Άλλο ένα Χρυσό για την Κίνα

Ενώ εμείς στο Πεκίνο πήραμε χρυσό μετάλλιο στο ντόπινγκ, οι Κινέζοι, πέραν των πολλών χρυσών που κέρδισαν στους στίβους, απέσπασαν ένα ακόμη, που δεν γνώρισε μεγάλη δημοσιότητα. Το Ολυμπιακό Χωριό που φιλοξένησε τους αθλητές όλων των αποστολών, βραβεύθηκε με χρυσό από τις αρμόδιες περιβαλλοντικές αρχές των ΗΠΑ, ως το πλέον πρωτοπόρο σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και εξοικονόμησης ενέργειας.
Του Γιώργου Φιντικάκη
Δευ, 1 Σεπτεμβρίου 2008 - 08:09

Ενώ εμείς στο Πεκίνο πήραμε χρυσό μετάλλιο στο ντόπινγκ, οι Κινέζοι, πέραν των πολλών χρυσών που κέρδισαν στους στίβους, απέσπασαν ένα ακόμη, που δεν γνώρισε μεγάλη δημοσιότητα.

Το Ολυμπιακό Χωριό που φιλοξένησε τους αθλητές όλων των αποστολών, βραβεύθηκε με χρυσό από τις αρμόδιες περιβαλλοντικές αρχές των ΗΠΑ, ως το πλέον πρωτοπόρο σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και εξοικονόμησης ενέργειας.

Τα καταλύματα που φιλοξένησαν τους 16.800 αθλητές, προπονητές και επισήμους των διαφόρων εθνικών ομάδων, διέθεταν ηλιοθερμικά συστήματα για την παροχή ζεστού νερού, φωτοβολταϊκά στις στέγες, ανεμιστήρες οροφής για φυσικό δροσισμό και γεωθερμικό κλιματισμό.

Μόνο τα ηλιακά συστήματα που τοποθετήθηκαν στις στέγες τους, κάλυψαν εξ ολοκλήρου τις ανάγκες των χρηστών σε ζεστό νερό κατά τη διάρκεια των Αγώνων, ενώ πρόκειται να καλύψουν και τις ανάγκες 2.000 επιπλέον νοικοκυριών που θα χρησιμοποιήσουν τα καταλύματα, μετά τη λήξη τους.

Θα πείτε, γιατί τα αναφέρουμε όλα αυτά. Διότι σε αντιδιαστολή με τους Κινέζους, το δικό μας Ολυμπιακό Χωριό που φιλοξένησε τους Αγώνες του 2004, όχι μόνο δεν διέθετε φωτοβολταϊκά στις ταράτσες, αλλά ούτε καν ηλιακούς θερμοσίφωνες. Κι ας είχανε εφαρμοστεί τα συστήματα αυτά σε ευρεία κλίμακα στην προηγούμενη Ολυμπιάδα του Σίδνεϊ. Τότε μάλιστα, το θέμα είχε πάρει διαστάσεις στον Τύπο, αφού τίποτα απ΄ όσα προέβλεπαν οι αρχικές μελέτες δεν εφαρμόστηκε.

Αποτέλεσμα του κακού σχεδιασμού ήταν να εγκατασταθούν στο παρά πέντε ακριβά και ενεργοβόρα κλιματιστικά στα κτίρια, επιβαρύνοντας τόσο τον προϋπολογισμό του έργου - δηλαδή τις τσέπες όλων ημώνόσο και το περιβάλλον. Τα μισά όμως από όσα έγιναν φέτος στο Πεκίνο να είχαν εφαρμοστεί, οι χαμηλόμισθοι που διαμένουν σήμερα στο Ολυμπιακό Χωριό θα είχαν σημαντικά οικονομικά οφέλη σε εξοικονόμηση ρεύματος. Κίνα Ελλάδα: 1-0...

(Από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, 27/08/2008)