Κατάληψη Ελληνόκτητου Πλοίου από Πειρατές στο Ομάν- Επιβαίνει Έλληνας Ναυτικός

Κατάληψη Ελληνόκτητου Πλοίου από Πειρατές στο Ομάν- Επιβαίνει Έλληνας Ναυτικός
energia.gr
Πεμ, 11 Ιανουαρίου 2024 - 12:12

Σε εξέλιξη είναι πειρατεία στο ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο ST NIKOLAS στα ανοιχτά του Ομάν. Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας μεταξύ των μελών του πληρώματος είναι και ένας Έλληνας που είναι ναυτολογημένος ως δόκιμος πλοίαρχος. Σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία ναυτικής ασφαλείας Ambrey το δεξαμενόπλοιο

με σημαία Νήσων Μάρσαλ κατευθυνόταν προς το Μπαντάρ-ε-Τζασκ στο Ιράν όταν ανοιχτά του Ομάν επιβιβάστηκαν 4-5 ένοπλοι. Το St. Nikolas παλαιότερα ονομαζόταν Suez Rajan και ανήκει στην ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Empire Navigation, του εφοπλιστή Σταμάτη Μόλαρη.

Η εταιρεία διαθέτει συνολικά τέσσερα δεξαμενόπλοια. Το St.Nikolas, εκτοπίσματος 158.639 τόνων, ναυπηγήθηκε το 2011 στα ναυπηγεία της Hyundai.

Στο πλοίο επιβαίνει ένας Έλληνας, ναυτολογημένος ως δόκιμος πλοίαρχος, γεννηθείς το 2004. Για τον Έλληνα ναυτικό θα γίνουν ενέργειες από το υπουργείο Ναυτιλίας και το υπουργείο Εξωτερικών.

Σε δήλωσή της στο AP, η Empire Navigation, με έδρα την Αθήνα, παραδέχτηκε ότι έχασε επαφή με το πλοίο, το οποίο έχει πλήρωμα 18 Φιλιππινέζων και ενός Έλληνα.

Σύμφωνα με την Empire Navigation, με την οποία επικοινώνησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η επαφή με το δεξαμενόπλοιο St. Nikolas χάθηκε περίπου στις 06:30 ώρα Αθήνας καθώς έπλεε στα ανοιχτά των ακτών του Ομάν, κοντά στο Sohar. Το σκάφος είναι επανδρωμένο με συνολικά 19 μέλη πλήρωμα, 18 υπηκόοι Φιλιππίνων και ένας Έλληνας.

Το πλοίο είχε φορτώσει τις προηγούμενες ημέρες στη Μπάσρα (Basrah) του Ιράκ φορτίο περίπου 145.000 τόνων αργού πετρελαίου με προορισμό την Aliaga (Τουρκία), μέσω της διώρυγας του Σουέζ.

Ο ναυλωτής του πλοίου είναι η Tupras.

Όπως αναφέρθηκε από την διαχειρίστρια εταιρεία έχει ήδη ενεργοποιηθεί  σχέδιο έκτακτης ανάγκης ενώ καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκατάσταση της επικοινωνίας με το πλοίο St.Nikolas