Περαιτέρω διευκολύνσεις προς τους Δήμους ώστε να συνάψουν δημόσια σύμβαση και να επωφεληθούν από τη δράση του Πράσινου Ταμείου:

«Επιχειρησιακό σχέδιο για την εξασφάλιση κοινοχρήστων και κοινωφελών χώρων-Ε.Σ.Ε.Κ.Κ.» δυνάμει της πρόσκλησης που δημοσιεύθηκε το 2021, αποφάσισε ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο του Πράσινου Ταμείου που συνεδρίασε χθες (20/12/2023) υπό την προεδρία του Προέδρου του Δ.Σ. κ. Γιάννη Ανδρουλάκη.

Συγκεκριμένα, το Δ.Σ. αποφάσισε:

  • Την παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας συμβασιοποίησης της δράσης ενταγμένων προτάσεων στην με αρ. πρωτ. 4559/28-06-2021 και κωδικό πρόσκλησης Ε.Σ. 2021 για τη δράση: «Επιχειρησιακό σχέδιο για την εξασφάλιση κοινοχρήστων και κοινωφελών χώρων-Ε.Σ.Ε.Κ.Κ.» του Πράσινου Ταμείου, μέχρι την 29-07-2024 προκειμένου οι εκπρόθεσμοι Δήμοι να έχουν τη δυνατότητα να συμβασιοποιήσουν την δράση και να μην απενταχθούν. Πέραν της 29-07-2024 ουδεμία άλλη παράταση θα δοθεί επιπλέον του αρχικού δωδεκαμήνου από την ημερομηνία ένταξης του κάθε δικαιούχου.
  • Τα δικαιολογητικά 4 «Αντίγραφα τιμολογίων αναδόχου, νόμιμο εγκεκριμένο χρηματικό ένταλμα πληρωμής (Χ.Ε.) με ΚΗΜΔΗΣ & ΔΙΑΥΓΕΙΑ και βεβαίωση ότι το πρωτότυπο τιμολόγιο τηρείται στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου.» και 5 «Ασφαλιστική ενημερότητα του Δήμου σε ισχύ για είσπραξη εκκαθαρισμένων απαιτήσεων από Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ. κ.λ.π.» που αναφέρονται στην ενότητα 9 του οδηγού διαχείρισης της δράσης «Επιχειρησιακό σχέδιο για την εξασφάλιση κοινοχρήστων και κοινωφελών χώρων-Ε.Σ.Ε.Κ.Κ.» δεν είναι κατ΄ αρχήν απαραίτητα για την ηλεκτρονική υποβολή των δικαιολογητικών πληρωμής από τον Δήμο, αλλά υποβάλλονται μετά τον έλεγχο από την υπηρεσία του Πράσινου Ταμείου των λοιπών προαναφερόμενων στοιχείων της ενότητας 9 του οδηγού.

Μέχρι σήμερα από τους 192 Δήμους, οι οποίοι έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, μόνο 121 έχουν ενημερώσει το Πράσινο Ταμείο για την συμβασιοποίηση της δράσης. Τόσο η επτάμηνη παράταση όσο και η δυνατότητα να μην υποβληθούν τα ανωτέρω δικαιολογητικά ηλεκτρονικά σε πρώτη φάση (αλλά όταν θα ελεγχθεί ο σχετικός φάκελος) αποφασίστηκαν προκειμένου η ολοκλήρωση του Επιχειρησιακού Σχεδίου για την εξασφάλιση των Κοινόχρηστων και Κοινωφελών χώρων να γίνει από τους περισσότερους Δήμους της χώρας που δικαιούνται χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο.