Δημόσια εξέφρασε χθες η Μόσχα τη δυσφορία της για την «καταδίκη» από το υπουργείο Εξωτερικών της ρωσικής απόφασης αναγνώρισης της ανεξαρτησίας των δύο περιοχών στον Καύκασο, αλλά παράλληλα δεν διακινδύνευσε οποιαδήποτε υπόνοια για τη στέρεη ελληνορωσική πολιτική σχέση.

Δημόσια εξέφρασε χθες η Μόσχα τη δυσφορία της για την «καταδίκη» από το υπουργείο Εξωτερικών της ρωσικής απόφασης αναγνώρισης της ανεξαρτησίας των δύο περιοχών στον Καύκασο, αλλά παράλληλα δεν διακινδύνευσε οποιαδήποτε υπόνοια για τη στέρεη ελληνορωσική πολιτική σχέση.

Έτσι, για μία ακόμα φορά εκ των πραγμάτων εμφανίζεται μία «διαφορά γλώσσας» ανάμεσα στο υπουργείο Εξωτερικών και το Μέγαρο Μαξίμου σε ό,τι αφορά τον χειρισμό της «λεπτεπίλεπτης», αλλά σταθερής σχέσης με τη Μόσχα.

Η υπουργός Εξωτερικών στη δήλωσή της για τη ρωσική απόφαση αναγνώρισης των δύο περιοχών στον Καύκασο χρησιμοποίησε την «τρέχουσα» δυτική φράση περί καταδίκης της Ρωσίας, προκαλώντας τη δυσφορία της Μόσχας.

Αντιθέτως, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στη χθεσινή αναφορά του στις εξελίξεις στον Καύκασο απέφυγε επιμελέστατα οποιαδήποτε φράση που θα παρέπεμπε σε χαρακτηρισμό της ρωσικής ενέργειας.

Πάντως, και το ΠΑΣΟΚ και ο Συνασπισμός στη χθεσινή πρωινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής με φοβικά αντανακλαστικά για το Κυπριακό καταδίκασαν πολλαπλώς τη ρωσική ενέργεια την ίδια στιγμή που δείχνουν τάση ενίσχυσης της σχέσης με τη Μόσχα.

Αναλυτικότερα:

Ο Ρώσος πρέσβης στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, εξέφρασε τη δυσφορία του για τις διατυπώσεις του υπουργείου Εξωτερικών -υπό μορφή ερωτημάτων- αλλά την ίδια στιγμή επαίνεσε κατά πολύ την ελληνορωσική σχέση:

Η Ελλάδα, είπε, «είναι χώρα εξαιρετικά σημαντική σ' αυτή την περιοχή του κόσμου... Εκτιμούμε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να αναβαθμίσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία, αλλά και τις προσπάθειές της για τη διατήρηση της συνεργασίας Ε.Ε. - Ρωσίας. Εκτιμούμε την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης με τη Ρωσία - αυτή είναι μια σχέση που δεν την έχει η Ρωσία με άλλες χώρες του κόσμου...».

Αναφέρθηκε στον αγωγό South Stream λέγοντας: «Ο αγωγός αυτός συμφέρει πλήρως και τις δύο πλευρές... και δεν καταλαβαίνω γιατί τρίτες χώρες (σ.σ.: σαφής η αναφορά στις ΗΠΑ) θέλουν να μας δίνουν συμβουλές για τις προμήθειες του αερίου στον αγωγό... Τα συμφέροντά μας συμπίπτουν...».

Όμως ο κ. Βντόβιν αναφερόμενος εμμέσως αλλά σαφώς στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και εκφράζοντας τη δυσφορία της κυβέρνησής του ανέφερε:

«Καμιά φορά γίνονται δηλώσεις και εκτιμήσεις για την πολιτική μας, που πρέπει να έχουν αντικειμενικό χαρακτήρα. Καμιά φορά τίθεται το ερώτημα αν κάποιος καταδικάζει τη ρωσική αναγνώριση, αν έχει καταδικάσει ομοίως τις ενέργειες στο Κόσοβο...».

Λίγο αργότερα όμως, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Ισλανδό ομόλογό του επέλεξε τις πλέον βελούδινες φράσεις για να αναφερθεί στις εξελίξεις στον Καύκασο: «Ανταλλάξαμε απόψεις για τα πρόσφατα γεγονότα στη Γεωργία και τα Δυτικά Βαλκάνια και δώσαμε έμφαση στην ανάγκη διασφάλισης της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».

Αλλά και η Ντ. Μπακογιάννη στη χθεσινή τοποθέτησή της στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας στη Βουλή, επέμεινε σε όλους τους τόνους ότι η Ελλάδα «μιλά ανοιχτά και τίμια με συμμάχους και φίλους ενώ παράλληλα οι συμφωνίες που είχαμε κάνει πριν το ξέσπασμα της επικίνδυνης κρίσης ισχύουν. Η Ελλάδα ποτέ δεν αθέτησε το λόγο της», ενώ τάχθηκε υπέρ της εξακολούθησης των σχέσεων Ε.Ε. - Ρωσίας.

Η κ. Μπακογιάννη υπερασπίστηκε την τοποθέτησή της για την «καταδίκη» της Ρωσίας, επειδή η Ελλάδα «είναι συνεπής με τον απόλυτο σεβασμό μας στο Διεθνές Δίκαιο και την εδαφική ακεραιότητα των κρατών και (γι' αυτό) καταδικάσαμε μαζί με την Προεδρία της Ε.Ε. τη συγκεκριμένη ρωσική απόφαση».

Πιο συγκρατημένα η υπουργός Εξωτερικών, αλλά χωρίς δεύτερες σκέψεις η πλειοψηφία των ομιλητών από την αντιπολίτευση (με την εξαίρεση του ΚΚΕ) επέμειναν στην καταδίκη της Ρωσίας παραπέμποντας ευθέως σε συσχετισμό των εξελίξεων στον Καύκασο με το Κυπριακό.

Η χθεσινή -κατά τα άλλα κρίσιμη- συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής περιορίστηκε σε ασαφείς διατυπώσεις για τη νέα υπό διαμόρφωση διεθνή κατάσταση, με εμφανή τη στήριξη της συνεργασίας της Αθήνας με τη Μόσχα, (σ.σ.: παρά την καταδίκη της τελευταίας).

(Από την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 29/08/2008)