Συζήτηση κορυφής με τη συμμετοχή του Ευάγγελου Μυτιληναίου, υπό την ιδιότητά του ως πρόεδρος της Eurometaux, πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες υπό την αιγίδα της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του αντιπροέδρου της ΕΕ, Μάρος Σέφκοβιτς, με την παρουσία εκπροσώπων της ενεργοβόρου βιομηχανίας. 

Η συζήτηση περιστράφηκε πάνω σε 4 άξονες όπως, οι τιμές του ηλεκτρισμού, οι διαδυνδέσεις του δικτύου, το υπερβολικό ρυθμιστικό πλαίσιο και το «Green Pool» το σχέδιο που προβλέπει κοινές αγορές ενέργειας από ΑΠΕ από ενεργοβόρες βιομηχανίες, με κρατικές ενισχύσεις για τη μείωση του κόστους.

Ο κ. Μυτιληναίος υποστήριξε ότι το Green Pool είναι η λύση στα προβλήματα της ευρωπαϊκής βιομχανίας, και είπε πως είναι άμεση ανάγκη η υιοθέτησή του, για να εισπράξει την υποστήριξη του συνόλου των παρισταμένων στη συνάντηση, με την επικεφαλής της Κομισιόν να δεσμεύεται ότι θα εξετάσει ενδελεχώς το θέμα. 
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος του Ομίλου Mytilineos εξήρε την θετική στάση της ελληνικής κυβέρνησης για την προώθηση της λύσης.

Η πρόεδρος της Επιτροπής διακήρυξε ότι η Ευρώπη επέστρεψε σε συνθήκες ομαλότητας, κάτι με το οποίο διαφώνησαν όμως όλοι οι παρευρισκόμενοι, οι οποίοι υποστήριξαν ότι οι τιμές της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι πολλαπλάσιες από εκείνες που ίσχυαν πριν από το ξέσπασμα της κρίσης. 

Στο ζήτημα της ανάπτυξης των δικτύων που αποτελεί ένα πολυδιάσταστο πρόβλημα τόσο από πλευράς κόστους, όσο και από πλευράς χρόνου, οι επικεφαλείς της ΕΕ έκαναν αποδεκτό ότι δεν υπάρχουν ακόμη οι βέλτιστες λύσεις, όμως, τόνισαν ότι αποτελεί προτεραιότητα προς επίλυση. Η συζήτηση περιστράφηκε κυρίως για το πώς θα επιμεριστεί το κόστος των αναγκαίων επενδύσεων στον τομέα, καθώς συμφωνήθηκε ότι το ζήτημα των ΑΠΕ έχει ήδη επιλυθεί.

Όσον αφορά στα ζητήματα του κανονιστικού πλαισίου τονίστηκε ότι είναι χιλιάδες οι ρυθμιστικές εκκρεμότητες βάσει των οποίων πρέπει να συμμορφώνονται οι εταιρείες, όπως για παράδειγμα το ζήτημα των κριτηρίων ESG. Ορισμένοι από τους εκπροσώπους της ενεργοβόρου βιομηχανίας ανέφεραν ότι υπάρχουν σε εκκρεμότητα πάνω από 14.500 ρυθμιστικά έγγραφα, που πρέπει να διευθετούνται σε ετήσια βάση, έργο το οποίο θεωρούν ως ανέφικτο να επιτευχθεί. Από την πλευρά της η πρόεδρος της Κομισιόν δεσμεύτηκε να ξεκινήσει προετοιμασία για τη απομείωση του όγκου των ρυθμίσεων, ωστόσο, τόνισε ότι αυτή την αποστολή θα κληθεί να επιτελέσει η επόμενη Επιτροπή.

Τέλος έγινε λόγος για το πρόβλημα της διακοπής λειτουργίας  εργοστασίων, το οποίο, όπως υποστηρίχτηκε, θα ανεβάσει το κόστος της πράσινης μετάβασης, εξ αιτίας της αύξησης της ανεργίας και των επιδομάτων για τους ανέργους, όπως επίσης θα επιφέρει μια νέα ύφεση της οικονομίας και τονίστηκε ότι αυτό μπορεί να αποτραπεί με την προώθηση λύσεων που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη και επομένως, να μειώσουν το κόστος.