Παρότι έχει ολοκληρωθεί η αδειοδότηση και οι πρόδρομες εργασίες, συνεχίζει να βρίσκεται σε εκκρεμότητα η λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης για τη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της Elpedison στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, η οριστική απόφαση συνδέεται άμεσα με τις εξελίξεις στην εγχώρια αγορά ενέργειας αλλά και στο θεσμικό πλαίσιο που τη διέπει. Και αυτό διότι όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές

για να έχει νόημα και να είναι βιώσιμη η κατασκευή της νέας μονάδας αυτή κρίνεται ότι θα πρέπει να συνδυαστεί με σύστημα CCS για τη διακράτηση διοξειδίου του άνθρακα. Ωστόσο αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σαφές πλαίσιο αλλά ούτε και κίνητρα για την κατασκευή τέτοιων υποδομών. Μέχρις ότου λοιπόν ξεκαθαρίσει το τοπίο, η Elpedison θα τηρεί στάση αναμονής για την νέα μονάδα. 

Υπενθυμίζεται ότι η νέα μονάδα προβλέπεται να έχει ισχύ 826MWκαι η κατασκευή της συνδέεται επιπλέον με το πρότζεκτ δημιουργίας νέου FSRU στη θαλάσσια περιοχή του Θερμαϊκού Κόλπου και συγκεκριμένα σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τον προβλήτα 6 του Λιμένα της Θεσσαλονίκης, που προωθεί η Elpedison.

Πέραν της κατασκευής της νέας μονάδας η Elpedison, ολοκλήρωσε την αναβάθμιση της υφιστάμενης μονάδας ηλεκτρισμού που λειτουργεί από το 2006 στην Θεσσαλονίκη, ούτως ώστε να μπορεί αυτή να είναι πιο ευέλικτη και να μπορεί να "αναβοσβήνει" ανάλογα με τις ανάγκες του ηλεκτρικού συστήματος σε συνθήκες αυξημένης διείσδυσης των ΑΠΕ. Μετά την αναβάθμιση η ισχύς της μονάδας της Θεσσαλονίκης αυξήθηκε στα 430MW από 408MW προηγούμενα. Σημειώνεται ότι ανάλογη αναβάθμιση έχει δρομολογηθεί και για την έτερη μονάδα της Elpedison στη Θίσβη, με ισχύ 420MW.

 

*από capital.gr