Tην πρόθεσή της να δημιουργήσει στη Ρουμανία το μεγαλύτερο επίγειο αιολικό πάρκο της Ευρώπης γνωστοποίησε η κρατική εταιρία παραγωγής ηλεκτρισμού της Τσεχίας CEZ, εξαγοράζοντας από την Continental Wind Partners LCC δύο γειτoνικά αιολικά πάρκα βορείως της Κονστάντζα κοντά στον Εύξεινο Πόντο και επενδύοντας συνολικά 1,1 δισ. ευρώ. Η συνολική δυναμικότητα των δύο πάρκων θα ανέρχεται σε 600 μεγαβάτ.

Tην πρόθεσή της να δημιουργήσει στη Ρουμανία το μεγαλύτερο επίγειο αιολικό πάρκο της Ευρώπης γνωστοποίησε η κρατική εταιρία παραγωγής ηλεκτρισμού της Τσεχίας CEZ, εξαγοράζοντας από την Continental Wind Partners LCC δύο γειτoνικά αιολικά πάρκα βορείως της Κονστάντζα κοντά στον Εύξεινο Πόντο και επενδύοντας συνολικά 1,1 δισ. ευρώ.

Η συνολική δυναμικότητα των δύο πάρκων θα ανέρχεται σε 600 μεγαβάτ.

Τη δημιουργία των δύο πάρκων στο Φαντανέλε και το Κοτζέαλακ θα εξακολουθήσει να εποπτεύει η Continental Wind και η έναρξη παραγωγής ηλεκτρισμού από αυτά αναμένεται στα τέλη του 2010.

Στόχος της CEZ είναι η παραγωγή 1.000 μεγαβάτ αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη μέχρι το 2020 και το πρόγραμμα στη Ρουμανία αποτελεί σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση επίτευξης αυτού του στόχου, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του τσεχικού ομίλου Εβα Νοβάκοβα.

Η CEZ διαχειρίζεται επίσης δύο σταθμούς πυρηνικής ενέργειας στην Τσεχία, έναν στην Πολωνία και προγραμματίζει την κατασκευή ενός στη Βοσνία. Επιθυμεί, παράλληλα, να συμμετάσχει στον εκσυγχρονισμό του ενεργειακού τομέα της Ρωσίας.

(Από την εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ, 28/08/2008)