H Κίνα κατάφερε να επιτύχει εκεί που μέχρι τώρα είχαν αποτύχει οι άλλες εταιρείες της Δύσης, εξασφαλίζοντας συμβόλαιο υπηρεσιών για την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου στο Ιράκ. Η συμφωνία -η οποία αφορά την εκμετάλλευση πετρελαϊκού κοιτάσματος στο Νοτιανατολικό Ιράκ- αποτελεί το πρώτο μείζον συμβόλαιο που εξασφαλίζει ξένη εταιρεία από το 2003, τότε που εισέβαλαν αμερικανικά στρατεύματα στην περιοχή.

H Κίνα κατάφερε να επιτύχει εκεί που μέχρι τώρα είχαν αποτύχει οι άλλες εταιρείες της Δύσης, εξασφαλίζοντας συμβόλαιο υπηρεσιών για την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου στο Ιράκ. Η συμφωνία -η οποία αφορά την εκμετάλλευση πετρελαϊκού κοιτάσματος στο Νοτιανατολικό Ιράκ- αποτελεί το πρώτο μείζον συμβόλαιο που εξασφαλίζει ξένη εταιρεία από το 2003, τότε που εισέβαλαν αμερικανικά στρατεύματα στην περιοχή. Η συνολική αξία της επένδυσης υπολογίζεται στα τρία δισ. δολάρια.

Αλλά η γενικότερη νομοθεσία που διέπει τις συμφωνίες με ξένες εταιρείες δεν έχει ακόμη εγκριθεί από το κοινοβούλιο, γι' αυτό και δεν έχουν προχωρήσει διάφορες άλλες συμφωνίες συνεργασίας με εταιρείες της Δύσης.

Οι μεγάλοι πετρελαϊκοί όμιλοι επιδεικνύουν έντονο ενδιαφέρον για συμμετοχή τους στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του Ιράκ, μια χώρα με τεράστια πετρελαϊκά αποθέματα, αλλά με βασικές ελλείψεις σε τεχνική εξειδίκευση και επενδύσεις. Όμως τα διαπλεκόμενα πολιτικά και πετρελαϊκά συμφέροντα στο Ιράκ συνέβαλαν σε άδοξο αποτέλεσμα των πρόσφατων συνομιλιών μεταξύ Βαγδάτης και εταιρειών της Δύσης.

(Από την εφημερίδα Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 29/08/2008)