Αγριο Παιχνίδι με το Πετρέλαιο, το Έριξε στα 105,46 δολ. – Στα ύψη το $

Οχι... δεν άλλαξε τίποτε ή σχεδόν τίποτε. Απλώς η κερδοσκοπία στα μελλοντικά συμβόλαια αργού πετρελαίου που είχε εκτινάξει την τιμή του πετρελαίου, παρά την απουσία προβλημάτων στην προσφορά, τώρα της συμφέρει να κάνει την αντίθετη κίνηση, αποδεικνύοντας την ισχύ της στο οικονομικό σκηνικό.
Της Ζέζας Ζήκου
Τετ, 3 Σεπτεμβρίου 2008 - 10:05

Οχι... δεν άλλαξε τίποτε ή σχεδόν τίποτε. Απλώς η κερδοσκοπία στα μελλοντικά συμβόλαια αργού πετρελαίου που είχε εκτινάξει την τιμή του πετρελαίου, παρά την απουσία προβλημάτων στην προσφορά, τώρα της συμφέρει να κάνει την αντίθετη κίνηση, αποδεικνύοντας την ισχύ της στο οικονομικό σκηνικό.

Τα κερδοσκοπικά κεφάλαια και τα πετροδολάρια εξακολουθούν να ρευστοποιούν τα τεράστια κέρδη τους. Η ρευστοποίηση αυτή πήρε νέες διαστάσεις εκ μέρους των κερδοσκόπων χτες, κάνοντας πλέον λόγο για άγριο παιχνίδι!!! Η τιμή του αργού πετρελαίου στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων NYMEX της Νέας Υόρκης, αφού υποχώρησε ραγδαία κατά τη διάρκεια των συναλλαγών στα 105,46 δολάρια το βαρέλι, σταθεροποιήθηκε μετριάζοντας τη μεγάλη πτώση.

Οντως, πρόκειται για θεαματική πτώση από την Παρασκευή 11 Ιουλίου, όταν το αργό πετρέλαιο είχε εκτιναχθεί στα ιστορικά επίπεδα όλων των εποχών, στα 147,27 δολάρια το βαρέλι.

Αμεση ήταν και χτες η επίδραση της βουτιάς του πετρελαίου στο δολάριο. Με συνέπεια το αμερικανικό νόμισμα να εκτιναχθεί στα υψηλότερα επίπεδα επτά μηνών έναντι του ευρώ. Να σημειωθεί ότι τον Αύγουστο το δολάριο κατέγραψε ανατίμηση που ξεπέρασε το 5% και που αποτελεί τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση του αμερικανικού νομίσματος έναντι του ευρώ από τη γέννηση του ευρωνομίσματος το 1999.

Να θυμίσω ότι το δολάριο είχε καταρρεύσει την Τρίτη 15 Ιουλίου στο ιστορικό ναδίρ των 1,6038 δολαρίων ανά ευρώ, όταν είχαν κορυφωθεί οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και οι κραδασμοί από την τρελή πορεία των τιμών του πετρελαίου και των τροφίμων παράλληλα με τον πληθωριστικό εφιάλτη που διαβρώνει ταχύτατα το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών και την πιστωτική κρίση που εξελίσσεται σε εφιάλτη για το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ και της Ευρώπης, παρασύροντας στα πρόθυρα της ύφεσης τη γερμανική οικονομία.

Φυσικά στις ΗΠΑ, ο Μπαράκ Ομπάμα έχει ζητήσει ευθύνες από την πετρελαιοβιομηχανία και προτίθεται να αυξήσει τη φορολογία. Το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε σχέδιο νόμου που εμποδίζει την κυβέρνηση να ενισχύσει τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου της χώρας και συζητεί άλλο που δίνει δυνατότητα στις αμερικανικές εισαγγελικές αρχές να παραπέμπουν τις κυβερνήσεις των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ για χειραγώγηση της αγοράς.

Οσοι θεωρούν τους κερδοσκόπους υπεύθυνους, επισημαίνουν την ανάδειξη του πετρελαίου και των άλλων πρώτων υλών ως δημοφιλών επενδυτικών προϊόντων. Ο αριθμός των συναλλαγών στις προθεσμιακές αγορές πετρελαίου της Νέας Υόρκης έχει σχεδόν τριπλασιαστεί από το 2004, όπως άλλωστε και η τιμή του προϊόντος την ίδια περίοδο. Ωστόσο, το ίδιο συμβαίνει και με αρκετές πρώτες ύλες που δεν τίθενται προς διαπραγμάτευση σε κανένα χρηματιστήριο, επομένως οι κερδοσκόποι πολύ πιο δύσκολα μπορούν να επενδύσουν σε αυτές. Η Deutsche Bank υπολογίζει ότι η τιμή του καδμίου, σπάνιου μετάλλου, έχει αυξηθεί με ρυθμούς διπλάσιους από εκείνους του πετρελαίου από το 2001. Στο ρύζι, η διαφορά είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Οι κερδοσκόποι παίζουν σημαντικό ρόλο στον καθορισμό των τιμών στις πρώτες ύλες. Ωστόσο, αυτό γίνεται βάσει των προσδοκιών για τις μελλοντικές τάσεις της προσφοράς και της ζήτησης. Αν με κάποιο τρόπο κατόρθωναν να ωθήσουν τις τιμές σε αδικαιολόγητα ύψη, τότε η ζήτηση θα συρρικνωνόταν, αφήνοντας σωρεία βαρελιών χωρίς παραλήπτη.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι πως οι κερδοσκόποι δεν αγοράζουν, ούτε πωλούν πραγματικό πετρέλαιο. Αντιθέτως, αγοράζουν μελλοντικά συμβόλαια και δικαιώματα προαίρεσης, που τα διευθετούν με πληρωμή σε ρευστό, σε συγκεκριμένη ημερομηνία. Ετσι, δεν επηρεάζουν την τιμή του πετρελαίου, όπως τα στοιχήματα για την έκβαση ενός ποδοσφαιρικού αγώνα δεν επηρεάζουν το αποτέλεσμα.

n Ούτε η ραγδαία επιβράδυνση των οικονομιών της Ευρωζώνης και της Bρετανίας, ούτε η ανησυχητική εικόνα που εξακολουθεί να αναδίδει ο τομέας της βιομηχανικής δραστηριότητας σε εθνικό επίπεδο στις HΠA, θορύβησαν τους επενδυτές που έσπευσαν να αγοράσουν τις πλέον επικίνδυνες μετοχές. Ούτε καν η προειδοποίηση έγκυρου αναλυτή ότι το τρίτο τρίμηνο θα είναι «ένα τρίμηνο που θα εύχονται να ξεχάσουν» οι επενδυτικές τράπεζες της Wall Street, φάνηκε να αγνοείται...

Στα χρηματιστήρια της Ευρώπης έγιναν ανάρπαστες οι μετοχές των τραπεζών και των λοιπών ευάλωτων τομέων!!!

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 03/09/2008)