθένησης της παγκόσμιας οικονομίας και της αυξανόμενης προσφοράς εκτός ΟΠΕΚ.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")