Από την 1η Ιανουαρίου έρχονται τα νέα χρωματικά ρεύματα με τους οποίους δεν καλούνται να επιλέξουν το χρώμα του τιμολογίου τους. Ενόψει της αλλαγής στο Ινστιτούτο Καταναλωτών (INKA) της Γενικής Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδας, ενημερώνει πως δεν έχει γίνει καμία αλλαγή στο συμβόλαιο του καταναλωτή, δεν είναι υποχρεωμένος ο πάροχος να ενημερώσει και εάν λήξει ή έχει ήδη λήξει το συμβόλαιο, αυτομάτως θα τον εντάξει στο συμβόλαιο. πράσινο κυμαινόμενο τιμολόγιο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο καταναλωτής είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει. Θα μπορεί, αφού αποφασίσει ότι δεν είναι το τιμολόγιο που επιθυμεί, να αλλάξει.

Συμβουλές στα πρώτα
Θα πρέπει να γνωρίζουν Όπως απαγορεύεται η χρέωση σε περίπτωση που επιλέγεται να είναι ο λογαριασμός τους ένχαρτο, δηλαδή να τους έρχεται συστημένος στο σπίτι για το κινητό τηλέφωνο.

Το μεγαλύτερο δέλεαρ που έχουν οι εταιρίες αυτή τη στιγμή είναι η έκπτωση της συνέπειας. Αν δεν επιτρέψει μια έκπτωση συνέπειας καθ' όλη τη διάρκεια της σύμβασης, ο καταναλωτής θα επιβραβευτεί για κάποιους μήνες.

Να μην παρασύρονται από πολύ μεγάλες προσφορές, γιατί θα μπορούσε να γίνει μόνο για τον πρώτο μήνα. Εδώ με τη δυνατότητα του κυμαινόμενου τιμολογίου οποιεσδήποτε παραπλανητικές διαβεβαιώσεις ότι σου βρήκαμε την καλύτερη δυνατή τιμή, δεν πρέπει να επηρεάζουν την κρίση του καταναλωτή.

Επίσης, στο κυμαινόμενο τιμολόγιο ο καταναλωτής δεν προστατεύεται από τυχόν αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Στα νέα ημερολόγια που θα δουν οι πληροφορίες ότι θα αναγραφεί ο σύνδεσμος που παραπέμπει στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ και του e-katanalotis και θα είναι και με QRcode. Εκεί θα μπορεί να ελεγχθεί η χρέωση που έχει συνάψει ο πάροχος με τον καταναλωτή, σε σχέση με ανταγωνίστριες προσφορές ή εταιρίες.

Αν δεν υπάρχει αυτός ο σύνδεσμος αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έχει ελεγχθεί αυτός ο τύπος τιμολόγησης από τη ΡΑΕ και είναι εκτός πλαισίου. Επομένως, σε αυτό το σημείο θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός ο καταναλωτής. Καλό είναι να είμαστε σε αναγνωρισμένες εταιρείες, γιατί δεν έχει να κάνει με το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και με τις γενικές υπηρεσίες που προσφέρει ένας πάροχος, όπως είναι η ενημέρωση και η προστασία του πελάτη

Τα χρωματιστά τιμολογία
Μπλε τιμολογία σταθερής χρέωσης

Θα έχουμε πλέον το μπλε τιμολόγιο ρεύματος, το οποίο θα είναι σταθερής τιμολόγησης. Θα είναι μια συμφωνία μεταξύ καταναλωτή και παρόχου για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, με σταθερή τιμή, ανεξαρτήτως της τιμής που έχει στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Βέβαια, είναι η πιο ακριβής προσφορά ενός σταθερού τιμολογίου, καθώς έχει την εξασφάλιση ο καταναλωτής ότι δε θα δει υπερογκούς λογαριασμούς.

Πράσινο τιμολόγιο κυμαινόμενης χρέωσης, διαφορετική ανά μήνα

Στο πράσινο τιμολόγιο θα ενταχθούν δεν έχουν επιλέξει πάροχο. Όσων καταναλωτών δηλαδή λήγει το συμβόλαιο μέσα στο 2024 και δεν έχουν επιλέξει κάποια συγκεκριμένη προσφορά. Θα είναι κυμαινόμενο και η τιμή που ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ, από όπου μπορεί ο καταναλωτής να δει με ποια τιμή θα τιμολογηθεί ανά μήνα.

Κάθε μήνα θα δημοσιεύεται διαφορετική τιμή, ανάλογα με τη διακύμανση της χρηματιστηριακής αγοράς.

Κίτρινο τιμολόγιο μικτής χρέωσης

Αποτελεί ένα τιμολόγιο που θα είναι κατά βάση κυμαινόμενο. Το οποίο όμως θα κυμαίνεται ανάλογα και με τις προσφορές που μπορεί να επιλέξει ο καταναλωτής για τι τον συμφέρει.

Πορτοκαλί τιμολόγιο αποκλειστικά για τους έξυπνους μετρητές

Σε αυτό το τιμολόγιο ο καταναλωτής που πρέπει να έχει τοποθετηθεί έξυπνη μετρητή στο ρολόι του, που είναι και το πιο ασφαλές σύστημα, καθώς ενημερώνεται η χρέωση και γίνεται διακύμανση της χρέωσης σε καθημερινή βάση, και ανάλογα με την πορεία που έχει το Χρηματιστήριο Ενέργειας.

powergame.gr