Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει διαθέσει πάνω από 2 δισ. λίρες (2,53 δισ. δολάρια) επιδοτήσεων σε 11 έργα στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Σκωτία. Τα έργα 125MW στο πλαίσιο του πρώτου γύρου κατανομής υδρογόνου (HAR1) θα λάβουν τιμή εκκίνησης 241 £/MWh για μια περίοδο 15 ετών, με την ακριβή επιδότηση από την κυβέρνηση να εξαρτάται από την τιμή του φυσικού αερίου στο πλαίσιο ενός συστήματος τύπου Contracts for Difference.

Με τον αριθμό MWh να αναφέρεται στην υψηλότερη θερμογόνο δύναμη του υδρογόνου (39,4kWh/kg), κάθε MWh αντιπροσωπεύει 25,4kg H2, δίνοντας μια πραγματική τιμή εκκίνησης 9,49 £ (12 $) ανά kg.

Οι προγραμματιστές θα αρχίσουν να λαμβάνουν αυτές τις επιδοτήσεις μόνο όταν τα έργα αρχίσουν να παράγουν υδρογόνο, αλλά περισσότερα από 90 εκατ. λίρες έχουν ήδη διατεθεί από το ξεχωριστό Ταμείο Υδρογόνου Καθαρού Μηδενισμού για την υποστήριξη της κατασκευής τους.

Επίσης ένας δεύτερος γύρος κατανομής υδρογόνου (HAR2) για έως και 875MW πράσινου υδρογόνου - "με την επιφύλαξη της οικονομικής προσιτότητας και της σχέσης ποιότητας-τιμής" - ανακοινώθηκε από την βρετανική κυβέρνηση.

Αυτό θα βοηθήσει το Ηνωμένο Βασίλειο να επιτύχει τον στόχο μας για έργα παραγωγής ηλεκτρολυτικού υδρογόνου ισχύος έως και 1GW που θα βρίσκονται σε λειτουργία ή θα κατασκευάζονται έως το 2025.

Και σε έναν νέο "Οδικό χάρτη παράδοσης παραγωγής υδρογόνου", που επίσης παρουσιάστηκε σήμερα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδια για τη διάθεση έως 750MW τόσο στον τρίτο όσο και στον τέταρτο γύρο κατανομής (HAR3 και HAR4) το 2025 και το 2026, αντίστοιχα.

Θα ακολουθήσουν περαιτέρω ετήσιοι γύροι το 2027, το 2028 και το 2029, με τα μεγέθη αυτών των διαγωνισμών να μην έχουν ακόμη καθοριστεί.

Συνολικά 17 έργα εισήλθαν σε τελικές διαπραγματεύσεις στο HAR1, δύο αποσύρθηκαν και τέσσερα απορρίφθηκαν.

"Ενθαρρύνουμε όλα τα έργα που δεν πέτυχαν στο HAR1 να εξετάσουν το ενδεχόμενο να υποβάλουν αίτηση στο HAR2 με πιο ανταγωνιστικές προτάσεις", αναφέρει το Υπουργείο Ενεργειακής Ασφάλειας και Καθαρού Μηδενός (DESNZ).