Μειώθηκαν 4,3% οι Εξαγωγές Ρωσικού Αερίου στην Ευρώπη, τον Νοέμβριο

Μειώθηκαν 4,3% οι Εξαγωγές Ρωσικού Αερίου στην Ευρώπη, τον Νοέμβριο
Επιμέλεια: Αδάμ Αδαμόπουλος
Σαβ, 2 Δεκεμβρίου 2023 - 12:07

Οι μέσες ημερήσιες προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom μειώθηκαν κατά 4,3% τον Νοέμβριο σε σχέση με τα επίπεδα του Οκτωβρίου, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters την Παρασκευή. Οι υπολογισμοί, που βασίζονται σε στοιχεία του ευρωπαϊκού ομίλου μεταφοράς φυσικού αερίου Entsog και στις ημερήσιες εκθέσεις της Gazprom για τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας

έδειξαν ότι οι μέσες ημερήσιες εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου από αγωγούς προς την Ευρώπη μειώθηκαν στα 84,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) τον περασμένο μήνα από 88,4 mcm τον Οκτώβριο.

Σημειώνουμε ότι η Ευρώπη κατανάλωσε 512 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου το 2020, εκ των οποίων τα 185 bcm, ή ποσοστό 36% προήλθαν από την Ρωσία. Στις αρχές του 2022, η Ρωσία προμήθευε το 45% των εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ!

Εν τω μεταξύ, ο κρατικός διαχειριστής διαμετακόμισης φυσικού αερίου της Ουκρανίας πρότεινε, την Τετάρτη την αντιστροφή των ροών φυσικού αερίου μέσω του διαβαλκανικού αγωγού, γεγονός που θα επέτρεπε την άντληση φυσικού αερίου από τα Βαλκάνια προς τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης μέσω της Ουκρανίας.

Ο αγωγός διέρχεται από το έδαφος της Ουκρανίας, της Μολδαβίας, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Τουρκίας και προμήθευε ρωσικό αέριο στα Βαλκάνια πριν από την έναρξη λειτουργίας του αγωγού TurkStream.

Ο διαχειριστής διαμετακόμισης φυσικού αερίου της Ουκρανίας πρότεινε στην ίδια ανακοίνωση τη δημιουργία εγγυημένης χωρητικότητας "αντίστροφης λειτουργίας" κατά μήκος ολόκληρης της διαδρομής. Ο αγωγός λειτουργεί ήδη εν μέρει σε αντίστροφη λειτουργία με περισσότερα από 0,5 bcm φυσικού αερίου να αντλούνται το 2023, πρόσθεσε ο διαχειριστής.

Μια αξιολόγηση που διενεργήθηκε από κοινού με τους διαχειριστές φυσικού αερίου της Ρουμανίας και της Μολδαβίας έδειξε ημερήσια ζήτηση 20 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων για μεταφορά φυσικού αερίου μέσω της διαδρομής προς τις υπόγειες αποθήκες της Ουκρανίας, όπως αναφέρθηκε σχετικά, ενώ επισημάνθηκε ότι η προτεινόμενη αλλαγή θα δημιουργήσει νέους τρόπους για την αποστολή φυσικού αερίου σε αποθήκες στην Ουκρανία.