Στη μάχη για την κατακύρωση έργων αποθήκευσης (standalone μπαταριών) μπαίνουν εκ νέου οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι της χώρας. Η ΡΑΑΕΥ προχώρησε χθες στην έναρξη της δεύτερης δημοπρασίας επιδοτούμενων έργων, συνολικής ισχύος περίπου 300 MW και οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές καλούνται να υποβάλουν προσφορές μέχρι και τις 22 Δεκεμβρίου. Τα επιλέξιμα έργα θα «κλειδώσουν» λειτουργική ενίσχυση για δέκα χρόνια και θα λάβουν και επενδυτική ενίσχυση

με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόκειται για τη δεύτερη από τις τρεις συνολικά δημοπρασίες που έχει προγραμματίσει η ΡΑΑΕΥ για φέτος βάσει του εγκεκριμένου από την Κομισιόν μέτρου ενίσχυσης, αν και τελικά η τρίτη δημοπρασία μεταφέρεται για τις 24 Μαρτίου 2024. Η προκήρυξη της ΡΑΑΕΥ έλαβε υπόψη της την υπουργική απόφαση του ΥΠΕΝ η οποία μειώνει τη λειτουργική ενίσχυση των έργων στο 50% σε σχέση με την πρώτη δημοπρασία προκειμένου να δώσει τη δυνατότητα ενίσχυσης σε περισσότερα έργα. Ετσι, με βάση τους όρους της προκήρυξης, η λειτουργική ενίσχυση περιορίζεται στα 100.000 ευρώ από τα 200.000 ευρώ στην πρώτη δημοπρασία.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών αναμένεται εξίσου ισχυρό όσο και στην πρώτη δημοπρασία του Αυγούστου, όπου τα 400 MW δημοπρατούμενης ισχύος διεκδίκησαν 89 έργα συνολικής ισχύος 3.200 MW. H δημοπρασία έκλεισε προκρίνοντας 12 έργα συνολικής ισχύος 411,79 MW, με μέση μεσοσταθμική τιμή λειτουργικής ενίσχυσης τις 49.748 ευρώ/MWh/έτος.

Αφορά έργα συνολικής ισχύος περίπου 300 MW και η προθεσμία υποβολής προσφορών εκπνέει στις 22 Δεκεμβρίου.
Ωστόσο, δεδομένου ότι υπάρχουν περιορισμοί ως προς τη συμμετοχή των επενδυτών στους διαγωνισμούς για έργα αποθήκευσης, ορισμένοι αποκλείονται από τον δεύτερο διαγωνισμό. Συγκεκριμένα, προβλέπεται μέγιστο όριο κατακύρωσης ισχύος ανά συμμετέχοντα σωρευτικά για την πρώτη και δεύτερη δημοπρασία στα 100 MW. Αυτό θέτει εκτός της δεύτερης δημοπρασίας εταιρείες όπως η HELLENiQ ENERGY, που είχε κλειδώσει «ταρίφα» για τρία έργα 25 MW, 25 ΜW, 50 MW, η Intra Energy του ομίλου Intrakat, που επίσης είχε περάσει τρία έργα της των 25 ΜW, 25 ΜW και 50 MW και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, της οποίας είχαν προκριθεί δύο έργα των 48 ΜW και 50 MW (της απομένουν μόλις 2 MW για τον δεύτερο διαγωνισμό). Αντιθέτως, από τους κερδισμένους του πρώτου διαγωνισμού περιθώρια συμμετοχής στη νέα δημοπρασία έχουν η Mytilineos, που στην πρώτη δημοπρασία «κλείδωσε» λειτουργική ενίσχυση για έργο της «Αέναος» ισχύος 48 MW και η Energy Bank, που είχε «κλειδώσει» ενίσχυση για έργο 49,99 MW.

Στη λίστα των 12 projects του πρώτου διαγωνισμού είχαν περιληφθεί και δύο μικρότερα έργα της Ενεργειακής Τεχνικής (7,8 MW) και μιας ενεργειακής κοινότητας (8 MW), ενώ είχαν μείνει εκτός πολλά μεγάλα έργα ενεργειακών ομίλων, όπως η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ο Ομιλος Κοπελούζου, η Eunice, η Iberdrola, η LightSource bp κ.ά., που αναμένεται να ξαναδοκιμάσουν την τύχη τους στον δεύτερο διαγωνισμό.

*Από kathimerini.gr