Υπό το κράτος της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες η έκτακτη σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. Κυρώσεις εναντίον της Μόσχας δεν προβλέπονται, μόνο σκληρή ρητορική. Αίσθηση προκαλεί πάντως δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel» που θέλει τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ να κατηγορούν για την ανάφλεξη στον Καύκασο τη Γεωργία.

Υπό το κράτος της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες η έκτακτη σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. Κυρώσεις εναντίον της Μόσχας δεν προβλέπονται, μόνο σκληρή ρητορική. Αίσθηση προκαλεί πάντως δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel» που θέλει τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ να κατηγορούν για την ανάφλεξη στον Καύκασο τη Γεωργία.

Έξι ημέρες αφότου η Μόσχα αναγνώρισε ως ανεξάρτητες τη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνέρχονται σήμερα σε μια προσπάθεια να δώσουν μια συντονισμένη απάντηση. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, ζήτησε χθες να υπάρξει «εκ βάθρων» αναθεώρηση των σχέσεων με τη Ρωσία, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο εκδίωξής της από την G8. «Δεν μπορεί να επιτραπεί σε κανένα έθνος να σφίγγει μέσω της ενέργειας τον λαιμό της Ευρώπης», τόνισε ο Μπράουν. Όμως η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία, τη δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα στον κόσμο που εφοδιάζει τη Γηραιά Ήπειρο με το ένα τέταρτο του φυσικού αερίου που καταναλώνει, αναμένεται να βαρύνει καθοριστικά στις αποφάσεις που θα ληφθούν σήμερα στις Βρυξέλλες. Όσο και αν θέλει να εμφανίσει ενιαίο μέτωπο, η Ε.Ε. παραμένει διχασμένη, με τη Βρετανία, την Πολωνία, τη Σουηδία και τις χώρες τις Βαλτικής να ζητούν την επιβολή κυρώσεων και χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία να αντιτίθενται στην απομόνωση της Ρωσίας. «Η Μόσχα αξίζει να δεχθεί κριτική, αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός πως η ασφάλεια και η σταθερότητα στην Ευρώπη μπορεί να επιτευχθούν μόνο μαζί και όχι εναντίον της Ρωσίας», δήλωσε χθες χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών ΦρανκΒάλτερ Στάινμαγιερ.

Έχουν το πάνω χέρι

Η Μόσχα παρακολουθεί τα τεκταινόμενα γνωρίζοντας καλά πως έχει το πάνω χέρι. Ο πρόεδρος Μεντβέντεφ δήλωσε χθες πως η χώρα του δεν επιθυμεί την αντιπαράθεση με τη Δύση, αλλά θα απαντά στις επιθέσεις και δεν πρόκειται να αναιρέσει την απόφαση αναγνώρισης της ανεξαρτησίας της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας- προτίθεται μάλιστα να τους παράσχει στρατιωτική βοήθεια. «Η Ε.Ε. δεν είναι σε θέση να εκδιώξει τη Ρωσία από πουθενά», σχολίασε δηκτικά από την πλευρά του ο Ρώσος πρέσβης στην Ε.Ε., Βλαντίμιρ Τσχιζόφ. Βέβαιος πως η Ευρώπη θα κοιτάξει πρωτίστως το συμφέρον της εμφανίστηκε και ο Βλαντίμιρ Πούτιν, εμμένοντας στο μπαράζ των συνεντεύξεων καθώς και στις κατηγορίες ότι εγκέφαλος της κρίσης στον Καύκασο ήταν η Ουάσιγκτον. Οι σχέσεις ΜόσχαςΟυάσιγκτον αναμένεται να δοκιμαστούν ακόμα εντονότερα από αύριο λόγω της επίσκεψης του Αμερικανού αντιπροέδρου, Ντικ Τσέινι, στη Γεωργία, το Αζερμπαϊτζάν και την Ουκρανία. Είναι η πρώτη επίσκεψη του Τσέινι- από τους σφοδρότερους επικριτές της Μόσχας- στις τρεις αυτές χώρες.

Ελεγχόμενη κρίση

Η κρίση την οποία διέρχονται, από την άλλη πλευρά, οι σχέσεις Ρωσίας- Ευρώπης, είναι εκ των πραγμάτων ελεγχόμενη. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν το υπενθύμισε χθες και με έναν άλλον τρόπο: δηλώνοντας ότι ο πετρελαιαγωγός που θα συνδέσει την Ανατολική Σιβηρία με τον Ειρηνικό Ωκεανό, ο πρώτος πετρελαιαγωγός της Μόσχας προς την Ασία, πρέπει να ολοκληρωθεί χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις. Ήταν μια έμμεση προειδοποίηση προς την Ε.Ε., ότι η Μόσχα μπορεί κάλλιστα και σκοπεύει να περιορίσει τη δική της ενεργειακή εξάρτηση - μέσω της πώλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου- από αυτήν.

«Η Τιφλίδα φέρεται να είχε σχεδιάσει την κατάληψη της Νότιας Οσετίας»

Η Τιφλίδα είχε εκπονήσει λεπτομερή σχέδια για την κατάληψη της Νότιας Οσετίας· οι σφαγές στο Τσχινβάλι, την πρωτεύουσα της επαρχίας, άρχισαν προτού εισέλθουν τα ρωσικά άρματα μάχης στη σήραγγα του Ρόκι, που συνδέει τη Ρωσία με τη Γεωργία· υπάρχει μάλιστα πιθανότητα να διαπράχθηκαν στη Νότια Οσετία από τις γεωργιανές δυνάμεις εγκλήματα πολέμου, μιας και έχουν καταγραφεί επιθέσεις εναντίον ανύποπτων πολιτών ενόσω αυτοί κοιμούνταν. Αυτά υποστήριξε το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», επικαλούμενο εκθέσεις στρατιωτικών παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), έγγραφα που περιήλθαν με «ανεπίσημο τρόπο» στην κατοχή της γερμανικής κυβέρνησης. Το δημοσίευμα έπεσε σαν βόμβα, σε μια περίοδο που η Μόσχα δέχεται έντονη κριτική για την αντίδρασή της στη γεωργιανή επίθεση- εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ στη Βιέννη, ωστόσο, διέψευσε ότι ο Οργανισμός κυκλοφόρησε παρόμοια έγγραφα. «Ό,τι και αν λέει ο κόσμος, το δίκαιο είναι με το μέρος μας. Συμπεριφερθήκαμε απολύτως ηθικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο», επέμεινε χθες ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντίμιρ Πούτιν.

(Από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, 01/09/2008)