Επί Τάπητος Αιτήματα της ΠΟΣΠΗΕΦ στις Συναντήσεις με Σκυλακάκη, ΑΔΜΗΕ & ΔΕΔΔΗΕ

Επί Τάπητος Αιτήματα της ΠΟΣΠΗΕΦ στις Συναντήσεις με Σκυλακάκη, ΑΔΜΗΕ & ΔΕΔΔΗΕ
Επιμέλεια: Αδάμ Αδαμόπουλος
Παρ, 1 Δεκεμβρίου 2023 - 10:04

Συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ στην Αθήνα, είχε η διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (ΠΟΣΠΗΕΦ), η οποία παρουσίασε νέα μελέτη για την εγκατάσταση μπαταριών πίσω από τον μετρητή. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΣΠΗΕΦ, τα μέλη της διοίκησης της 

συναντήθηκαν αρχικά με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ, Μάνο Αναστάσιο. Την Ομοσπονδία εκπροσώπησαν ο πρόεδρος Παναγής Γιάννης, ο Αντιπρόεδρος Αριστείδης Νίκας ο Γενικός Γραμματέας Τσικούρας Πέτρος, ο οργανωτικός γραμματέας Κυανίδης Ιωάννης, ο Ταμίας Σιαμπανόπουλος Αντώνης και τα μέλη Τόκας Στέργιος και Λιούμης Γιώργος.

Στο σχετικό δελτίο Τύπου που κυκλοφόρησε, σημειώνεται ότι η συζήτηση διήρκεσε περίπου μία ώρα και συζητήθηκε, κυρίως, η επίσπευση των έργων σύνδεσης του ΔΕΔΔΗΕ σε Φωτοβολταϊκά Πάρκα, με έμφαση σε συγκεκριμένους νομούς που υπάρχει πρόβλημα. Παράλληλα έγινε λόγος για τη συνέχιση από πλευράς ΔΕΔΔΗΕ της χορήγησης όρων σύνδεσης σε εξαιρούμενους σταθμούς και έγινε ενημέρωση για τις πρωτοβουλίες του Διαχειριστή στην προσπάθεια αναβάθμισης των δικτύων και κυρίως στην επίλυση του προβλήματος της βραχυκύκλωσης. Όπως τονίζεται, «δεσμευτήκαμε να μεταφέρουμε το θέμα του στον Υπουργό και να συνδράμουμε για την άμεση επίλυση του.» 

Τέλος τέθηκε και το θέμα της άμεσης δρομολόγησης κινήτρων για αύξηση της ζήτησης τις ώρες μεγάλης παραγωγής των Φωτοβολταϊκών έτσι ώστε να απολαύσουν τα χαμηλά τιμών των ΑΠΕ. 

Τα μέλη της διοίκησης του ΠΟΣΠΗΕΦ συναντήθηκαν λίγες ώρες αργότερα με την αντιπρόεδρο της ΑΔΜΗΕ, Ιωάννη Μάργαρη, με την παρουσία των κκ Κώστα Τσιρέκη και Νίκο Ζούρο.

Όπως σημειώνεται στο δελτίο Τύπου, συζητήθηκε το φλέγον ζήτημα της έλλειψης ηλεκτρικού χώρου, την άμεση ανάγκη εγκατάστασης μονάδων αποθήκευσης και αναφέρθηκε η μελέτη που να παρουσιαστεί στον υπουργό για τα άμεσα που θα υπάρξουν για τους από την τοποθέτηση μπαταριών πίσω από τους μετρητές, σε υφιστάμενους εξαιρούμενους σταθμούς. Ταυτόχρονα τέθηκε το θέμα της καθυστέρησης στην έκδοση όρων σύνδεση στα ομαδικά αιτήματα των Ενεργειακών κοινοτήτων και των μικρών παραγωγών που σύμφωνα με την υπουργική απόφαση προτεραιοτήτων βρίσκονται στις ομάδες Γ2 και Γ4. Ο κ Μάργαρης τόνισε την ανάγκη ανάληψης νομοθετικών πρωτοβουλιών που θα απελευθερώσει τα χέρια του διαχειριστή και θα δώσει τη δυνατότητα να ενταχθούν και νέα έργα στο σύστημα.

Τέλος το απόγευμα της ίδιας ημέρας -28 Νοεμβρίου- το διοικητικό συμβούλιο της ΠΟΣΠΗΕΦ συναντήθηκε με τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη. Όπωε τονίζεται, ήταν η πρώτη συνάντηση που πραγματοποίησε η Ομοσπονδία μας με τον Υπουργό μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. 

Το πρώτο και κύριο θέμα ήταν η παρουσίαση της μελέτης που εκπονήθηκε από τον καθηγητή του ΑΠΘ για λογαριασμό της Ομοσπονδίας, σχετικά με την άμεση δυνατότητα προώθησης της αποθήκευσης σε Εξαιρούμενους σταθμούς 1000MW / 2000 MWh.

Σε αντίθεση με τα συστήματα STAND ALONE ή με τις μπαταρίες που θα τοποθετηθούν στα μεγάλα πάρκα που πρόκειται να κατασκευαστούν, η λύση που προτείνεται στη μελέτη μπορεί να τύχει άμεσης εφαρμογής. Ο λόγος είναι ότι στους υφιστάμενους εξαιρούμενους σταθμούς δεν χρειάζεται καμία επιπλέον υποδομή ούτε σε υποσταθμούς ούτε σε δίκτυα για την εγκατάσταση αποθήκευσης συστήματος έως 1MW - 2 MWh. Αντιθέτως, στους υπό κατασκευή σταθμούς, όπως έχουν δηλώσει μειοδότες των διαγωνισμών απαιτούνται 2-2,5 χρόνια το λιγότερο. 

Επειδή από τη λειτουργία του συστήματος αποθήκευσης πίσω από το μετρητή προκύπτει, με βάση την εκπονηθείσα μελέτη, όφελος 77 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο για τη συλλογή τους και 88 εκατομμυρίων για ΔΑΠΕΕΠ - ΦΟΣΕ το εύλογο αίτημα επιδότησης για την εγκατάσταση αυτών των μπαταριών. 

Υπάρχει βέβαια και άλλη δυνατότητα χρηματοδότησης, χωρίς καμία επιδότηση αλλά με τη δυνατότητα του εξαιρούμενου σταθμού να διαπραγματεύεται στην αγορά και να παρέχει υπηρεσίες εξισορρόπησης μόνο για την ενέργεια που θα εγκρίνει από τις μπαταρίες. 

Η ΠΟΣΠΗΕΦ αναφέρει ότι ο Υπουργός έδειξε να τον ενδιαφέρει η πρόταση που κατατέθηκε, αλλά φάνηκε να μην συμφωνεί με τη λύση της επιδότησης. Δεσμεύτηκε, ωστόσο, να παραδώσει τη μελέτη στο επιτελείο του ΥΠΕΝ για περαιτέρω διερεύνηση. 

Όπως τονίζεται στο ίδιο δελτίο, στη συνέχεια ζητήθηκε η άρση απαγόρευσης κατάθεσης νέων εξαιρούμενων σταθμών στη ΔΕΔΔΗΕ, το θέμα της υποχρεωτικής δενδροφύτευσης στα νέα φωτοβολταϊκά πάρκα, ενώ εκφράστηκαν και επιφυλάξεις στο Πρόγραμμα ΑΠΟΛΛΩΝ αναφορικά με την Επιβάρυνση του ΕΛΑΠΕ. 

Συζητήθηκε, επιπρόσθετα και το θέμα της πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ για την ανατροπή των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων Φωτοβολταϊκών Σταθμών, ενώ τέλος ζητήθηκε να επιστραφούν οι εγγυητικές επιστολές που δόθηκαν για τη διατήρηση των αδειών, υπό το φως της υπέρμετρης οικονομικής επιβάρυνσης των μικροπαραγωγών. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε να εξετάσει τα αιτήματά μας. 

Όπως τονίζεται από την ΠΟΣΠΗΕΦ, όλες οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν σε εξαιρετικό κλίμα. 

Διαβάστε τη συνημμένη μελέτη για την τοποθέτηση μπαταρίας πίσω από τη μετρητή  εδώ