Πλειστηριασμοί: Η ΕΝΚΛΩ και τα Άλλα "Βαριά" Βιομηχανικά Σφυριά του 2024

Πλειστηριασμοί: Η ΕΝΚΛΩ και τα Άλλα Βαριά Βιομηχανικά Σφυριά του 2024
της Ελευθερίας Πιπεροπούλου
Παρ, 29 Δεκεμβρίου 2023 - 18:40

Μια νέα περίοδος πλειστηριασμών έχει ξεκινήσει για την -πτωχευμένη από το 2012- "Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία Α.Ε. (ΕΝΚΛΩ)”, μετά από μια σειρά "άγονους” πλειστηριασμούς του παρελθόντος

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο βγήκε στο σφυρί και άλλαξε χέρια ένα αγροτεμάχιο της ΕΝΚΛΩ στην Αλεξανδρούπολη, με επισπεύδουσα τη σύνδικο πτώχευσης. Το εν λόγω αγροτεμάχιο είχε αποκτηθεί το 2001 από την εταιρεία, με την προηγούμενη επωνυμία της, "Κλωστήρια Ναούσης”, διά απορροφήσεως της εταιρείας "Κλωστήρια Όττο Έβρος ΑΒΕΕ”. Το ακίνητο κατακυρώθηκε μόλις ένα ευρώ υψηλότερα από την τιμή πρώτης προσφοράς, στις 79.751 ευρώ.

Ωστόσο, χθες, αναρτήθηκε ένα νέο "βαρύ” σφυρί για τις 2 Φεβρουαρίου 2024, με επισπεύδουσα επίσης τη σύνδικο πτώχευσης. Η τιμή πρώτης προσφοράς διαμορφώνεται στα 3.903.150 ευρώ, που είναι η μέση τιμή των εκτιμήσεων της αγοραίας αξίας των δύο πιστοποιημένων εκτιμητών. Το σφυρί αφορά το σύνολο του παραγωγικού ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού της βιομηχανικής μονάδας παραγωγής νήματος του εργοστασίου πρώην Κλωστήρια Μαρώνειας, που βρίσκεται στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής και ανήκει στην πτωχευμένη Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία Α.Ε.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του ενός εκτιμητή, η βιομηχανική μονάδα των πρώην Κλωστηρίων Μαρωνείας και στη συνέχεια της "Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία Α.Ε.” δραστηριοποιούνταν στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας με παραγόμενα προϊόντα νήματα τύπου compact, από το 2000 που πρωτολειτούργησε ως πρότυπη μονάδα και μέχρι το 2010 περίπου που σταμάτησε. Έκτοτε παραμένει εκτός λειτουργίας φυλασσόμενη και διατηρούμενη σε πολύ καλή κατάσταση.

Ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας στην Ελλάδα εμφάνισε σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης κατά τις δεκαετίες του ’60 και ’70, περίοδο κατά την οποία διατηρούσε ισχυρή θέση στην εγχώρια μεταποίηση. Έκτοτε, εισήλθε σε περίοδο ύφεσης, με σημαντική μείωση της εγχώριας παραγωγής και των επενδυτικών δραστηριοτήτων, με συνέπεια να οδηγηθεί σε συρρίκνωση και πολλές κλωστοϋφαντουργικές μονάδες να αναστείλουν ολοσχερώς τις εργασίες τους. Η παγκοσμιοποίηση και ο έντονος και αθέμιτος ανταγωνισμός από ασιατικές χώρες με χαμηλότερα κόστη εργασίας δημιούργησαν πολλά προβλήματα στον κλάδο, ενώ η οικονομική κρίση της Ελλάδας, επιδείνωσε δραματικά την κατάσταση.

Η ΕΝΚΛΩ δεν είναι η μόνη ελληνική βιομηχανία που, λόγω σοβαρών προβλημάτων, είναι αντιμέτωπη με την περιπέτεια του σφυριού. Μια σειρά από άλλες, άλλοτε κραταιές βιομηχανίες έχουν βρεθεί στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, με ορισμένα ακίνητα να έχουν ήδη αλλάξει χέρια, αναζητώντας μια δεύτερη ευκαιρία, και άλλα να μένουν εδώ και καιρό στα… αζήτητα.

Alfa Wood Πίνδος
Μόνιμος θαμώνας της πλατφόρμας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών τείνουν να γίνουν οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Alfa Wood Πίνδος στα Γρεβενά. Η εταιρεία αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια προβλήματα, με τον ορκωτό ελεγκτή να κάνει λόγο για "ουσιώδη αβεβαιότητα” σε σχέση με τη συνέχιση της δραστηριότητάς της. Κατά τη χρήση 2021, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας διαμορφωνόταν σε 530 χιλ. ευρώ, από 4,2 εκατ. ευρώ το 2020, ενώ η εταιρεία εμφάνιζε καθαρές ζημιές 1,3 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 3,4 εκατ. της χρήσης 2020.

Έτσι, εις βάρος της Alfa Wood Πίνδος έχει προγραμματιστεί πλειστηριασμός για ακίνητο κατασκευασμένο σε αγροτεμάχιο έκτασης 107.646 τ.μ., που βρίσκεται στη θέση "Μάγουλα” της κτηματικής περιφέρειας Μαυραναίων. Εντός του παραπάνω αγροτεμαχίου έχουν κατασκευαστεί τη χρονική περίοδο 1978-2010 διάφορα κτίσματα και βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Ειδικότερα, οι εγκαταστάσεις της εταιρείας αποτελούνται από 34 κτίρια συνολικού εμβαδού 27.764,98 τ.μ.  Επιπλέον, όπως αναφέρεται στην έκθεση του εκτιμητή, στο ακίνητο υπάρχουν και αρκετά αυθαίρετα κτίσματα.

Το σφυρί για το βιομηχανικό ακίνητο στα Γρεβενά αναμένεται να χτυπήσει -για πολλοστή φορά- στις 24 Ιανουαρίου 2024, με την τιμή εκκίνησης να έχει συρρικνωθεί στα 13.279.066 ευρώ, πολύ μειωμένη σε σχέση με την αρχική τιμή των 27,019 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2019. Σύμφωνα με νεότερες εκθέσεις εκτίμησης, τα 5.820.000 ευρώ αφορούν τα ακίνητα και τα 7.459.066,53 ευρώ τον μηχανολογικό εξοπλισμό. 

"Μπριτάννια”
Ένα ιστορικό ακίνητο που έχει προγραμματιστεί να βγει σε πλειστηριασμό το 2024 είναι οι εγκαταστάσεις του εργοστασίου της "Μπριτάννια”, στη Νέα Φιλαδέλφεια, πολύ κοντά στο γήπεδο "OPAP Arena”. Ο πλειστηριασμός, που στρέφεται εις βάρος της "Όμικρον Κύκλος Real Estate Development Κτηματική Τουριστική και Ξενοδοχειακή Ανώνυμη Εταιρεία”, έχει προγραμματιστεί για τις 21 Φεβρουαρίου 2024, με τιμή πρώτης προσφοράς τα 3.354.000 ευρώ. 

Όπως αναφέρεται σε οικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύονται στο ΓΕΜΗ, η συγκεκριμένη εταιρεία ιδρύθηκε το 2005 με σκοπό την απόκτηση, ανέγερση, διαχείριση και αξιοποίηση πάσης φύσεως ακινήτων. Η εταιρεία είναι μέλος του Ομίλου της Όμικρον Κύκλος Ένα Γενική Συμμετοχική Α.Ε. (πρώην Sciens Διεθνής Συμμετοχών Α.Ε.), η οποία κατά την 31.12.2021 συμμετείχε στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας με ποσοστό 100%. Η εταιρεία αποκτήθηκε από την Όμικρον Κύκλος Ένα Συμμετοχική Α.Ε. το 2010. Όπως αναφερόταν στις οικονομικές καταστάσεις του 2021, η εταιρεία βρισκόταν "στη διαδικασία εξεύρεσης πιθανών αγοραστών ή μισθωτών για το ακίνητο που βρίσκεται στην ιδιοκτησία της, με σκοπό τη βελτίωση των αποτελεσμάτων της στα επόμενα έτη”.

Το σφυρί αφορά συγκεκριμένα ένα ακίνητο, μετά των επ' αυτού υφισταμένων κτισμάτων, το οποίο ευρίσκεται στον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας Αττικής, στη θέση "Ποδάρες ή Ποδαράδες ή Γκουραμάδες Τουραλη”. Επί του γηπέδου, κειμένου κατά τον αρχικό τίτλο κτήσεως επί της οδού Λυκούργου αρ. 80 και εκτός του εγκεκριμένου της πόλεως Νέας Φιλαδέλφειας, υφίσταται, σύμφωνα με τον αρχικό τίτλο κτήσεως, ένα βιομηχανοστάσιο, το οποίο αποτελείται από το κυρίως ισόγειο βιομηχανικό κτίριο, επιφάνειας 4.800 τ.μ., μετά των υπογείων χώρων του, επιφάνειας 1.200 τ.μ. Επίσης υφίσταται ένα μηχανουργείο (μονώροφο παλαιό κτίσμα), επιφάνειας 430 τ.μ., ένα κτίριο λεβητοστασίου, επιφάνειας 110 τ.μ., ένα ισόγειο κτίριο πρατηρίου, επιφάνειας 30 τ.μ., και ένα φυλάκιο (οικίσκος φύλακα), επιφάνειας 50 τ.μ., ήτοι η συνολική επιφάνεια των κτισμάτων είναι 6.620 τ.μ. 

Το κτίριο αποτελείται από έναν μεγάλο κύριο χώρο με δύο μικρά κατ' επέκταση τμήματα ισογείου, ένα τμήμα Α' ορόφου και τμήματα υπογείου. Στο υπόγειο και στον όροφο υπήρχαν βοηθητικοί χώροι και στο ισόγειο ήταν οι χώροι παραγωγής του πρώην εργοστασίου. Όλες οι επιφάνειες είναι ενιαίες, μεγάλου μεγέθους, ιδιαίτερα αυτές του ισογείου. Το κτίριο σήμερα είναι κενό και χρήζει ανακατασκευής εφόσον αποφασιστεί η επαναχρησιμοποίηση του. Επίσης στον ακάλυπτο υπάρχει καμινάδα η οποία βρίσκεται σε καλή κατάσταση και είναι διατηρητέα. 

Τα συμβόλαια ιδιοκτησίας εμφανίζουν το οικόπεδο 11.034,49 τ.μ. Μεταγενέστερα της αγοράς ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες έγκρισης της πολεοδομικής μελέτης στην περιοχή και κατόπιν ρυμοτομήσεων, προσκυρώσεων, τακτοποιήσεων, καθορισμού οριογραμμών ρέματος και ρυμοτομικών γραμμών, το απομένον οικόπεδο έχει τελική επιφάνεια 6.980,31 τ.μ.

Komotex
Άλλη μια βιομηχανία της Βόρειας Ελλάδας που βρίσκεται αντιμέτωπη με την περιπέτεια των πλειστηριασμών είναι η Komoteχ Α.Ε. - Βιομηχανία Εσωρούχων Συμμετοχών.

Ο πλειστηριασμός, που έχει προγραμματιστεί για τις 24 Ιανουαρίου 2024 κι έχει τιμή εκκίνησης το 1,99 εκατ. ευρώ, αφορά ένα ακίνητο που βρίσκεται στο Εύμοιρο της ΒΙΟ.ΠΕ. Ξάνθης και συγκεκριμένα τέσσερα γεωτεμάχια, τα οποία έχουν συνενωθεί με κτίσματα και υποδομές και αποτελούν ένα ενιαίο βιομηχανικό συγκρότημα που έχει συνολική έκταση 23.862 τ.μ. Στο παραπάνω γεωτεμάχιο υφίστανται:

- ένα βιομηχανικό κτίσμα από μπετόν με συνολική δόμηση ανωδομής 14.239 τ.μ. και κάλυψης 11.443,64 τ.μ., με υπόγειο 6.641,14 τ.μ., που κτίσθηκε τμηματικά από το 1972 έως το 1999 και περιλαμβάνει ισόγειο 11.443,64 τ.μ., όροφο 2.849,41 τ.μ. και υπόγειο 6.641,14 τ.μ. Tο ισόγειο περιλαμβάνει χώρο γραφείων, χώρο παραγωγής, κοπτήριο, αποθήκη, ραφεία, λέβητα, χημείο, χώρο ποιοτικού ελέγχου, ο όροφος περιλαμβάνει αποθήκη ετοίμων υφασμάτων και το υπόγειο περιλαμβάνει αποθήκες βοηθητικών υλών, νημάτων τυπογραφείο, πλεκτήριο και 

- μια ξεχωριστή μικρή ισόγεια αποθήκη ανταλλακτικών από μπετόν.

Σημειώνεται ότι στην έκθεση του ανεξάρτητου Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή για τις οικονομικές καταστάσεις του 2021, γινόταν λόγος για "ουσιώδη αβεβαιότητα που σχετίζεται με τη συνέχιση της δραστηριότητας” της εταιρείας, κάνοντας αναφορά σε "προβλήματα λειτουργίας, λόγω του γεγονότος ότι δύο από τους κυριότερους πελάτες της, τη χρήση 2017, τέθηκαν σε καθεστώς πτώχευσης”. Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις, η εταιρεία εμφάνισε το 2021 κύκλο εργασιών 4,2 εκατ. ευρώ, από 6,1 εκατ. το 2020, και καθαρές ζημίες 181 χιλ. ευρώ, έναντι κερδών 32 χιλ. του 2020.

ΕΝΙΜΕΞ
Με το σφυρί θα βρεθεί εκ νέου αντιμέτωπη το 2024 και η ΕΝΙΜΕΞ, που δραστηριοποιείται στον σχεδιασμό και την κατασκευή βαλβίδων, συστημάτων μέτρησης και ρύθμισης, μετρητών αερίου και πακέτων CNG για εφαρμογές πετρελαίου και αερίου. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της, η εταιρεία ιδρύθηκε το 1996 "ως ο μοναδικός κατασκευαστής στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο που σχεδίαζε και παρήγαγε σφαιρικές βαλβίδες, βαλβίδες βύσματος, σταθμούς μείωσης και μέτρησης αερίου και μετρητές αερίου”.

Η εταιρεία φαίνεται ότι αντιμετωπίζει εδώ και καιρό οικονομικά προβλήματα, ενώ στο ΓΕΜΗ υπάρχει και μια απόφαση του Πρωτοδικείου Κιλκίς, περί ανοίγματος διαδικασίας εξυγίανσης. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι τελευταίες οικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύονται στο ΓΕΜΗ αφορούν τη χρήση 2012, όπου η εταιρεία εμφάνισε κύκλο εργασιών 6 εκατ. ευρώ, έναντι 7,98 εκατ. ευρώ το 2011, και καθαρές ζημίες 2,97 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 5,14 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης, καθώς και συνολικές υποχρεώσεις 19,4 εκατ. ευρώ.

Ο πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για τις 8 Μαΐου 2024, έχει επισπεύδουσα την Εθνική Τράπεζα και τιμή πρώτης προσφοράς τις 598 χιλ. ευρώ. Το σφυρί αφορά ένα γήπεδο εμβαδού 4.599 τ.μ., που βρίσκεται στην κτηματική περιοχή Κοινότητας Σταυροχωρίου, της Δημοτικής Ενότητας και Δήμου Κιλκίς, εντός της Βιομηχανικής Περιοχής Κιλκίς. Εντός του αγροτεμαχίου έχει ανεγερθεί βιομηχανικός χώρος, εμβαδού 1.592 τ.μ. Το συγκεκριμένο ακίνητο είχε αναμετρηθεί για πρώτη φορά με το σφυρί στις 13 Δεκεμβρίου, με την ίδια τιμή εκκίνησης, χωρίς, ωστόσο, να βρεθεί ενδιαφερόμενος. Την ίδια μέρα, διενεργήθηκαν άλλοι τρεις πλειστηριασμοί εις βάρος της εταιρείας, που επίσης κηρύχθηκαν άγονοι.

(από capital.gr)