Σε ναδίρ πενταμήνου ώθησε χθες τις τιμές του «μαύρου χρυσού» το χωρίς σημαντικές καταστροφές πέρασμα του τυφώνα «Γουσταύος» από τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στον Κόλπο του Μεξικού, πυροδοτώντας υποχώρηση και στις τιμές άλλων πρώτων υλών στις διεθνείς αγορές. Η κατακόρυφη πτώση συνδυάστηκε με υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου στα χαμηλά επταμήνου, καθώς αποδυνάμωσε τις προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων εκτός των ΗΠΑ

Σε ναδίρ πενταμήνου ώθησε χθες τις τιμές του «μαύρου χρυσού» το χωρίς σημαντικές καταστροφές πέρασμα του τυφώνα «Γουσταύος» από τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στον Κόλπο του Μεξικού, πυροδοτώντας υποχώρηση και στις τιμές άλλων πρώτων υλών στις διεθνείς αγορές. Η κατακόρυφη πτώση συνδυάστηκε με υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου στα χαμηλά επταμήνου, ενώ τα αμερικανικά χρηματιστήρια κινήθηκαν έντονα ανοδικά, αντιστρέφοντας τις απώλειες της προηγούμενης συνεδρίασης. Ο δείκτης Dow Jones κατέγραφε το απόγευμα κέρδη 1,48%, στις 11.713,88 μονάδες, ενώ ο Standard & Poor’s 0,31%, στις 1.286,85, και ο Nasdaq Composite 0,25%, στις 2.373,45 μονάδες.

Η τιμή του αργού στην αγορά της Νέας Υόρκης υποχώρησε στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης ώς και στα 105,46 δολάρια το βαρέλι, τιμή κατά 10 δολάρια χαμηλότερη από το κλείσιμο της προηγούμενης συνεδρίασης. Εκείνη του Brent στο Λονδίνο έπεσε προς στιγμήν στα 104,14 δολάρια, για πρώτη φορά μετά τις 4 Απριλίου. Αμφότερες ανέκαμψαν αργότερα, όταν αναφορές έκαναν λόγο για νέες τροπικές καταιγίδες έξω από την περιοχή του Κόλπου του Μεξικού, παραμένοντας ωστόσο χαμηλότερα από τα 110 δολάρια το βαρέλι.

Στις λοιπές αγορές πρώτων υλών, η τιμή spot του χρυσού υποχωρούσε το απόγευμα κατά 4,1%, στα 801,10 δολάρια η ουγγιά, στην αγορά της Νέας Υόρκης, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τις 15 Αυγούστου. Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου έχει απολέσει 23% από το ιστορικό ρεκόρ των 1.032,70 δολαρίων, που κατέγραψε στις 17 Μαρτίου. Στο χρηματιστήριο μετάλλων του Λονδίνου, η τιμή του χαλκού υποχώρησε ώς και κατά 2,4%, στα 7.128 δολάρια ο μετρικός τόνος. Τα αποθέματα του βασικού μετάλλου, βάσει των υπολογισμών της αγοράς, έχουν αυξηθεί κατά 3,5%, στους 179.800 τόνους, ήτοι στα υψηλότερα επίπεδα από τις 21 Ιανουαρίου, καταδεικνύοντας επιβράδυνση της ζήτησης. Στο Σικάγο, η τιμή του καλαμποκιού υποχώρησε κατά 30 σεντς το μπούσελ –το ανώτατο επιτρεπτό όριο στην αγορά αυτή– ενώ πτώση 5,2% κατέγραψε και εκείνη της σόγιας. Οπως επισημαίνουν οι αναλυτές, «η κατακόρυφη πτώση των τιμών του αργού είναι ο παράγοντας που κρύβεται πίσω από την υποχώρηση στις τιμές των σιτηρών».

Η καταρράκωση των τιμών των πρώτων υλών κρίνεται ότι θα συνεχιστεί και το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Λειτουργεί, δε, καθησυχαστικά ως προς τους φόβους για τις επιπτώσεις του πληθωρισμού στην ανάπτυξη και στρέφει και πάλι το επενδυτικό ενδιαφέρον σε γνωστά πεδία, όπως η κάμψη της παγκόσμιας οικονομίας, η επιβράδυνση της ζήτησης πετρελαίου και η ενίσχυση του δολαρίου. Το τελευταίο κατέγραφε χθες κέρδη που διαμόρφωσαν την ισοτιμία του στα υψηλά επταμήνου έναντι του ευρώ, ενόψει της αυριανής συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια. Η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει το βασικό επιτόκιό της αμετάβλητο, στο 4,25%. Καθώς οι αγορές φαίνεται να αισιοδοξούν πως η νομισματική πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ θα βοηθήσει την αμερικανική οικονομία να παρουσιάσει καλύτερες επιδόσεις από την ευρωπαϊκή και την ασιατική, το δολάριο ενισχυόταν το απόγευμα κατά 0,7%, στο 1,4520 έναντι του ευρώ, έχοντας προηγουμένως φθάσει ώς και το 1,4467, στα υψηλότερα επίπεδα από τις 8 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με αναλυτή της Goldman Sachs, η υπέρβαση του φράγματος του 1,45 αφήνει να εννοηθεί ότι η ισοτιμία του αμερικανικού νομίσματος θα φθάσει ίσως και το 1,43 έναντι του ευρώ, επίπεδο που επετεύχθη για τελευταία φορά τον Δεκέμβριο.

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 03/09/2008)