Το Ιράν Ανέλαβε την Ευθύνη για την Κατάληψη του Τάνκερ «St. Nikolas» στον Κόλπο του Ομάν

Το Ιράν Ανέλαβε την Ευθύνη για την Κατάληψη του Τάνκερ «St. Nikolas» στον Κόλπο του Ομάν
energia.gr
Πεμ, 11 Ιανουαρίου 2024 - 16:09

Την ευθύνη για την κατάληψη του τάνκερ ελληνικών συμφερόντων στον Κόλπο του Ομάν ανέλαβε το Ιράν. Ειδικότερα, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA δημοσίευσε άρθρο που αναγνωρίζει την κατάσχεση από το ναυτικό του Ιράν, αν και, στο άρθρο δεν προσδιορίζεται η ταυτότητα του πλοίου. Ωστόσο, αναφέρεται ότι η κατάσχεση έγινε κατόπιν δικαστικής εντολής

Όπως είχε μεταδώσει νωρίτερα το energia.gr (βλ. εδώ), πρόκειται για το τάνκερ «St. Nikolas» (πρώην Suez Rajan), με σημαία Νήσων Μάρσαλ, που ανήκει στην ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Empire Navigation, του εφοπλιστή Σταμάτη Μόλαρη.

Η εταιρεία διαθέτει συνολικά τέσσερα δεξαμενόπλοια. Το St.Nikolas, εκτοπίσματος 158.639 τόνων, ναυπηγήθηκε το 2011 στα ναυπηγεία της Hyundai.

Στο πλοίο επιβαίνει ένας Έλληνας, ναυτολογημένος ως δόκιμος πλοίαρχος, γεννηθείς το 2004. Για τον Έλληνα ναυτικό θα γίνουν ενέργειες από το υπουργείο Ναυτιλίας και το υπουργείο Εξωτερικών.

«Το Πολεμικό Ναυτικό του Στρατού του Ιράν ανακοίνωσε την κατάσχεση ενός αμερικανικού πετρελαιοφόρου στον Κόλπο του Ομάν με δικαστική εντολή», ανέφεραν τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα ανακοίνωση του Στρατού την Πέμπτη.

Είχε μεταφέρει ιρανικό πετρέλαιο που κατέσχεσαν οι ΗΠΑ

Η προηγούμενη ονομασία του πλοίου ήταν «Suez Rajan» και είχε εμπλακεί σε μια χρόνια διαμάχη που τελικά οδήγησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να κατασχέσει 1 εκατομμύριο βαρέλια ιρανικού αργού πετρελαίου σε αυτό.

Μετά την κατάσχεση του τάνκερ πέρυσι, το Ιράν είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ ότι κάτι τέτοιο «δεν θα μείνει αναπάντητο».

Δεν είναι σαφές γιατί τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης περιέγραψαν το τάνκερ ως αμερικανικό σκάφος.

Σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία ναυτικής ασφαλείας Ambrey το δεξαμενόπλοιο με σημαία Νήσων Μάρσαλ κατευθυνόταν προς το Μπαντάρ-ε-Τζασκ στο Ιράν όταν ανοιχτά του Ομάν επιβιβάστηκαν 4-5 ένοπλοι.

Σε δήλωσή της νωρίτερα σήμερα στο AP, η Empire Navigation, με έδρα την Αθήνα, παραδέχτηκε ότι έχασε επαφή με το πλοίο, το οποίο έχει πλήρωμα 18 Φιλιππινέζων και ενός Έλληνα.

Σύμφωνα με την Empire Navigation, με την οποία επικοινώνησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η επαφή με το δεξαμενόπλοιο St. Nikolas χάθηκε περίπου στις 06:30 ώρα Αθήνας καθώς έπλεε στα ανοιχτά των ακτών του Ομάν, κοντά στο Sohar. Το σκάφος είναι επανδρωμένο με συνολικά 19 μέλη πλήρωμα, 18 υπηκόοι Φιλιππίνων και ένας Έλληνας.

Το πλοίο είχε φορτώσει τις προηγούμενες ημέρες στη Μπάσρα (Basrah) του Ιράκ φορτίο περίπου 145.000 τόνων αργού πετρελαίου με προορισμό την Aliaga (Τουρκία), μέσω της διώρυγας του Σουέζ.

Ο ναυλωτής του πλοίου είναι η Tupras.