Oυσιαστικά, από τον Αύγουστο του 2007, οι μετοχές εξακολουθούν να βρίσκονται σε πτωτική τάση (bear market), εν μέσω παρατεταμένης περιόδου αναθεωρήσεων των κερδών, καθώς η παγκόσμια οικονομία εισήλθε στο στάδιο απομόχλευσης των ισολογισμών και επιβράδυνσης της κατανάλωσης.

Oυσιαστικά, από τον Αύγουστο του 2007, οι μετοχές εξακολουθούν να βρίσκονται σε πτωτική τάση (bear market), εν μέσω παρατεταμένης περιόδου αναθεωρήσεων των κερδών, καθώς η παγκόσμια οικονομία εισήλθε στο στάδιο απομόχλευσης των ισολογισμών και επιβράδυνσης της κατανάλωσης. Η ιστορία δείχνει ότι οι μετοχές σημειώνουν σημαντική ανάκαμψη, που σηματοδοτεί και τη μεταστροφή της πτωτικής αγοράς σε ανοδική, λίγους μήνες προτού τα εταιρικά κέρδη σημειώσουν τα χαμηλότερα επίπεδά τους.

Αν και η περίοδος αυτή φαίνεται να απέχει ακόμη χρονικά, ωστόσο το βέβαιο είναι ότι ανοδικές περίοδοι σε πτωτικές αγορές είναι πάντα πιθανές και μπορούν να προκληθούν, π.χ., από την κάμψη της τιμής του πετρελαίου, από ανακοινώσεις εταιρικών κερδών υψηλοτέρων του αναμενομένου, από μεταβολές που οφείλονται σε τεχνικούς λόγους ή και όταν βελτιώνεται η επενδυτική ψυχολογία. Ετσι χθες, π.χ., καθώς ο εξασθενημένος κυκλώνας Γκούσταβ περνούσε από τον Κόλπο του Μεξικού χωρίς πρόκληση σοβαρών ζημιών και οι εταιρείες ετοιμάζονταν να θέσουν και πάλι σε λειτουργία τις εγκαταστάσεις τους, οι τιμές του μαύρου χρυσού υποχωρούσαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε μηνών, ενισχύοντας τα χρηματιστήρια. Τα στοιχεία από τους τελευταίους οκτώ ισχυρούς κυκλώνες στις ΗΠΑ καταδεικνύουν, εξάλλου, ότι μόνο στην περίπτωση του Ιβάν το 2004 επηρεάστηκαν οι τιμές, ενώ οι επιπτώσεις συνολικώς ήταν σημαντικότερες στο φυσικό αέριο παρά στο πετρέλαιο.

Η πρόσφατη διόρθωση των τιμών του πετρελαίου υπήρξε πάντως απόρροια των φόβων για επιβράδυνση των οικονομιών, της διαφαινόμενης μείωσης της αμερικανικής ζήτησης, της αύξησης της παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία και της ενίσχυσης του δολαρίου. Αν και τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς δικαιολογούν σήμερα επίπεδα πετρελαίου γύρω στα 85-100 δολάρια/βαρέλι, οι τιμές μάλλον θα παραμείνουν τριψήφιες μεσοπρόθεσμα, καθώς ο ΟΡΕC αναμένεται να αντιδράσει, μειώνοντας την παραγωγή σε περίπτωση που αυτές υποχωρήσουν κάτω από 100 δολάρια/βαρέλι. Παράλληλα η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου από την Κίνα (γύρω στο 6%) αναμένεται να αντισταθμίσει την πτώση κατά 2% της αντίστοιχης αμερικανικής, στηρίζοντας τις τιμές, ενώ η παγκόσμια αύξηση πετρελαίου αναμένεται να κυμανθεί σε 1%, τόσο το 2008 όσο και το 2009.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις, οι καιρικές συνθήκες και οι στρατηγικές του ΟΡΕC θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τις τιμές, ενώ συνολικά στον βαθμό που η πρόσφατη διόρθωση σχετίζεται με ανησυχίες για οικονομική επιβράδυνση, τότε η όποια ενίσχυση των μετοχικών αγορών θα είναι μάλλον προσωρινή, ενώ στον βαθμό που η πτώση διευρυνθεί σημαντικά η άνοδος των μετοχών θα μπορούσε να έχει ισχυρότερα θεμέλια.

(Από την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, 03/08/2008)