Οι ελπίδες πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα βελτίωναν και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα αποδείχθηκαν τελικώς «αβάσιμες». Αυτό υποστηρίζει μερίδα του αυστραλιανού τύπου, σχολιάζοντας τις επιδόσεις της Κίνας ως διοργανώτριας χώρας και τις συνέπειες της Ολυμπιάδος για το μέλλον της χώρας.

Οι ελπίδες πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα βελτίωναν και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα αποδείχθηκαν τελικώς «αβάσιμες». Αυτό υποστηρίζει μερίδα του αυστραλιανού τύπου, σχολιάζοντας τις επιδόσεις της Κίνας ως διοργανώτριας χώρας και τις συνέπειες της Ολυμπιάδος για το μέλλον της χώρας.

Το κύριο άρθρο της εφημερίδας «The Australian» επισημαίνει ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου ήταν «από τους πιο θεαματικούς και αξιομνημόνευτους». Αναφέρει ακόμη ότι τα δισεκατομμύρια των θεατών ανά τον κόσμο που παρακολούθησαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες είδαν ένα θέαμα που υπερβαίνει τον αθλητισμό. «Είναι πλέον αδύνατο να αγνοήση κανείς ότι η Κίνα είναι μια αναγνωρισμένη πολιτική, οικονομική και πολιτισμική δύναμη», επισημαίνει το δημοσίευμα. 

Σχολιάζει ωστόσο ότι «το κυρίαρχο στοιχείο των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου υπήρξε ο έλεγχος και οι ελπίδες της ΔΟΕ ότι οι Αγώνες θα βελτίωναν την κατάσταση των κοινωνικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα αποδείχτηκαν αβάσιμες». Σύμφωνα και με τον ανταποκριτή της εφημερίδος στην Κίνα, «στα 60 χρόνια από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας οι κομματικοί - κρατικοί θεσμοί δεν έχουν αλλάξει ιδιαίτερα και δεν διαβλέπει κανείς κάποια δραστική αλλαγή στον ορίζοντα.

Παράλληλα, προβλήματα όπως ο πληθωρισμός, η ανεργία, το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών και η υπερχρέωσις του τραπεζικού τομέα αναμένεται να αντιμετωπισθούν με παρωχημένους διοικητικούς ελέγχους των τιμών και όχι με γνήσιες οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Συμπεραίνεται ότι «ο κόσμος θα πρέπει να ενδιαφερθή για την Κίνα, διότι είναι τόσο μεγάλη και τόσο ισχυρή που δεν μπορεί κανείς να την αγνοήση, αλλά θα πρέπει επίσης να ενδιαφερθή και για όσους αντιδρούν - τους γενναίους Κινέζους που τολμούν να υψώνουν την φωνή τους ενάντια στην τυραννία που υποστηρίζεται από το κράτος καθώς και για όσους αναζητούν την γνήσια πολιτική και οικονομική μεταρρύθμιση».

Ανάλογο είναι και το περιεχόμενο του κυρίου άρθρου της εφημερίδος «The Sydney Morning Herald». Επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου υπήρξαν «ένας αμφιλεγόμενος θρίαμβος για την Κίνα». «Από τη μια πλευρά ο κόσμος θαύμασε την οργανωτική ικανότητα, τους οικονομικούς πόρους που χρησιμοποιήθηκαν για τον εκσυγχρονισμό της κινεζικής πρωτευούσης, τις εκπληκτικές νέες αθλητικές εγκαταστάσεις και κτίρια, και τις πλούσιες τελετές που πλαισίωσαν τους Αγώνες. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, πολλοί παρατήρησαν υπερβολική οργάνωση, την απουσία ενός ζωντανού και αυθόρμητου κοινού και την μη ανάμειξη των ντόπιων με τους θεατές από το εξωτερικό ...πολλή αυστηρότητα και περιορισμούς".

Σύμφωνα με την εφημερίδα παρά την σημαντική επιτυχία τους οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου «δεν κατάφεραν να αποτελέσουν την διέξοδο της Κίνας από το πρόσφατο παρελθόν της –δεν υπήρξαν η καταλυτική δύναμις της φιλελεύθερης πολιτικής αλλαγής που πολλοί εύχονταν». Αυτό δε ενισχύεται και από την απόφαση της Κίνας να απελάση οκτώ Αμερικανούς διαδηλωτές υπέρ του Θιβέτ, οι οποίοι είχαν συλληφθή την περασμένη εβδομάδα στο περιθώριο των Ολυμπιακών Αγώνων.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Αμερικανικής Πρεσβείας στο Πεκίνο, «οι κινεζικές αρχές μας πληροφόρησαν στην διάρκεια της προηγούμενης νύκτας πως οκτώ πρόσωπα, που συνελήφθησαν στο διάστημα 20 και 21 Αυγούστου, έχουν απελαθή». Η ίδια πηγή πρόσθεσε πως οι οκτώ απελαθέντες επιβιβάσθηκαν προχθές βράδυ σε αεροσκάφος της Αιρ Τσάινα με προορισμό το Λος Άντζελες. Μεταξύ τους βρίσκονται και δύο άτομα, που είχαν συλληφθή την Πέμπτη επειδή μαζί με μία Βρεταννή και έναν Γερμανό υπήκοο είχαν αναρτήσει φιλοθιβετιανά συνθήματα σε ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

(Από την εφημερίδα ΕΣΤΙΑ 26/08/2008)