Ενισχύεται επί τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση η τιμή του πετρελαίου, παραμένοντας πάνω από τα 119 δολάρια ανά βαρέλι, εξαιτίας του τυφώνα Γκουστάβ, που απειλεί να πλήξει τον Κόλπο του Μεξικό, παραλύοντας την υπεράκτια παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ. Το συμβόλαιο Οκτωβρίου του αργού ενισχύεται 93 σεντς στα 119,08 δολάρια ανά βαρέλι, έχοντας ενισχυθεί ως το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 119,25 δολαρίων ενώ το Brent κερδίζει 1,03 δολ. στα 117,25 δολ. ανά βαρέλι.

Ενισχύεται επί τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση η τιμή του πετρελαίου, παραμένοντας πάνω από τα 119 δολάρια ανά βαρέλι, εξαιτίας του τυφώνα Γκουστάβ, που απειλεί να πλήξει τον Κόλπο του Μεξικό, παραλύοντας την υπεράκτια παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ.

Το συμβόλαιο Οκτωβρίου του αργού ενισχύεται 93 σεντς στα 119,08 δολάρια ανά βαρέλι, έχοντας ενισχυθεί ως το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 119,25 δολαρίων ενώ το Brent κερδίζει 1,03 δολ. στα 117,25 δολ. ανά βαρέλι.

Ο τυφώνας Γκουστάβ ενδέχεται να πλήξει τον Κόλπο του Μεξικό την Δευτέρα και να γίνει ο πρώτος μεγάλος κυκλώνας που πλήττει ενεργειακές εγκαταστάσεις στην περιφέρεια από το 2005. Το 85% των υπεράκτιων εγκαταστάσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ βρίσκεται στην πιθανή πορεία του τυφώνα.

Ηδη, οι Royal Dutch Shell και ΒΡ ανακοίνωσαν ότι ξεκίνησαν εκκένωση των εγκαταστάσεων. Το κλίμα ανησυχίας ενίσχυσαν περαιτέρω στοιχεία του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, που κατέδειξαν αιφνίδια συρρίκνωση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού.

Στο μεταξύ, από τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), οι προβλέψεις παραμένουν δυσοίωνες για την πετρελαϊκή επάρκεια.

Ο κ. Νομπούο Τανάκα, επικεφαλής της ΙΕΑ, δήλωσε ότι η πλεονάζουσα παραγωγική δυνατότητα διεθνώς θα μειωθεί «και πάλι» από το 2013 -έχοντας προηγουμένως αυξηθεί από τα σημερινά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως στα 4 εκατομμύρια, έως το 2010- λόγω προσδοκώμενης αύξησης της ζήτησης. «Οι τιμές του πετρελαίου δεν θα επιστρέψουν σύντομα στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από μερικά χρόνια» τονίζει ο κ. Τανάκα.