Η γεωπολιτική κρίση στον Καύκασο έχει και ελληνικό ενδιαφέρον όσον αφορά την ενεργειακή πολιτική της χώρας, καθώς το ένα από τα τρία μεγάλα έργα που προωθούνται, ο αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας- Τουρκίας- Ιταλίας (ΤGΙ), θα βρίσκεται και σε γεωργιανό έδαφος.

Η γεωπολιτική κρίση στον Καύκασο έχει και ελληνικό ενδιαφέρον όσον αφορά την ενεργειακή πολιτική της χώρας, καθώς το ένα από τα τρία μεγάλα έργα που προωθούνται, ο αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας- Τουρκίας- Ιταλίας (ΤGΙ), θα βρίσκεται και σε γεωργιανό έδαφος. Τα σχέδια για τον ελληνοτουρκικοϊταλικό αγωγό προβλέπουν ότι θα «γεμίσει» με αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, κάτι που για να γίνει, πρέπει να συνδεθεί με τον άλλο αγωγό φυσικού αερίου Αζερμπαϊτζάν- Γεωργίας- Τουρκίας (Μπακού- Ερζερούμ).

Στελέχη του ενεργειακού χώρου που παρακολουθούν τις εξελίξεις, όπως ο επικεφαλής του Κέντρου Ρωσίας- Ευρασίας Κώστας Φίλης, αναφέρουν ότι αν δεν επιλυθούν γρήγορα τα προβλήματα ασφάλειας στην περιοχή, αυτό θα έχει αντίκτυπο σε όλους τους αγωγούς που διέρχονται από τις χώρες του Καυκάσου. Και αυτό διότι οι ξένοι ενεργειακοί όμιλοι που θα επενδύσουν σε αυτά τα έργα, θα διστάσουν να επιλέξουν αγωγούς η χάραξη των οποίων περνά από περιοχές γεωπολιτικά ασταθείς.

Το νόμισμα όμως έχει δύο όψεις. Κατ΄ αρχάς, λένε οι ειδικοί, η κρίση με τη Γεωργία απέδειξε ότι η Ρωσία ελέγχει απόλυτα την πλούσια σε υδρογονάνθρακες περιοχή του Καυκάσου. Γεγονός που επιβεβαιώνει την επιλογή της Ελλάδας να την προτιμήσει για στρατηγικό της σύμμαχο στα ενεργειακά. Η άλλη όψη του νομίσματος αφορά τα προβλήματα γεωπολιτικής αστάθειας. Άραγε, αναρωτιούνται ορισμένοι αναλυτές, αν για παράδειγμα η Μόσχα θεωρήσει στο μέλλον ότι τα συμφέροντά της εξυπηρετούνται με το να κλείσει τις στρόφιγγες του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου South Stream, θα το κάνει;

Η συμφωνία πάντως για τον αγωγό South Stream κυρώθηκε από την ελληνική Βουλή την Πέμπτη και αφού προηγουμένως και εν μέσω της κρίσης στον Καύκασο- είχε επικυρωθεί από τη ρωσική πλευρά. Εντύπωση ωστόσο προκαλεί η στιγμή κατά την οποία η Μόσχα επέλεξε να επικυρώσει τη συμφωνία, εν μέσω δηλαδή της κρίσης στις σχέσεις της με τη Δύση. Αυτό δείχνει, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, ότι η Ρωσία ήθελε να «μετρήσει» τη στάση και τις θέσεις των ενεργειακών εταίρων της προκειμένου να διαπιστώσει αν κάτι έχει αλλάξει μεταξύ τους μετά και τις τελευταίες εξελίξεις. Ανεξαρτήτως πάντως των ρωσικών προθέσεων, τονίζουν Έλληνες αξιωματούχοι, η ελληνική στάση θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από την πορεία των σχέσεων Ρωσίας- Δύσης. Σε περίπτωση δηλαδή που οι σχέσεις αυτές επιδεινωθούν περαιτέρω και για μεγάλο διάστημα- εξηγεί ο κ. Φίλης - κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει πρόβλημα και στην Αθήνα. Η ελληνική κυβέρνηση θα δυσκολευτεί στο να εξακολουθεί να «αιτιολογεί» την επιλογή της Μόσχας ως του στρατηγικού εταίρου της στον τομέα της ενέργειας, αλλά κυρίως την πρόθεση ενδυνάμωσης αυτής της σχέσης (π.χ. η είσοδος της Gazprom στην ελληνική ενεργειακή αγορά).

(Από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, 30/08/2008)