Η ενεργειακή εταιρεία των ΗΑΕ Masdar υπέγραψε συμφωνία με την κυβέρνηση του Ουζμπεκιστάν για την ανάπτυξη αιολικού πάρκου ισχύος 2000 MW. Η νέα συμφωνία περιλαμβάνει επίσης την ανάπτυξη 1150 MWh χωρητικότητας αποθήκευσης ενέργειας μπαταρίας σε πέντε έργα Masdar στη χώρα. Η συμφωνία ανεβάζει τη συνολική επένδυση της Masdar στο Ουζμπεκιστάν σε περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η συμφωνία υπογράφηκε στο περιθώριο μιας τελετής που σηματοδοτεί τη σύνδεση 1400 MW έργων καθαρής ενέργειας της Masdar στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας του Ουζμπεκιστάν.

Τα έργα που συνδέονται με το δίκτυο περιλαμβάνουν το αιολικό πάρκο Zarafshan 500 MW και τρία ηλιακά έργα που βρίσκονται στο Jizzakh, τη Samarkand και το Sherabad, τα οποία αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο πρόγραμμα ηλιακής ανάπτυξης στην περιοχή.

Στην τελετή σύνδεσης παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν Shavkat Mirziyoyev και ο διευθύνων σύμβουλος της Masdar, Mohamed Jameel Al Ramahi.

Ο Al Ramahi είπε: «Το Ουζμπεκιστάν είναι ένας βασικός στρατηγικός προορισμός για το Masdar και είμαστε υπερήφανοι που επεκτείνουμε την ήδη ενεργή συνεισφορά μας στην επίτευξη των στόχων καθαρής ενέργειας της χώρας. Η σύνδεση αυτών των σπουδαίων έργων καταδεικνύει τη μακροπρόθεσμη δέσμευσή μας στο Ουζμπεκιστάν και την ικανότητά μας να επιταχύνουμε τα έργα, μεταφέροντάς τα από την έναρξη έως την υλοποίηση».