Σημαντικές αναφορές όσον αφορά στην κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της Τουρκίας έγιναν στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε προσφάτως στην πόλη Βάρμπουργκ της Γερμανίας με τίτλο «Χριστιανοί υπό την Ημισέληνο». Στην συζήτηση συμμετείχε και ο πρόεδρος της Επιτροπής εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής Ελμαρ Μπροκ

Σημαντικές αναφορές όσον αφορά στην κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της Τουρκίας έγιναν στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε  προσφάτως στην πόλη Βάρμπουργκ της Γερμανίας με τίτλο «Χριστιανοί υπό την Ημισέληνο». Στην συζήτηση συμμετείχε και ο πρόεδρος της Επιτροπής εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής Ελμαρ Μπροκ, που υπογράμμισε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες και με την έλλειψη καθεστώτος ανεξιθρησκίας στην χώρα του Ταγίπ Ερντογάν η Τουρκία δεν είναι δυνατόν να γίνη μέλος της ΕΕ.

Μιλώντας στην ελληνική ιστοσελίδα της «Ντώυτσε Βέλλε» ο κ. Μπροκ είπε ότι λέει ένα καθαρό «όχι» σε όσους τον ρωτούν εάν η Τουρκία καλύπτη τις προϋποθέσεις για να ενταχθή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν είναι δυνατή η ένταξις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ελμαρ Μπροκ. «Δεν καλύπτονται τα πολιτικά κριτήρια, δεν υπάρχει ανεξάρτητο κράτος δικαίου, δημοκρατία, ελευθερία εκφράσεως της γνώμης. Σε αυτούς τους τομείς υπάρχουν ελλείψεις. Δεν υπάρχει ελευθερία εκπαιδεύσεως για ιερείς, για παράδειγμα, στην χριστιανική εκκλησία, δεν υπάρχει ελευθερία στην ιδιοκτησία των εκκλησιών. Με άλλα λόγια υπάρχει ένα ντε φάκτο καθεστώς διακρίσεων των εκκλησιών στην Τουρκία».

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής μάλιστα έκανε λόγο ακόμη και για γενοκτονία όχι μόνο εις βάρος των Αρμενίων, αλλά και της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας και της Συριακής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Εξέφρασε μάλιστα την απορία πώς αυτές οι γενοκτονίες δεν έχουν αναγνωρισθή επίσημα μετά την λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Σύμφωνα με τον ίδιο το καθεστώς των διακρίσεων εις βάρος των μειονοτήτων δεν έχει τις ρίζες του στο Ισλάμ αλλά στον τουρκικό εθνικισμό. Ο Ελμαρ Μπροκ έχει επισκεφθή και το Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη και έχει συνομιλήσει και με τον ίδιο τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Εκτιμάται δε ότι είναι γνώστης της εσωτερικής καταστάσεως. 

Χαρακτηριστική είναι η παρέμβασις του Μπροκ όσον αφορά στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης: «Βλέπει κανείς με πόση στενότητα κινούνται οι άνθρωποι εκεί, ότι η εκπαίδευσις ιερέων στην Σχολή της Χάλκης δεν είναι δυνατή. Όλα αυτά είναι δείγματα ότι δεν υπάρχει πραγματική ανεξιθρησκία, ότι όλο και περισσότεροι Χριστιανοί εγκαταλείπουν την Τουρκία. Όταν βλέπω πόσο μεγαλύτερη ήταν η ορθόδοξη κοινότητα στην Κωνσταντινούπολη πριν από πολλά χρόνια και πόση έχει απομείνει σήμερα, όλα αυτά είναι δείγματα ότι στη χώρα αυτή δεν αισθάνεται κανείς άνετα».

Σημειωτέον ότι ο Μπροκ είχε την ευκαιρία να εκθέση τις απόψεις του προσωπικά στον ίδιο τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παίρνοντας την διαβεβαίωση ότι η Τουρκία βρίσκεται σε μια περίοδο μεταρρυθμίσεων, η οποία θα έχη διάρκεια. Μέχρι τότε ο Γερμανός ευρωβουλευτής προτείνει μια ενδιάμεση λύση. Πώς όμως μια ενδιάμεση λύση μπορεί να αποτελέση διέξοδο για την Τουρκία και την Ε.Ε.; «Εάν η Άγκυρα δεν εκπληρώση τους όρους, δεν μπορεί να γίνη μέλος της Ε.Ε», λέει κατηγορηματικά  ο ‘Ελμαρ Μπροκ. «Από την άλλη πλευρά η Τουρκία είναι μια στρατηγικής σημασίας χώρα για αυτό ακριβώς πρέπει να εξευρεθούν λύσεις, για το πώς θα σφίξουν οι δεσμοί χωρίς να εγκαταλείψη η Ε.Ε. τις αρχές της και τον τρόπο που βλέπει τα πράγματα», κατέληξε ο ευρωβουλευτής.

(Από την εφημερίδα ΕΣΤΙΑ, 27/08/2008)