Χ. Δούκας: Με Συνθήκες Κλιματικής Κρίσης ο Σχεδιασμός των Νέων Έργων Υποδομής στην Αθήνα

Χ. Δούκας: Με Συνθήκες Κλιματικής Κρίσης ο Σχεδιασμός των Νέων Έργων Υποδομής στην Αθήνα
energia.gr
Τετ, 29 Νοεμβρίου 2023 - 17:51

"Είναι ένα πολυσύνθετο θέμα αυτό του χωρικού σχεδιασμού. Αν δούμε πού είμαστε σήμερα. Η Αθήνα είναι μια πολύ πυκνοκατοικημένη πόλη, μια τσιμεντούπολη, με πολύ χαμηλό επίπεδο πράσινου στο 11% -ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 30%-, με πολύ μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση, με πολύ μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση...

Άρα θα είναι μια αρκετά σύνθετη διαδικασία μέσα από την οποία θα πρέπει να σχεδιάσουμε ένα νέο τρόπο ώστε να γίνει η πόλη βιώσιμη και ασφαλής", δήλωσε ο  νέος Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, στο πλαίσιο του πρώτου συνεδρίου για τα ακίνητα που διοργανώνουν το Capital.gr και το Forbes Greece με θέμα "Το Παρόν - το Μέλλον και οι Προκλήσεις του Real Estate". 

Ο κ. Δούκας συνέχισε λέγοντας ότι "για να το πετύχουμε αυτό -είχαμε πει και προεκλογικά- κάποιες δεσμεύσεις που τώρα είναι και κοινωνικό συμβόλαιο-, το πρώτο είναι ότι αυτό που λέμε νέος βιώσιμος αστικός πολιτισμός, ο οποίος μετριέται πια με άλλους δείκτες από ό,τι παλαιότερα, με τον υπολογισμό πρασίνου ανά κάτοικο. Είναι το ποσοστό του ελεύθερου χώρου προς τον δομημένο χώρο. Είναι η δυνατότητα να έχω κοντά στο σπίτι ένα πάρκο. Είναι να έχω βασικές υποδομές υγείας και σχολεία. Όλα αυτά δεν είναι lifestyle, αλλά επιβίωση".

Για να αυξηθεί το πράσινο, δήλωσε ότι "θα πρέπει πρώτα να διασφαλίσουμε ότι  δεν θα κόβονται νέα δέντρα, όσα κόβονται θα μεταφυτεύονται και όταν γίνονται νέα έργα υποδομών δεν θα πρέπει να γίνονται με βάση σχεδιασμούς 20 και 30 χρόνια πίσω, αλλά θα πρέπει να γίνονται με συνθήκες κλιματικής κρίσης". Ακόμη, δήλωσε ότι θα μπορούσαμε - μεταξύ άλλων - "να προχωρήσουμε στην ανάπλαση του Βοτανικού όπου είναι τρεις χιλιάδες δέντρα".

Μεταξύ άλλων, μιλώντας για την Πανεπιστημίου, δήλωσε ότι "η Πανεπιστημίου είναι και τώρα ξηλωμένη, τέσσερα χρόνια θα είχαμε βγάλει πετρέλαιο. Έχω αρχ΄σιει και αναρωτιέμαι τι ακριβώς γίνεται εκεί και έχουμε ξανά έργα. Μόλις αναλάβω τα καθήκοντά μου θα δω ποιο είναι το σενάριο. Προεκλογική μου δέσμευση ήταν να αφήσω την Πανεπσιτημίου στην ησυχία της".

Δ. Ανδριόπουλος: Για να ξαναζωντανέψει το κέντρο της πόλης, πρέπει να δημιουργηθούν κίνητρα, για μόνιμους κατοίκους να ζήσουν στην πόλη

"Η επιλογή μας να επενδύσουμε στο κέντρο και του Πειραιά πιο παλιά και τώρα της Αθήνας, είναι μια συνειδητή επιλογή. Έχω πει πολλές φορές ότι δεν μπορούμε εμείς οι επιχειρηματίες να τα περιμένουμε όλα από το κράτος, από τον Δήμο ή από την περιφέρεια. Η λογική μας από το 2015 είναι οι επεμβάσεις μας να χαρακτηρίζονται από αυτό που λέμε μικρής κλίμακας αστικές αναπλάσεις, για΄τι αυτό αναλογεί σοτν ιδώτη", δήλωσε από τη μεριά του ο Διευθύνον Σύμβουλος της Dimand, Δημήτρης Ανδριόπουλος.

Ο ίδιος συνέχεισε λέγοντας ότι "είναι αυτονότητο πως για να ξαναζωντανέψει το κέντρο της πόλης, πρέπει να δημιουργηθούν κίνητρα, για μόνιμους κατοίκους να ζήσουν στην πόλη".

"Αν δεν συγκροτηθεί μια συνεργασία με τους Δήμους και τις Περιφέρειες, όλων των μικρών, μεσαίων και μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων, τα αποτελέσματα θα είναι τόσο αργά σε βάθος χρόνου, που δεν θα γίνονται αντιληπτά. Η καινούρια πρόκληση για όλους είναι να δημιουργούμε επενδύσεις σε συννενόηση με το κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση, που αυτές να έχουν συνέχεια, είτε από εμάς τους ίδιους είτε από τους επόμενους", σημείωσε.