Αφορμή για το σημερινό άρθρο αποτελεί ένα πρόσφατο άρθρο στον Οικονομικό Ταχυδρόμο, με τίτλο «Πώς η Ήπειρος μετατρέπεται σε Silicon Valley της Ελλάδας». Το ζουμί του άρθρου είναι πως η Ήπειρος μετατρέπεται σε «μαγνήτη» τεχνολογικών επιχειρήσεων με το οικονομικό και διοικητικό κέντρο ολόκληρης της Ηπείρου να μετατρέπεται στη Silicon Valley της Ελλάδας, καθώς έχει καταφέρει να προσελκύσει πληθώρα

 κραταιών εταιρειών τεχνολογίας και παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, αλλά και startups οι οποίες αναζητούν εξειδικευμένο προσωπικό.

Πριν ακριβώς ένα χρόνο (Νοέμβριος 2022) είχε δημοσιευθεί άρθρο στο HANIA.news με τίτλο «Τα Ιωάννινα, Silicon Valley της Ευρώπης – Τα Χανιά;». Χαρακτηριστικά είχε τεθεί το ερώτημα: «Σε τι πραγματικά υπολείπονται τα Χανιά (σε σχέση με τα Ιωάννινα) ώστε να μην καταστούν και αυτά silicon valley της Μεσογείου;»

Ειλικρινά είναι πολύ στενάχωρο το γεγονός πως στα Χανιά δεν έχουμε πετύχει ακόμη κάτι παρόμοιο.

Στα Χανιά διαθέτουμε το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, το Ινστιτούτο Ελιάς, Αμπέλου και Υποτροπικών Φυτών Χανίων, την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού. Διαθέτουμε και πολύ τουρισμό.

Για να αντιληφθούν οι αναγνώστες τις αναπτυξιακές προοπτικές που είχε ο νομός Χανίων από τη δεκαετία του 1950 ας γίνει η εξής υπενθύμιση από ένα εξαιρετικό και σπάνιο βιβλίο της Χανιώτισσας κ. Αιμιλίας Κλάδου – Μπλέτσα με τίτλο: «Τα Χανιά – 100 χρόνια από την Ένωση στο 2013», έκδοση ΤΕΕ, Τμήμα Δυτικής Κρήτης, 2013. Το βιβλίο αυτό αποτελεί κόσμημα για την ιστορία των Χανίων.

Γράφει λοιπόν η κ. Κλάδου – Μπλέτσα: «Τη δεκαετία του 1950 μεγάλο μέρος των πολιτών (σ.σ.: εννοεί των Χανίων) θεωρεί ότι η εγκατάσταση ναυπηγικής βάσης στη Σούδα θα λύσει τα οικονομικά προβλήματα του τόπου. Για τον λόγο αυτόν συγκαλείται σύσκεψη στη νομαρχία, αποστέλλεται σχετικό διάβημα στο υπουργείο Συντονισμού και πραγματοποιείται επαφή με τον Ωνάση και το Νιάρχο. Ο Νιάρχος, με ομάδα εμπειρογνώμων, έρχεται στη Σούδα στις 2/10/1956. Πλεονεκτεί η Σούδα, ισχυρίζεται, έναντι των λοιπών υποψηφίων περιοχών. Όμως στις 10/10/1956 ξεσπάει ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή. Φθάνουν στη Σούδα οι Αμερικανοί της περιοχής και ναυλοχούν τα δεξαμενόπλοια του Νιάρχου και του Ωνάση. Τελικά η εγκατάσταση των ναυπηγείων ανατίθεται στον Σταύρο Νιάρχο και πραγματοποιείται στον Σκαραμαγκά».

Ο Νιάρχος υπήρξε οραματιστής. Προφανώς είχε «δει» πολλά πλεονεκτήματα στα Χανιά. Ωστόσο, οι τότε γεωπολιτικές συγκυρίες δεν επέτρεψαν την υλοποίηση του οράματός του.

Όμως τα σημερινά γεωπολιτικά δεδομένα ίσως επιτρέπουν νέες αναπτυξιακές προοπτικές σε διαφορετικούς τομείς. Η προοπτική αξιοποίησης των υδρογονανθράκων θα ανοίξει ένα εντελώς νέο τεράστιο πεδίο τεχνολογικής ανάπτυξης για το νησί, και ειδικά για το νομό Χανίων αφού από εδώ, από τα Χανιά, θα ξεκινήσει η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων!

Νομίζω πως εκεί πρέπει να επικεντρωθεί το τοπικό πολιτικό προσωπικό: να μετατραπεί ο νομός Χανίων σε silicon valley της Μεσογείου στο software στους τομείς υδρογονανθράκων (πάει παρέα με τα αγροτικά), της αγροτικής παραγωγής, τον τουρισμό και του εμπορικού ναυτικού. Αυτή είναι η πρόκληση για να πετύχουμε το brain gain και να αναπτυχθεί περαιτέρω ο τόπος μας. Μόνο ο τουρισμός και οι ελιές δεν αρκούν. Και τα δύο είναι ευάλωτα σε εξωγενείς κινδύνους.

* Ο Δρ. Σωτήρης Ν. Καμενόπουλος είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από τη Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης

Από hania.news