Άμεση η Εξάρτηση του Πληθωρισμού στην Ελλάδα από τις Διεθνείς Τιμές του Πετρελαίου

Άμεση η Εξάρτηση του Πληθωρισμού στην Ελλάδα από τις Διεθνείς Τιμές του Πετρελαίου
energia.gr
Τετ, 3 Σεπτεμβρίου 2008 - 12:45
Σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο γ' και κυρίως δ' τρίμηνο του 2008, σε επίπεδα κοντά στο 4%, προβλέπει η Εθνική Τράπεζα, ενώ εκτιμά ότι σε μέσα επίπεδα το τρέχον έτος ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα διαμορφωθεί στο 4,4%. Για το 2009 προβλέπεται η επιβράδυνσή του στο 3,9%. Σε ειδική έκθεση της Εθνικής Τράπεζας για τον πληθωρισμό τονίζεται όμως ότι ο δομικός πληθωρισμός θα αυξηθεί στο 4,2% στο δ' τρίμηνο του έτους

Σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο γ' και κυρίως δ' τρίμηνο του 2008, σε επίπεδα κοντά στο 4%, προβλέπει η Εθνική Τράπεζα, ενώ εκτιμά ότι σε μέσα επίπεδα το τρέχον έτος ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα διαμορφωθεί στο 4,4%. Για το 2009 προβλέπεται η επιβράδυνσή του στο 3,9%.

Σε ειδική έκθεση της Εθνικής Τράπεζας για τον πληθωρισμό τονίζεται όμως ότι ο δομικός πληθωρισμός θα αυξηθεί στο 4,2% στο δ' τρίμηνο του έτους και θα παραμείνει σε υψηλό επίπεδο (3,7% κατά μέσο όρο) για όλο το 2009. Οι πιέσεις στον δομικό πληθωρισμό, σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας, αποδίδονται στα δομικά προβλήματα της οικονομίας και τις εισαγόμενες πληθωριστικές πιέσεις οι οποίες πηγάζουν από τις ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες, που επηρεάζουν αντίστοιχα τις τιμές των τροφίμων.

Για την ανάπτυξη, η Εθνική Tράπεζα τονίζει ότι διατηρεί σταθερές τις αρχικές της εκτιμήσεις. Η άνοδος του ΑΕΠ αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,3% το 2008 και να επιβραδυνθεί στο 2,7% το 2009 σε σύγκριση με 1,4% και 1,0% αντιστοίχως για την ευρωζώνη.

Από την εμπειρική ανάλυση της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της ΕΤΕ προκύπτει ότι η αύξηση στον εγχώριο δομικό πληθωρισμό από μια ενδεχόμενη αύξηση των τιμών του πετρελαίου της τάξης του 10% είναι κατά 40% υψηλότερη στην Ελλάδα σε σύγκριση με την ευρωζώνη, ενώ οι πληθωριστικές επιδράσεις διαρκούν για σημαντικά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ως εκ τούτου, η αύξηση των τιμών του πετρελαίου κατά 42% σε ευρώ σε ετήσια βάση το τελευταίο εξάμηνο εκτιμάται ότι προσέθεσε 0,7 ποσοστιαίες μονάδες στον δομικό πληθωρισμό συγκριτικά με 0,4 στην ευρωζώνη. Ως εκ τούτου ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,7% στο β' τρίμηνο του έτους και αναμένεται να κορυφωθεί στο δ' τρίμηνο του 2008, οπότε εκτιμάται ότι θα υπερβεί το 4,2%, ενώ η διαφορά από τον αντίστοιχο πληθωρισμό της ευρωζώνης θα ξεπεράσει τις 1,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Η ανάλυση καταδεικνύει ότι η ισχύς και η διάρκεια των πληθωριστικών πιέσεων στην ελληνική οικονομία απορρέουν από τους ακόλουθους παράγοντες:

  • Την ισχυρή εγχώρια ζήτηση, η οποία αποτυπώνεται στο θετικό παραγωγικό κενό της ελληνικής οικονομίας (που συνίσταται από τη διαφορά του πραγματοποιηθέντος από τον δυνητικό ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης) και το οποίο ανερχόταν στις 1,4 ποσοστιαίες μονάδες κατά το 2007 σε σύγκριση με περίπου μηδέν στην ευρωζώνη.
  • Τον υψηλό βαθμό εξάρτησης της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας από τη χρήση πετρελαίου τόσο σε οικιακό όσο κυρίως σε επίπεδο βιομηχανικής παραγωγής.
  • Τις διαρθρωτικές ακαμψίες τόσο των αγορών προϊόντων και αγαθών όσο και της αγοράς εργασίας, οι οποίες ενισχύουν τη μετακύλιση των πληθωριστικών επιδράσεων στην οικονομία.

Σύγκριση ΟΟΣΑ και Ελλάδας τον Ιούλιο

Την 9η υψηλότερη θέση ως προς τον πληθωρισμό μεταξύ των 30 χωρών - μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) κατέλαβε η Ελλάδα τον περασμένο Ιούλιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Οργανισμός, στην Ελλάδα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε τον Ιούνιο με ρυθμό 4,9% (όπως και στη Σλοβακία και το Λουξεμβούργο) σε σχέση με τον Ιούνιο του 2007. Την ίδια περίοδο, ο μέσος πληθωρισμός στις χώρες του ΟΟΣΑ διαμορφώθηκε στο 4,8%.

Στην κατάταξη του ΟΟΣΑ την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Ισλανδία με πληθωρισμό 13,1%, η Τουρκία με 12,1%, η Τσεχία με 6,8% η Ουγγαρία με 6,7% το Βέλγιο και η Κορέα με 5,9%, το Μεξικό με 5,4%, οι ΗΠΑ με 5,6 και η Ισπανία με 5,3%.

Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο πληθωρισμός τον Ιούλιο στο σύνολο των 30 χωρών - μελών του ΟΟΣΑ σημείωσε αύξηση 2,3% και στην Ελλάδα 2,9%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, ο δείκτης τιμών τροφίμων στην Ελλάδα αυξήθηκε τον περασμένο Ιούλιο κατά 5,3% (σε σχέση με τον Ιούνιο του 2007) όταν σε μέσα επίπεδα στον ΟΟΣΑ η αντίστοιχη αύξηση ήταν της τάξης του 7,2%. Ο δείκτης ενεργειακών προϊόντων στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 21,7% ενώ σε μέσα επίπεδα στον ΟΟΣΑ αυξήθηκε κατά 22,5%.

(Από την εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ, 03/09/2008)